Erdoğan: Müjdesini cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz

TRT canlı yayınına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemdeki birçok konuya değindi. Salgından dış politikaya, terörle mücadeleden Kanal İstanbul'a kadar çok önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, beklenen yeni enerji kaynağı müjdesini cuma günü Zonguldak'tan açıklayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber - TRT 1 ortak yayınına katıldı. Moderatörlüğünü Cengizhan Cevahiroğlu ve Betül Soysal Bozdağan'ın yaptığı yayında Erdoğan, gazeteciler Merve Şebnem Oruç, Hasan Öztürk ve Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Sosyal mesafe kuralına uyulursa maske kullanımından kurtulmanın mümkün olduğuyla söze başlayan Erdoğan, 3 doz aşı olarak 2160 antikora ulaştığını söyledi. Yeni anayasada 128 madde üzerinde değerlendirme yapacaklarını belirtirken, muhalefetin anayasa çalışmaları için, "Dağdaki PKK ile mi milli anayasa yapacağız, PKK'nın uzantılarıyla mı kalkıp Anayasa metni hazırlayacağız." dedi. Koronavirüsle mücadelede şehirhastanelerinin faydasına değinen Cumhurbaşkanı, en kısa sürede doktor açığını kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

ABD Başkanı Biden ile 24 Nisan nedeni ile gergin olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden döneminde de Amerika'nın terör örgütlerine desteğini sürdürdüğünü ifade etti. S-400 tartışmaları için, "Türkiye'nin kendini koruma hakkı yok mu?" dedi. Polonya ile satış anlaşması imzalanan SİHA'lar ile NATO piyasasına girildiğini belirtti.

Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları için beklenen müjdeyi cuma günü Zonguldak'ta vereceklerini söyleyen Erdoğan, Marmara'daki müsilaj sorununda belediyelerle ve üniversitelerle ortaklaşa çalışacaklarını kaydetti. İlk çeyrekte yüzde 7 büyüyen Türkiye'nin bu dönemde Avrupa'da ilk sırada olduğunu ve ikinci çeyrekte de güçlü bir büyüme öngörüldüğünü belirten Erdoğan, ilk köprüsünün temeli Haziran sonunda atılacak olan Kanal İstanbul kıyısına 250-300'er bin konutluk devasa bir şehir inşa edileceğini de ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

MASKE KULLANIMI

Çok açık net söylemekte fayda görüyorum. Maske, mesafe, hijyen. Bu 3 başlık söz konusu. Sosyal mesafe, maske önem arzediyor. Sosyal mesafe gündemimizde yerini koruduğu zaman arada mesafe konulması halinde maskeden de kurtulmak mümkün olur. 1,5 metreye dikkat edildiği zaman maskeden de kurtulmak mümkün ama sosyal mesafe şart. Bakanımız kısa bir süre sonra bununla ilgili açıklama yapacak. Şu şartlarda maskeyi de çıkarabiliriz diye. 1,5 metre gibi mesafeyi aramızda koruduğumuzda maskeyi çıkarabiliyoruz.

AŞI PROGRAMI

Ciddi manada aşımız geliyor. Aşılarımızın gelişiyle birlikte 50-55 yaş üstüne de yoğun bir şekilde yapmaya başlayacağız. Aşılarla birlikte ciddi manada korunma sürecini tıbben de olmuş olacağız. Ben 3 aşımı oldum, bir de antikor yükseldi mi yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım. Hamdolsun 2160'ı yakaladım.

YENİ ANAYASA

Şahsım ve heyetimle sayın Bahçeli ile görüşeyeceğiz. Anayasa çalışmamızı yapan ekiple bizim heyetimiz konuşacak bir değerlendirmemizi yapacağız 128 madde üzerinde. Bu çalışmayı yaptıktan sonra ilave edilmesi gereken çıkarılması gereken ne gibi maddeler vardır bunları konuşacağız. Tamam dediğimiz zaman da Devlet Bey'e de sunacağız. Cumhur İttifakı'nın bu ortak çalışmasıyla ne gibi eksikler var bunlara bakacağız. Ortaklaşa bir çalışmayı yürütelim istiyoruz. Adeta Anayasa Bilim Kurulu oluşturmanın gayreti içerisinde olduk. En geniş anlamda bir uzlaşı sağlayalım ve bunun neticesinde meydana gelen hazırlığımızı kalkıp Cumhur İttifakı'na ulaştıralım.

