Erdoğan: Ayasofya konusunda Danıştay'ın kararını bekliyoruz...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ekranlarında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan Libya'daki son durum ve Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları...

DÜNYADA İLK SIRADAYIZ!
Böyle bir salgın hakikaten sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı etkiledi. Bunun birçok yönlü dünya ülkeleri arasında meydana getirdiği zararlar var. Başta Amerika olmak üzere Rusya, Çin hepsi çok büyük zararlar gördüler. İşsizlikte Amerika'da 45 milyon civarında işsizlikten bahsediliyor. Bunlar sıradan olaylar değil. Hamdolsun kendi durumumuza baktığımızda Türkiye dünyada bir numara. Bütün yaptığımız yatırımlara rağmen, terörle mücadeleyi kesmedik. Aynı şekilde salgınla mücadelede de şu ana kadar 102 ülkeye, büyük kısmı hibe olmak üzere yardımlar gönderdik.

SAĞLIK TURİZMİNDE PATLAMA OLACAK!
Yeşilköy'deki havalimanımızın bir bölümünü kalktık 45 günde biz burayı 1008 odalı hastane olarak yapalım dedik. Yüklenici firma iki hastaneden birini de üstlendi. Diğerini de Sancaktepe'de yaptık. Askeri havalimanının yanına yapalım dedik, 1008 odalı oraya da onu yaptık. En ileri teknolojiyi kullandık. Bunlarda 16'şar amelitathane var. İstenildiğinde bu odalar yoğun bakıma dönüştürülebiliyor. Murat Dilmener Çapa'da duayen bir hoca. Bu hocamızın koronada ölmesi buna bir farklılık arz ediyor. Bütün talebeleri bize telefon üstüne telefon ederek teşekkür etti. Aynı şekilde ok meydanındaki şehir hastanesini de orayı da Cemil Hoca'nın adını oraya verdik. Cemil Taşçıoğlu aynı zamanda benim hemşerim. Çapa'dan olumlu sesler getirdi. Hadımköy'de İsmail Niyazi Kurtulmuş abimizin adını verdik. Şehir hastanelerini genişleterek devam ettiriyoruz. 11 şehir hastanemiz oldu. Bunların hava ulaşımıyla entegre oluşu sağlık turizminde bir patlama meydana getirecek.

"İKİ YAVRUMUZU İNGİLTERE'YE GÖNDERDİK"
2 tane başı tersten yapışık yavru var. Yaşları da 2,5. Türkiye'de bunu kimlere gösterdiysek bir netice alamadık. Dediler ki bu ameliyatı bir Keşmirli doktor yaptı. Biz de bütün resimleri çektiler oraya gönderdiler. Ve onlar da getirin bakalım dediler. Biz bu iki yavrumuzu İngiltere'ye gönderdik. Doktor Keşmirli fakat bizden de 2 doktor gönderdik. Bizden giden 2 doktor da ameliyata girdiler. 42 kişilik bir ekiple o ameliyat gerçekleşti ve hamdolsun bu yavrularımız başarılı geçen ameliyattan sonra belki 1 ay belki 15 gün içinde Türkiye'ye dönmüş olacaklar. Ben telefondan hareketlerini falan görüyorum. Fakat biz o iyi niyetimizle adımı attık ve orada da bir Türk armatör bir de Keşmirli bu ikisi de dediler ki bedeli neyse biz ödeyeceğiz. Onlar da bu bedeli üslendiler. Niyet hayr olunca akıbette hayr oluyor. Biz bu işi zaten üslenmiştik, yapacaktık. O yavruların ameliyatı gerçekleşmiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu. Bütün vatandaşlarına sahip çıkmak için elinden geleni yapıyor. Bu yavrularımızın adı Derman ve Yiğit. İnşallah çarşamba günü geliyorlar.

