Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar...

İkili görüşmeler sonrası Soçi'deki Üçlü Suriye Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani bir araya geldi. Liderler zirve sonrasında açıklama yaptı.

Soçi'deki Üçlü Suriye Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları:

"Kim ve ne adına yapılırsa yapılsın terörün sonu hezimettir."

"Suriye’de barış ve istikrar ortamının tesisi yönünde yürüttüğümüz ortak çalışamalrı gözden geçirdik. Birlikte atacağımız adımları istişare ettik."

"İdlib başta olmak üzere Suriye’de ateşkesin sağlanması gündem maddelerimiz arasındaydı."

“Rejimin ateşkese uyması konusundaki beklentimizi Rus ve İranlı muhataplarımıza ilettim.”

“Sayın Trump’ın aldığı karar gerçekleşmesi halinde son derece önemlidir.”

“Çekilme sürecinde güç boşluğu olmamalı. Güney sınırımızda bir terör koridoruna müsaade etmeyeceğimizi söylemek istiyorum.”

“1998’deki Adana mutabakatı çerçevesi içinde geleceğimizi buna göre yorumladığımızı ifade etmek istiyorum.”

“Siyasi çözüm yolunda ciddi mesafeler aldık. Denizi geçmişken şimdi derede boğulamayız. Süreci muhakkak başarıya ulaştırmalıyız.”

“Suriyeli kardeşlerimizin geri dönmesi konusunu da ele aldık.”

“Mültecilerin gönüllü ve güvenli bir biçimde geri dönüşlerine olumlu bakıyor ve destekliyoruz.”

“Geri dönüşleri kolaylaştıracak insani alt yapının hazırlanması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

"Bir sonraki zirve toplantısına önümüzdeki aylarda Türkiye’de yapma isteğimizi ilettik."

İDLİB KONUSU
''Sınırımızda bir terör koridoru oluşturulmuştu. Bu terör koridorunu yıkma bizim birinci meselemizdi. Bir diğer mesele Halep meselesiydi. Benzer bir olay İdlib’te olacaktı. Rusya ile ortak müdahalemiz göç olayını engelledi. Ama oradaki terör örgütlerine karşı da karşı durmaya mecburuz. Şimdi Fırat’ın doğusu batısı söz konusu. Üç ülke olarak terör örgütlerine tavırlı olmalıyız.''

ABD’NİN ÇEKİLME KARARI
''Ne olacağı şu anda meçhul bilinmiyor. Bunun da takipçisiyiz. Bizim bütün derdimiz Suriye’nin troprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. Münbiç’in bir an önce terör örgütlerinden boşaltılmasıdır. Suriye halkına buraların teslim edilmesidir.''

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 2

Putin'in konuşmasından satır başları:

"12. Astana toplantısı Mart ayı sonunda yapılacak."

"Sadece Suriyeliler kendi geleceklerini belirleyebilir. Bunun alternatifi yoktur."

"Suriye krizi ile ilgili çalışma alanları belirledik."

"Ateşkes terörle mücadeleye zarar vermemelidir."

"Çabamızla 1,5 milyon kişinin geri dönmesinin koşulları sağlandı."

"Suriye yönetimi geri dönecek insanlara iyi davranma garantisi vermiştir."

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 3

Ruhani'nin açıklamalarından satır başları:
''Bugün çok faydalı, açık ve net bir toplantı oldu. Terörizmle mücadelenin gereğiyle ilgili vurgu yapıldı. Çatışmanın azaltılması ve garantör birliklerin bölgede olması geçici olacaktır. İdlib, Suriye'nin bir parçasıdır ve temizlenmesi lazım. Çok endişemiz var ve tedirginiz. Amerikalılar DEAŞ'ın bir kısmını Afganistan'a aktarıyor. Bu çok tehlikeli olabilir. Amerikalılar görünüşte çekilseler bile, aldığımız bilgilere göre Suriye'ye müdahaleye devam edecekler. Amerikalılar inansınlar ki, Kürtler Suriye'nin bir parçası ve Suriye tek bir millete aittir. Bugünkü zirvede biz toprak bütünlüğüne vurgu yaptık. Türkiye hükümetinin ferah olması lazım Suriye'yle ilgili. Hepimizin Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve Suriye Kürtlerinin haklarına önem vermemiz lazım. Aynı şekilde, teröristlerin yok olması ve Türkiye'nin güvenliğine de önem vermeliyiz. Siyonist rejimin kanlı müdahaleleri, Suriye halkını endişeye sürüklüyor. BM ve dünyadaki yetkililer İsrail'in hava sahası tacizlerine susuyorlar. Bu da şunu gösteriyor ki, bölgede ve Suriye'de güvenliğin tam olarak sağlanmasını istemiyorlar. Biz istikararın sağlanması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Umarız Suriye halkı, yıllarca zorluklar yaşadıktan sonra huzur içinde yaşarlar. Üç ülkenin işbirliği, Suriye'de istikrar çok önemli.''

