Erdoğan'ın konuşmasının şifreleri

AK Parti grup toplantısını yerinde takip eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında toplantı ve sonrasında yaşananları kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Meclis'ten ayrıldığı sırada "Hayırlı olsun" dediğini aktaran Selvi, "İyi olacak inşallah" yanıtını aldığını belirtti.

Bugünkü yazısının başlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısı sonrası söylediği 'İyi olacak' cümlesi olan Abdulkadir Selvi, "Ekonomide paradigma değişikliğine gidiliyor diye iddialı bir ifade kullanacak değilim. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasalara güven ve hukuk devleti konusunda yeni bir anlayışın ipuçlarını verdi." ifadesini kullandı.

"Erdoğan’ın dikkat çekici bir özelliği var. Önemli siyasi gelişmeler karşısında doğru hamle yaptığına inandığı zaman yüzünde kararlı bir ifade oluşuyor. AK Parti grubuna girdiğinde selamlaşırken yüzünde aynı ifadeyi gördüm." diyen Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdoğan, grup konuşmasını yaptıktan sonra Meclis’ten ayrılırken “Hayırlı olsun” dedik. O da “İyi olacak inşallah” diye karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına geçmeden önce AK Parti grup toplantısına ilişkin bazı gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

 LÜTFİ ELVAN’A İLGİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenen Lütfi Elvan, grup toplantısına ilk gelen bakanlardan biriydi. Lütfi Elvan milletvekillerinin sevdiği bir isim. Erdoğan gelene kadar milletvekillerinin tebriklerini kabul etti. Biz de selamlaştık, hayırlı olsun dileklerimizi ilettik.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’le bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada hukuk devletine olan vurgusunun önemi üzerine konuştuk.

Erdoğan'ın konuşmasının şifreleri

MECLİS’TE KORONAVİRÜS VAKALARINDA ARTIŞ

Meclis’te koronavirüs vakaları artınca, AK Parti grubunda milletvekili sıralarına dezenfektan konulmuştu. Pandemi nedeniyle Meclis’te ziyaretçi yasağı devam ediyor. Ziyaretçi yok ama bütçe görüşmeleri ve Genel Kurul çalışmaları nedeniyle milletvekilleri çalışıyor. O nedenle son haftalarda milletvekilleri arasında COVID-19 testi pozitif çıkanların sayısı arttı. Pandemi nedeniyle bir süredir kulislere gitmiyorum. Dün biraz oturma imkânım oldu. Koronavirüs milletvekillerinin alışkanlıklarını da değiştirmiş. Önceden çayların biri gelir diğeri giderdi. Kalabalık gruplar halinde sohbet ederlerdi. Bu kez kalabalık olmamaya dikkat ediyor, çaydan ziyade “Atom” adını verdikleri bitki karışımı çayı tercih ediyorlar.

BERAT ALBAYRAK’IN HUKUKU

 Şimdi gelelim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına... Erdoğan bir vefa adamı olduğunu gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak’a yaptığı hizmetleri nedeniyle teşekkür etti. Erdoğan’ın bu sözleri milletvekilleri tarafından alkışlarla desteklendi.

LÜTFİ ELVAN’A GÜÇLÜ DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan görev verdiği kişiye aynı zamanda yetki veriyor. Ve arkasında duruyor. Bu özelliğini bildiğim için Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a destek vermesine şaşırmadım. Ama Cumhurbaşkanı’nın zor bir görev üstlenen Lütfi Elvan’a güçlü bir şekilde destek vermesi piyasalar açısından yararlı oldu. Çünkü Lütfi Elvan normal bir zamanda gelmedi. Berat Albayrak’ın istifa talebinin kabul edildiğini belirttikten sonra, “Yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atadık. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımıza görevinde başarılar diliyorum” dedi. Erdoğan benzer bir destek açıklamasını da Merkez Bankası Başkanlığı’nı üstlenen Naci Ağbal için yaptı. Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı görevinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın çalışan ekonomi kurmaylarından biriydi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı’ydı.

Erdoğan hem Lütfi Elvan’la ilgili, hem de Naci Ağbal’la ilgili olarak, “Onları ben atadım ve sonuna kadar desteğim arkalarında” mesajını verdi. Ekonomi çevreleri açısından bu güven beyanı önemliydi. Zaten hemen piyasalarda da etkisini gösterdi."

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ

 Berat Albayrak’ın istifası üzerine ekranlarda kabine değişikliği yapanlardan, bunu yazıp çizenlerden geçilmiyor. Kimi ekonomi yönetimini değiştiriyor, kimi Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısını arttırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine değişikliği yorumlarına tepki gösterdi. Ne tepki göstermesi, ateş püskürdü. “İçi boş, masa başında uydurulan haberler” dedi.

EKONOMİNİN YOL HARİTASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü konuşmasında ekonomiyle ilgili çok önemli işaretler vardı. Bir anlamda yeni dönemin yol haritasıydı. Erdoğan, bir süredir duymadığımız ama duymak istediğimiz yeni mesajlar verdi. Bunları satır başları ile paylaşmak istiyorum.

1)Ekonomi politikalarımızı fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayağı üzerinde inşa ederek hedeflerimize ulaştıracağız.

2)Ekonomide nitelikli istihdam oluşturan, enflasyona ve cari açığa yol açmayan, ağırlıklı olarak yurtiçi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla finanse edilen bir büyüme yapısı oluşturuyoruz.

Bunun için makroekonomik temelleri ve kurumsal kaliteyi güçlendirerek, güvene ve istikrara dayalı bir iş ortamı tesis ediyoruz.

3)Yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi ve üretken yatırımların özendirilmesi yoluyla, iş ve yatırım ortamını daha da cazip hâle getirmek istiyoruz.

YABANCI YATIRIMCIYA GÜVENCE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yatırım ortamının iyileştirilmesi, mali piyasaların derinliğinin arttırılması, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin yükseltilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, iyi yönetişim gibi alanlarda da yapısal reformların hazırlıkları içindeyiz” sözlerinden, hükümetin yabancı sermayeye yönelik bir hazırlık içinde olduğu sonucu çıktı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Erdoğan'ın konuşmasının şifreleri ile ilgili etiketler AK Parti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Abdulkadir Selvi grup toplantısı
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.