"ŞEHİR HASTANESİ OLMASAYDI BİZ ELAZIĞ'DA DEPREMİN ALTINDA KALIRDIK"
Elazığ depreminde o şehir hastanesi olmasaydı biz orada depremin altında kalırdık. O gün en ufak sıkıntı yaşamadan bütün yaralılarımızı o hastanemize taşıdık. En ufak bir sıkıntı yaşamadan hepsini halletmek suretiyle evlerine gönderdik. 30 büyükşehirin 30'una da biz bu hastaneleri yapacağız. Burada devletin cebinden bir kuruş çıkmadan bu hastaneler yapılıyor. Buradaki tek şey işleticiyle devletin arasındaki protokoldür. Herhangi bir sıkıntıya mahal kalmadan bu iş yürüyor. Siz bunu devletin bütçesinden yapmış olmasınz sadece faizine yetiştiremezsiniz.

"HEDEF 30 ŞEHİR HASTANESİ YAPMAK"
Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız. 30 büyükşehirin 30'una da biz bu hastaneleri yapacağız. Burada devletin cebinden bir kuruş çıkmadan bu hastaneler yapılıyor. Buradaki tek şey işleticiyle devletin arasındaki protokoldür. Herhangi bir sıkıntıya mahal kalmadan bu iş yürüyor. Siz bunu devletin bütçesinden yapmış olmasınz sadece faizine yetiştiremezsiniz.

ANKARA'DA SAĞLIK VADİSİ OLUŞTURACAĞIZ
Sağlık turizminde durmayacağız. Yerli ve milli solunum cihazlarını ürettik. Siparişler yoğun bir şekilde gelmeye başladı. 60 bin civarında sipariş var. Bir de aşı ve ilaç çalışması yapıyoruz. Sağlık vadisi kuruyoruz. Sağlık Bakanlığımız şu anda onun çalışmasını yapıyor. ODTÜ'nün çevresinde yapılacak. Orada da ciddi bir sıçrama istiyoruz yapalım. Aşı ilaç ve tıbbi cihazda dışa bağımlılığı bitirmemiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalar daha çok, kök hücre, gen tedavisi gibi alanlarda AR-GE yatırımlarımıza önem veriyoruz. İnşallah, ülkemizi bilgi ihraç eden parlak bir geleceğe taşıyacağız.

YUNANİSTAN KURU SIKI ATIYOR!
Yunanistan boş durmuyor, kuru sıkı atıyor. Türkiye'ye laf atılır mı? Sen kiminle dans ediyorsun? Haddini bil! Sen haddini bilmezsen Türkiye'nin yapacağı şey bellidir. Güney Kıbrıs'ta iki tane camimizi kimisi sabote edip molotof kokteylle yakmaya, bir tarafta Yunan bayrağını, öbür tarafta paçavra asıyorlar. Siz bunları yaptığınızda karşılıksız kalır mı? Siz uyarılara kulak asmıyorsunuz. Bu sefer de kalkıyorlar 'Sakın ha! Ayasofya'yla ilgili orayı camiye çevirmeyin' Türkiye'yi siz mi idare ediyorsunuz, biz mi? Türkiye'nin kurumları var. Parlamentosu var Danıştay'ı var. Karar verilir icra makamı gerekli adamı atar. Bunun için sizden izin almaya, müsaade almaya asla tevessül etmez.

AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASI
Bugün sayın Bahçeli açıklama yaptı. Şimdi bu bir şeyi gösteriyor. Demek ki bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan, yanan bir şey var. Biz bir hukuk devleti olarak Danıştay'ın vereceği bekliyoruz. Sonra da atılması gereken neyse ona göre atılır.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER VE F-35 KRİZİ
Şu anda o gündeme gelmedi. Şu anda çalışma grupları oluşturduk. Şu anda sayın Trump'la bu akşam yaptığımız görüşmede de onu oluşturduk. Dışişleri Bakanmız, İstihbarat bu çalışmayı yapacak inşallah.

