Erdoğan faiz indirimi sinyali vermişti... Piyasalar Merkez Bankası'nın kararına odaklandı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söyleyerek faiz indirimi sinyalleri vermesinin ardından piyasaların gözü kulağı yarın açıklanacak karara odaklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı faiz kararını yarın açıklayacak. TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yarın toplanacak. Bir önceki toplantıda politika faiz oranı yüzde 19'da sabit tutulmuştu.

2021 YILI AYLARA GÖRE FAİZ ORANLARI

2021 yılı ocak ve şubat aylarında faiz yüzde 17 seviyesinde tutulmuş, mart ayında 200 baz puanlık artışla yüzde 19'a yükseltilmesine karar verilmişti. Nisan ayında gerçekleşen toplantıda ise faizin yüzde 19'da sabit tutulmasına karar verilmişti. Mayıs, haziran ve son temmuz aylarında gerçekleştirilen toplantılarda faizin yüzde 19'da sabit tutulması kararlaştırılmıştı.


2013 YILINDA YÜZDE 4,5 SEVİYELERİNE İNDİ

Piyasalardaki gelişmelere göre değişkenlik gösteren politika faizi, 2010 yılından bu yana en düşük seviyesini 2013 yılında gördü. 2013 yılında yüzde 4,5 seviyelerine inen faiz oranları 2018 yılında ile yüzde 24 seviyelerinde bulunuyordu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AĞUSTOS SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, "Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Canlı yayında soruları yanıtlayan Erdoğan, "Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz" demişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARI DÜŞERSE NE OLUR ?

Merkez Bankası'nın her ay açıkladığı bir haftalık repo faizi (politika faizi) bankalara o hafta hangi orandan borç verileceğini belirliyor. Faiz oranı düşük olduğu zaman bankalar daha rahat TL alabiliyor ve böylece kredi verebiliyorlar.

 

Erdoğan faiz indirimi sinyali vermişti... Piyasalar Merkez Bankası'nın kararına odaklandı! ile ilgili etiketler faiz Merkez Bankası Erdoğan faiz indirimi piyasa
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.