MUHALEFET TARAFINDAN YAPILAN ANAYASA ÇALIŞMALARI

Dağdaki PKK ile mi milli anayasa yapacağız, PKK'nın uzantılarıyla mı kalkıp Anayasa metni hazırlayacağız. Anayasa dediğimiz zaman milli ve yerli olması şart. Bu millet gayrıresmi bir anayasa istemez.

PARLAMENTER SİSTEM

Parlamenter demokrasi artık bizim için mazi oldu. Hiçbir istikrarı olmayan koalisyonlarla iç içe sürekli zararda olan dönemleri yaşadık biz. Koalisyonlar dönemine girmeyi milletimiz istemiyor.

Erdoğan: Müjdesini cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz

ŞEHİR HASTANELERİ

Koronavirüs salgınında biz hızlı kararlar alabildik. Atatürk Havalimanının içinde biz 1008 odalı bir hastaneyi kurduk. Sancaktepe'ye de bir hastane yaptık. Bunlar 45 günde yapıldı. Bunların özelliği hızla yapılmış olmaları. Tıbbi en ileri teknolojiler buralarda mevcut. Şehir hastaneleri olmasaydı biz açıklarımızı gideremezdik. Salgında şehir hastaneleri önemli rol oynadı. Şehir hastaneleri örnek projedir. Etlik Şehir Hastanesini yıl sonuna kadar açacağız. Burası başkent. Başkente yakışan neyse onu yapacaksınız. Covid'le mücadelede Ankara Bilkent'teki hastanemiz birçok sorunu çözmemize yardımcı oldu. Sorarsan Ankara'nın kasaba olduğunu zannederler, büyükşehir olduğunu fark etmezler. Sancaktepe'nin dışında Anadolu yakasında bir şehir hastanesi de orada yapıyoruz.

"EN KISA SÜREDE DOKTOR AÇIĞINI KAPATACAĞIZ"

Rabbim hastane kapısına düşürmesin ama eksikliğini de vermesin. En güzelini yapmamız lazım ama bizim doktor açığını gidermemiz lazım. Geçenlerde bir doktor arkadaşımızı kendi hastası yaraladı. Onunla dün akşam görüştüm. Allah şifalar versin. En kısa sürede doktor açığımızı kapatmayı hedefliyoruz. Doktor açığında tıp fakültelerimize büyük iş düşüyor. 4 sac ayağımız var: eğitim, sağlık, adalet, emniyettir.

SATIN ALINAN AŞILARIN MALİYETİ

Diyorlar ya 128 milyar dolar nereye gitti? Merkez Bankasının parası nereye gitti diye sorulur mu? Bu kadar alt yapı, üst yapı, bu kadar geçirilen depremler, bu harcamaları nereden yaptınız diye sordular mı? Alt yapısı olmayan bir ülkenin üst yapısı da tehdid altındadır. O yüzden alt yapıya çok önem vereceğiz.

-MUHALEFETTE CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK? KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIK İDDİALARI

Hayırlı olsun. Bizim sahada böyle bir tartışma, adım yok. Cumhur İttifakı'nda surum belli. Bahçeli bu konuda kararlarını başından beri açıkladı. Burada böyle bir sıkıntı yok. Sıkıntı diğer tarafta, onlar da bizi ilgilendirmiyor. Bu adımlarla ne yapacağız. Yeni anaysada ne gibi çalışmalar ortaya koyacağız? Bunu neticelendirip Sayın Bahçeli ve ekibine takdim edeceğiz. Birlikte yapacağımız çalışmayı tğm siyasi partiler ve tüm STK'larla daha sonra da milletimizle paylaşacağız. En ideale ulaşmanın gayreti içerisinde olacağız.

 

ABD İLİŞKİLERİ - BIDEN'IN SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI İFADESİ

ABD Başkanı Biden ile aramızda bir gerginlik var. Gerginliğin sebebi sözde Ermeni Soykırım kararı. 24 Nisan.. Artık bıktık ya her 24 Nisan'da aynı şey. Bırakalım bu işi tarihçiler çalışsın, siyasetçinin işi değil. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra biz siyasetçiler olarak. üzerimize me düşüyorsa onu yapalım. Yıllar geçti Minsk üçlüsü yıllarca bir Azerbaycan-Ermenistan sorununu çözemedi. En sonunda Azerbaycan kendi göbeğini kendi kesti. NATO müttefiki olarak çalışmaları başlatalım. Ama ben yaptım oldu, soykırım olarak atacaksın önümüze kendi kendine karar vereceksin. Senden önceki başkanlar daha az mı biliyordu bu işi. NATO Zirvesi'nde tekrar bu konuyu gündeme getirmek işlerine gelmeyebilir. Ama biz aynı şeyi söyleriz.