M4 Yolu dediğimiz bu güzergahta zaman zaman bazı sıkıntılar olsa da iş fena gitmedi. Şu an itibarıyle de gidiyor. 200 bin civarında İdlib'li de geri döndü. Özellikle kuzeyde bizim briket evler yapıyoruz. Ev demeyeyim, briket konutlar, konaklar diyeyim. Bir aileyi barındırabilecek 30-40 metrekare kadar. Şu anda bu konutlarda AFAD, Kızılay, STK'larımız yoğun şekilde çalışıyorlar. İlk etapta 20 bin planlamıştık, belki 50 bine çıkaracağız. Bu konuda 50 bini yakalarsak İdlibliye bir rahatlama verecek. Süleyman Bey de dün oralardaydı. Bu konutlarla oradaki rahatlama inşallah özellikle İdlib'i daha rahat hale getirecek. Süleyman Bey'in de bugün anlattığı gibi bu insanların Allah yardımcısı olsun. Allah gösteresin biz ne kadar hamd etsek, şükretsek azdır. Bu insanlar kar kış demeden çok daha zor şartlarda yaşadılar. Şimdi iyi şartlarda briket konutlarını yerleştirmeye çalışıyoruz.

TRUMP İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Bu akşamki görüşmemiz bölgedeki gelişmelerle bağlantılar olarak bir özellik arz ediyor. Birinci derecede tabi Libya konusu önem arz ediyordu. Tabi onlarda Libya'daki gelişmeleri merak ediyorlar. Biz de gelişmeleri, başarılı durumda olduğumuzu tespit etti, teyit etti. Ve dedi ki "Bu son durum nedir" Biz de tabi tüm gelişmeleri anlattık. Son durumda Türkiye, BM'nin tanımış olduğu Sarrac'ın destekçisi. Karşıda da darbeci Hafter var. Biz Hafter ve yanında kim duruyorsa dursun karşılarında duruyoruz. Şu ana kadar da birçok yer alındı. Hayati yerlerde de ilerliyor. Tarhuna bölgesi önemliydi. Fatiye havalimanı çok çok önemliydi ve alındı. Adeta Tunus'ua dayanan Kuzey'deki koridor tamamen Sarrac'ın kontrolü altına girmiş oldu. Tabi bu durum Hafter'i çılgına döndürdü. Onlar kaçıyor Sarrac ve ekipleri kovalıyor.

Hedef Sirte'nin çevresini alarak Sirte'yi kontrol etmek. Hafter'in bütün gücü Rusya'dan geliyor.

ABD İLE YENİ DÖNEM BAŞLAYABİLİR

Bu akşam yaptığımız görüşmeden sonra ABD Türkiye arasında süreçle ilgili yeni bir dönem başlayabilir. Ve yaptığımız görüşmede bazı mutabakatlarımız oldu. Belki böyle bir adım olabilir. Sayın Putin ile de görüşmem gerekecek. Kahire zirvesine Rusya'nın farklı bir şekilde katılması. Hepsinden öte Rusya'nın burada yer alıyor olması hepsinden ötesindeydi çünkü "burada benim askerim yok" açıklamasıydı. Böyle bir durum söz konusu. Kendileri ile bunları konuşmak istiyorum. Konuştuktan sonra bunların planlamasını yaparız diye bir düşüncem var.

LİBYA'NIN GELECEĞİ

Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor. Bizim onlara aktardığımız bilgileri arkadaşlarına aktaracağını ve tekrardan görüşme yapabileceğimizi konuştuk. ANTİFA konusunda bilgisi var. Orada FETÖ'nun mensubu olan bazı isimleri kendilerine aktardık. Bunlarla birlikte "Gönderdiğiniz bilgileri alacağım ve gerekli çalışmaları yapacağım" dedi.

 

Erdoğan: Ayasofya konusunda Danıştay'ın kararını bekliyoruz... ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan canlı yayın TRT
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.