Erdoğan'a sunulacak... Kira zamlarıyla ilgili detaylar belli oldu!

Son aylarda özellikle büyük şehirlerde kira fiyatlarına gelen yüksek zamlardan dolayı bakanlıklar harekete geçti. Dün akşam saatlerinde bir araya gelen üç bakanlık, fahiş kira artışından vatandaşı korumak için yeni önlemleri masaya yatırdı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Mayıs ayında kira zam oranı yüzde 34,46 olarak belirlendi. Fakat kiralara belirlenen zam oranından değilde fahiş oranlarda zam yapan ev sahipleri, büyük şehirlerde kiracıların korkulu rüyası oldu. Bu duruma dur demek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmalara başladı.

BAKANLIKLAR BİR ARAYA GELDİ

Vatandaşın mağdur olmaması adına kira artışıyla mücadele eden bakanlıkların yaptığı toplantıda çalışmalar masaya yatırıldı. Yapılan istişareler sonucunda TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenildi.

Ortaya çıkan formüllerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra son şeklini alması ve kamuoyuna açıklanması planlanıyor. 

 

Kira artış oranları da gündeme geldi. Borçlar Kanunu'na göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse, yeni kira tespiti yapıyor.

Bu da rayiç bedel üzerinden gerçekleşiyor. Ancak, enflasyondaki artış nedeniyle ev sahipleri yüksek artışa zorluyor. Bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor. 

UCUZ SOSYAL KONUT

Toplantıda, alternatifler de değerlendirildi. Özellikle Hollanda'nın tavan fiyat modelinin Türkiye'de uygulanması ve yine Avrupa ülkelerinde uygulanan sosyal konut üreterek kiraya verilmesi masaya yatırıldı.

 

Bunun TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesi de gündem maddeleri arasında.

Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyetinin düşük olması planlanıyor.

Kaynak: Sabah

 

 

 

Erdoğan'a sunulacak... Kira zamlarıyla ilgili detaylar belli oldu! ile ilgili etiketler zam konut kira
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.