ABD'NİN YPG/PKK'YA DESTEĞİ

YPG'nin PKK'nın uzantısı olduğunu belgelerle tespit ettik. YPG/PYD bu konularda da bunları kalktılar ABD'de misafir ettiler. Görsel olarak anlattığımız halde, FETÖ'yü anlattığımız halde bunlar hala yok öyle değil böyledir diyorlar. Petrol kuyularının olduğu yerlerde teröristlere petrol kuyularını kullanma imkanını da verdiler. Petrol kaliteli değil ddediler. Rafine edilmemiş petrolmüş. Terör örgütü mali noktadaki bütün imkanları kah buradan elde ediyor, kah başka yerden. Pentagon bütçesinde YPG'ye ayrılan para var. Resmi bütçenin içine koydular. Biden döneminde terör örgütlerine destek devam ediyor. ABD'den bir yayın grubu geldi onlarla da konuştuk, adamlar bize hak veriyor.

S-400 TARTIŞMALARI

Türkiye'nin içinde olmadığı bir NATO güçlü değildir. En son S-400 konusu gündeme geldiğinde Stoltenberg şunu söyledi; "Biz hiçbir ortağımızın hangi tür silah kullandığına karışmayız, o onları tasarrufundadır." ABD'liler bırakın bize silah satmayı bizde olanları aldı götürdü. Biz S-400'lere ihtiyacımız olduğu için aldık. Türkiye'nin kendini koruma hakkı yok mu? İkide bir karşımıza Doğu Akdeniz'i Kıbrıs'ı getiriyorlar. NATO ittifakı güçlü bir şekilde devam etmeli. Macron NATO'nun beyin ölümünden bahsediyor. Bunu söyleyen kim? O da NATO'nun üyesi olan ülkelerden bir tanesi. NATO'nun bunu hesaba çekmesi gerekir. Macron'un Libya ve Suriye'de kimlerle iş tuttuğunu biliyoruz.

SİHA'LAR

3. etap çok güçlü. Üzerindeki silahlarıyla. Şu anda da 10'dan çok İHA ve SİHA'yı pazara sürüyorlar. Bayraktar bu ürünleriyle NATO piyasasına giriyor. Kalkıp Türkiye'den nasıl SİHA alıyorsunuz diyebilirler. Ama Duda bunu çok beğendi. Anlaşma imzalandı. Ciddi bir adım, bunun ötesinde kendi segmentinde çok çok başarılı. Bu başarısını da Libya'da, Azerbaycan'da ispatladı. İsterlerse mühimmatı da verebilir Türkiye. Mühimmatı devletin kendi üretiyor.

ENERJİ KAYNAĞI MÜJDESİ AÇIKLAMASI

Cuma günü Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii aşılıçında açıklamayı yapacağız. Kanuni Sondaj gemisi ile bağlantımızı kuracağız. Kilyos limanının açılışını yapacağız. Aynı gün bir yeni çok modern maske fabrikasının açılışını yapacağız.

MISIR-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Mısır dünün bir ülkesi değil, halkı da. Türkiye ve Mısır halklarının tarihe dayanan gönül bağı var. Mısır'la ciddi işbirliği imkanlarımız bulunuyor. Bakanlarımıza görüşmelerinizi yapabilirsiniz diyoruz. Ticari alanda da ilerletmemiz lazım. Kazan-kazan durumu. Şimdi Yunanistan-Türkiye ilişkisi ile Türkiye-Mısır ilişkisini aynı terazide tartmak mümkün değildir. Halklar içinde araştırsanız aynı cevabı alırsınız. Ben Mısır halkını çok iyi bilirim, severim. Yeniden bu süreci başlatmakta kararlıyız.

TERÖRLE MÜCADELE

Biliyorsunuz çift Kandil var. Biri İran, diğeri Irak. Bunları ciddi manada bir korku sardı. Kandil bataklığını da bir daha asla terör mikrobunu yaymayacak ve kurutmakta kararlı bir Türkiye gerçeğini görecekler. Biz Mahmur meselesini de en az Kandil kadar önemsiyoruz. Mahmur, Kandil'in adeta kuluçka yuvasıdır. Kuluçka yuvası adeta şehir merkezinde palazlanıyor. BM temizlemediği takdirde bir BM üyesi olarak biz temizleriz. Biz bu işi temizleme konusunda kararlıyız. Kandil'e sadece Diyarbakırlı anaların çocukları gönderilmiyor ki. Buna nereye kadar sabredeceğiz. Teröristler için hiçbir yer güvenli değil. Bu başarı teslim olmaları da hızlandırıyor. Bu kiralık katiller çetesinden bir an önce kaçıp emin ellere gelin, devletinize sığının. Türkiye Cumhuriyeti samimi pişmanlık gösteren her vatandaşına sahip çıkmıştır.

