Erkekler Dul maaşı alabilir mi? 2020 Dul maaşına zam geldi mi? Başvuru şartları neler?

Erkeklere verilen Dul maaşına zam geldi mi? Eşi verfat eden kadınlara bağlanan dul maaaşı konusunda kafa karıştıran bir soru cevabını buldu. Erkekler de dul maaşı alabilecek. Eşi öldükten sonra erkekler evlenmediği sürece dul maaşı alabilir. Peki Erkeklere dul maaşı için başvuru şartları nelerdir? Temmuz 2020 dul maaşı ne kadar oldu? İşte detaylar...

Erkekler Dul maaşına zam geldi mi? Eşi vefat eden erkekler dul maaşı alabilecek. Sadece kadınlara ait olduğu düşünülse de erkekler de dul maaşına başvuru yapıp evlenmediği sürece dul maaşından yararlanabiliyor. Temmuz ayında dul aylığına yapılması düşünülen dul maaş zammı ne durumda? İşte Erkekler için dul maaşı başvuru şartları ve detaylar haberimizde...


ERKEKLERE DUL MAAŞI BAĞLANABİLİR Mİ? ŞARTLAR NELER?

Ölüm aylığı ya da bilindiği üzere dul maaşı, eşi vefat eden herkese veriliyor. Dul maaşı almanızda evlenmediğiniz sürece herhangi bir sorun olmuyor. Çalışıyor olmanız ya da emekli maaşı almanız ölüm aylığı hakkınıza engel değil. Tabii bunun için belli şartların oluşması gerekiyor.

Evlenmediğiniz sürece eşinizin maaşını alabilirsiniz. Sadece bu şartla bitmiyor. Ölen eşinizin en az bin 800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı bulunuyor. 4A’lı olanların en az 5 yıl sigortası, 900 gün primi varsa yine size dul maaşı bağlanabilir.

Eğer SSK ya da Bağkurlu olarak çalışıyorsanız vefat eden eşinizin maaşının yüzde 50’sini alabilirsiniz. Eğer çalışmıyor ve Bağkurlu değilseniz eşinizin maaşının yüzde 75’ini alma hakkına sahip olabiliyorsunuz.

Hangi halde kime ne maaş bağlanır?

SSK ve Bağkurlu için

-Erkek, SSK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alır.

-Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alır.

-Erkek sigortalı çalışmıyorsa, emekli değilse ve eşinden aylık bağlanan çocuğu yoksa ölen eşinden yüzde 75 dul aylığı bağlanır.

Emekli Sandığı'nda son durum

-Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alır.

-Erkek SSK ve Bağkurluysa ve aylık bağlanan çocuk yoksa ölen eşinden yüzde 75 oranında dul aylığı alır.

-Ancak aylık bağlanan bir çocuk varsa yüzde 60, birden fazla aylık bağlanan çocuk varsa yüzde 50 oranında dul aylığı alır.

-Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

EVLENİRSE KESİLİYOR

Dul maaşı olarak bilinen ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Oysa uygulamaya bakıldığında bunun için bir cinsiyet ayrımı yapılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla eşi ölen bir erkek de ölüm aylığı alabiliyor. Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olmasına da bakılmıyor. Aynen kadınlara ödendiği gibi şartlar oluşmuşsa erkeklere de ölüm aylığı veriliyor. Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evlilik. Koca evlenmediği sürece eşinin maaşını alabiliyor.

ÖLÜM AYLIĞI ALANLARIN SADECE YÜZDE 5'İ ERKEK

Ölüm aylığı alanlarla ilgili rakamlara bakıldığında ilginç bir durum karşımıza çıkıyor. 'Dul aylığı'na sadece kadınların alabildiği algısıyla erkekler genelde başvurmuyor. Dolayısıyla ölüm aylığı alanların yüzde 95'ini kadınlar oluşturuyor. Oysa erkekler de rahatlıkla bu maaşa başvurabilir. Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartı var. Veya eski adıyla SSK'lı (4A) olanların en az 5 yıl sigortası, 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor.

TEMMUZ AYI DUL VE YETİM AYLIĞI ZAMMI BELLİ OLDU MU?


Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın haberine göre; Sayıları 10 milyonu bulan SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileri, ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere ve bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı alıyor. TÜİK, 2020 ocak-mayıs enflasyonunu açıkladı. 5 aylık enflasyon yüzde 4.57 olarak gerçekleşti. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 4.57 zam kesin gözüküyor. Enflasyon bu oranın üstüne çıkarsa emekliler daha fazla zam alabilecek. Kesin zam oranı ise 3 Temmuz'da açıklanacak, geçmiş 6 aya ait enflasyon oranına göre netleşecek.

DUL VE YETİM MAAŞI ŞARTLARI NELER?


Eşi vefat etmiş bir kadın ya da erkek dul aylığını başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar devam etmektedir.

Eşi vefat eden kişi sigortalı olarak bir işe başlar ise duruma göre maaşının yarısı kesilebilmektedir.

Anne ya da babasını kaybeden bir erkek 18 yaşına kadar kesintisiz olarak yetim aylığı almaya devam etmektedir. Öğrenci olarak eğitimine devam eder ise bu yaş sınırı 25'e çıkmaktadır. Bu durum yalnızca erkek çocuğunda malullük durumu olursa değişmektedir. Erkek çoğunun çalışmasına engel olacak maluliyeti bulunması durumunda aş sınır olmadan ömür boyu yetim aylığı hakkı devam etmektedir.

Anne ya da babasını kaybeden bir kız resmi nikahlı olarak evlenmediği sürece, yaşı kaç olursa olsun ölene dek yetim aylığını alabilmektedir. Yetim aylığı alan kız çocuğu evlenir ya da sigortalı bir işe girerse yetim aylığı kesilmektedir. Boşanması ya da işten ayrılması gibi bir durum söz konusu olduğunda maaş tekrar bağlanmaktadır.

Erkekler Dul maaşı alabilir mi? 2020 Dul maaşına zam geldi mi? Başvuru şartları neler? ile ilgili etiketler emeklilik emekli erken emeklilik emekli maaşı dul maaşı dul aylığı erkeklere dul maaşı erkekler dul maaşı alabilir mi dul maaşı zam
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.