Erhan Afyoncu yazdı: İsveç Kralı Demirbaş Şarl, geçmişte nasıl Osmanlı'ya sığındı?

Tarihçi Prof. Erhan Afyoncu, Sabah Gazetesi'ndeki bugünkü köşe yazısında NATO adaylığı ile gündeme gelen İsveç ile ilgili dikkat çeken bilgiler paylaştı. Afyoncu, İsveç Kralı'nın geçmişte nasıl Osmanlı'ya sığındığını yazdı.

NATO üyeliği için başvuran İsveç'in terör örgütü PKK'ya destekleri gün gün ortaya çıkarken Tarihçi Prof. Erhan Afyoncu, Sabah Gazetesi'ndeki bugünkü köşe yazısında İsveç ile ilgili dikkat çeken bilgiler paylaştı. 

"RUSLARDAN CANINI ZOR KURTARIP TÜRKİYE'YE SIĞINDI"

İsveç kralının geçmişte nasıl Osmanlı'ya sığındığını yazan Afyoncu, "İsveç Kralı Demirbaş Şarl, 313 yıl önce Ruslardan canını zor kurtarıp Türkiye’ye sığındı. Osmanlı yönetimi, 5 yıl 3 ay 9 gün ülkesinde kalan İsveç Kralı’nı ve maiyetini hem korudu hem de güzelce ağırladı. İsveç yüzünden 1711’de Prut’ta Rusya’yla savaştı. İsveç Kralı, Türkiye’yi terk etmeyip kafasına göre hareket edince silah zoruyla yola getirildi." dedi. 

İşte Afyoncu'nun bugünkü yazısından ilgili bölüm:

Demirbaş Şarl, henüz 15 yaşındayken 1697'de İsveç tahtına çıktı. Bu sırada Rusya, Osmanlı hâkimiyet alanı olan Karadeniz'e ve İsveç'in hâkimiyet alanı olan Baltık sahillerine ulaşmaya çalışıyordu. Bu yüzden Danimarka ve Lehistan ile bir koalisyon kurup 1700'de İsveç'e savaş açarak Kuzey Savaşları'nı başlattı. Demirbaş Şarl, Danimarka, Lehistan ve Rusya'yı mağlup etti. Osmanlılar, Kuzey Savaşları'nı yakından takip etmesine rağmen bu savaşa dahil olmadı
Demirbaş Şarl, 1707'de Rusya'ya girdi. Rus Çarı Petro, bir meydan savaşını kabul etmeyerek geri çekildi. Geri çekilirken her taraf yakılıp yıkıldı. Demirbaş Şarl, Holovic'de Rus ordusunu yense de Moskova'ya ilerleyecek lojistik imkânları yoktu. İsveç Kralı, bu durumu dikkate almadan ilerlemeye çalıştıysa da kış şartlarından dolayı büyük kayıplar verdi. 8 Temmuz 1709'da Ukrayna topraklarındaki Poltava'da Rus ordusuyla karşı karşıya geldi, ancak büyük bir hezimete uğradı.

OSMANLI KUCAK AÇTI

Poltava Savaşı'ndan sonra 1000 kadar askeriyle kaçan Demirbaş Şarl, 3 saatlik bir yürüyüşün ardından Özi Kalesi'ne ulaştı. Kale muhafızı Abdurrahman Paşa, kral ve askerleri için rüşvet karşılığında 2 filika gönderdi. Ruslar, Osmanlılar'la aradaki antlaşmaya rağmen İsveçlileri takip ederek Türk topraklarına girip Özi'de kayık bekleyen İsveçlilere saldırdı. Abdurrahman Paşa yaşanan gelişmeler hakkında İstanbul'a bilgi verdi. Kral ve maiyetinin Bender Kalesi varoşuna yerleşmesine izin verildi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

 

 

Erhan Afyoncu yazdı: İsveç Kralı Demirbaş Şarl, geçmişte nasıl Osmanlı'ya sığındı? ile ilgili etiketler İsveç Erhan Afyoncu Kral Osmanlı Türkiye NATO demirbaş şarl
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.