ZİRVE ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Üçlü Zirve öncesi açıklama yaptı. Putin, "Ateşkes İdlib'teki teröristler için mazeret olamaz. ABD'nin Suriye'den asker çekme konusundaki kararlılığını da görüştük" dedi.

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 4

Putin'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Anayasal komite için büyük çaba sarf edildi. Çalışmaya başlaması çok önemli. İdlib'de nihai çözüm bulmamız çok önemli. 3 ülkenin gerekli adımları atması ve terörü tamamen ortadan kaldırmaları gereklidir. Ateşkes İdlib'deki teröristler için mazeret olamaz. Suriye'nin kuzey doğusundaki durumu da görüştük. ABD'nin asker çekme kararını da görüştük. Sayın Erdoğan ile yaptığımız fikir alışverişinde Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir kaldık."

"BM'nin daha aktif bir rol oynamasını beklemekteyiz. Dünya ülkeleri şart olmadan destek olmalı. Görüşmelerin Suriye'nin toprak bütünlüğüne katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Putin'in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklama yaptı.

Ruhani'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Sadece Suriyeliler kendi kaderlerine karar vermeli. Şu ana kadar ateşkes için büyük çabalar gösterdik ve büyük ölçüde başarılı olduk. Savaşı sona erdirdik. İstikrarı ve barışı sağlamış durumdayız."

"Suriye için çabalarımıza devam edeceğiz. Son derece önemli bir görüşme yaptık. Kararlarımızın amacı Suriye halkına yardımcı olmak. Dış müdahale olmaksızın Suriye halkının amaçlarına kendilerinin ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız, tüm terör örgütlerini ortadan kalkdırmak ve diyalogun geliştirilmesi ve anayasanın yenilenmesi ile sığınmacıların evlerine dönmesi olacaktır. Terörden kurtulmuş birleşik Suriye'nin önemine vurgu yaptık. Suriye'nin bütün çocukları ulusal haklarını kullanabilmeli. Suriyeliler kendi kaderlerine karar vermeli. İçişlerina müdahale yapılmamalı. Ateşkes için büyük çaba gösterdik ve büyük oranda başarılı olduk."

ERDOĞAN: ASTANA RUHUNU MUHAFAZA ETTİK

Ruhani’nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı. Erdoğan, "Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve icra ediyoruz. 8 yıldır bombaların altında hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı bizden kalcı siyasi özüm yolunda sevindirici haberler bekliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:

"Tüm sıkıntılara görüş ayrılıklarına ve aramızı açmaya yönelik kimi provokasyonlara rağmen Astana ruhunu muhafaza ettik. Astana platformu Suriye’deki kanın durması için somut .özümler üreten en başarılı girişimdir.

Türkiye olarak biz Suriye halkının en zor zamanlarında yanında olduk. Şimdiye kadar 35 milyar dolar kadar yardımı yapmış durumdayız.

Komşumuz Suriye’nin bir an önce barışa kavuşması için elimizden geleni yaptık yapmaya devam ediyoruz.

Umutlarını bu toplantıya bağlamış kardeşlerimize müjdeler vereceğimize inanıyorum.”

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Suriye' konulu Üçlü Zirve öncesi yapılan heyetlerarası görüşmede konuştu.

'İDLİB'DEKİ ÇÖZÜM İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdlib'deki çözüm için gayret gösteriyoruz" dedi ve "PYD/YPG Münbiç ve Fırat'ın doğusundan temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz" ifadesini kullandı. Erdoğan, "Suriye'de güvenli bölge fikrini milli güvenlik kaygılarımızı gidermeye hizmet ettiği ölçüde biz de destekliyoruz. Bu fikre Rusya'nın da olumlu yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "İdlib'de hava sahasının kullanımı bağlamında sergilenen iş birliğinin Afrin ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde de sergilenmesi çok önemli. Anayasa Komitesi tıkanıklığının aşılması gerekiyor. BM'nin çekincelerini dikkate alarak komitenin ilanını kısa sürede sonuçlandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 5

ERDOĞAN-RUHANİ GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Suriye" konulu Üçlü Zirve öncesi baş başa görüştü.

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 6

DÖRDÜNCÜ ZİRVE

Erdoğan'a Rusya ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de eşlik ediyor.

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... - Resim : 7

 

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den flaş açıklamalar... ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan Rusya İran Putin
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.