NORMALLEŞME DÖNEMİNDE EKONOMİ ADIMLARI

Dün akşam ilave tedbirlerin paketini açıkladık. Salgın döneminde devletimiz tüm imkanlarını seferber etti. Yaptığımız harcamalar 104 milyar lirayı bulacak. Tüm emeklilerimizin bayram ikramiyelerini yükselttik. Kurban bayramında da aynı şekilde olacak. 1 milyon 200 bin esnafa destek sağladık. Desteklerin tutarı Haziran sonu itibariyle 67 milyar lirayı buluyor. 7 milyon haneye çeşitli defalar nakit yardımı gerçekleştirdik. Haziran sonu itinbariyle bu 181 milyar liraya ulaşacak. Uygun maliyetli krediler verdi devlet bankaları. Vergi ve sigorta primi ödemelerini erteledik, borçlarını yeniden yapılandırdık. Bunları biz yaptık ama nankörlüğün sonu yok.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 7 BÜYÜME

Bu yılın ilk çeyreğinde en fazla büyüme olan Avrupa ülkesi biz olduk. En büyük kalem makine teçhizat kolunda oldu. Öncü göstergeler yılın ikinci çeyreğinde de güçlü bir büyüme olacağını gösteriyor.

TURİZM SEKTÖRÜ

Yatırımımız artıyor, istihdam artıyor. Mevsimsel işsizlikte ortadan kaldıran turizm. Kültür ve Turizm Bakanımız Almanya'ya gitti oradan olumlu haberle döndü. Rusya'ya da gitti, olumluya yakın haberle döndü. Benim Brüksel ile bir görüşmem olacak. Türkiye'ye turist gönderen diğer ülkeler var, oraları ben de sıkıştıracağım, temazlarım olacak. Bütün operatörler ve Turizm bakanımız ümitlerini yitirmediler.

TAKSİM CAMİİ'NİN AÇILIŞI

Taksim Camii ile ilgili birçok kişinin çabası oldu. Merhum Vehbi Koç'un, Demirel'in çabaları var. Orada camii diye bir şey yoktu. Ufacık bir mescit vardı. Bizim gençlik yıllarımızın geçtiği yerler, oralar benim her an gözlerimin önünde olan yerlerdi. Sur Yapı'ya çok teşekkür ediyorum. Onlar müsaade ederseniz burayı biz yapalım dediler. Kendisi tabi hem mimar hem de inşaatçı oldukları için işe çok farklı girdiler. Hattından tezhibine varıncaya kadar hepsini buldular. Bu muhteşem eseri kısa zamanda bitirdiler. Rabbim kendilerine, geçmişlerine rahmet eylesin.

MARMARA'DA MÜSİLAJ SORUNU

Bu konuda bizim de yapmamız gereken işler var ama özellikle Marmara'ya kıyı belediyelerin burada yapması gerekli olan çok önemli işler var. Başta Büyükşehir Belediyesi var. Burada paslaşarak çalışmalar olacaktır. Müsilaj olayı çok farklı. Adeta kenardan kıyıdan oluşturulan bir şey değil. Suyun özelliğinden, gelen atıklardan da şeyler var. Bakanlığımız üniversitelerle ortak çalışmalar yapacak. Bunu İstanbul Belediyesi'nin eline bırakamayız. Antalya'da gidiyorsun yine var. Çevre Şehircilik olarak biz ne yapacağız. Müşterek neler yapabiliriz ona da bakacağız. Bu bütün ülkenin sorunu. Şu belediyenin sorunu diyemeyiz. Devlet olarak biz varız ve eninde sonunda bu işi çözeceğiz.

KANAL İSTANBUL

Orada biri var olayı tam kavramamış. İstanbul'un deli divanesi olmadan bu işleri çözemezsin. Haziran ayının sonunda Kanal İstanbul için ilk köprünün temellerini atıyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz, çünkü 5 köprü daha yapılacak. Öyle bir proje olacak ki, kanalın her iki tarafında ben diyeyim 250'şer bin, siz deyin 300-400'er bin konut, devasa bir şehir oluşacak. Proje döneminde 200 bilim adamı ile çalışıldı. Yerli yabancı konsorsiyumlarla Kanal istanbul projesini hayata geçireceğiz.

 

 

Erdoğan: Müjdesini cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.