Kimler, ne kadar ödeme alacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında açıkladığı yeme-içme sektörüne gelen yeni desteğin detayları belli oldu. Cirosu yüzde 50 ve üzerinde azalan işletmelere kaybının yüzde 3'ü ödenecek. Peki kim, ne kadar destek alacak, sektör temsilcileri yeni destek ile ilgili ne düşünüyor? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektör olan yeme - içme sektörüne can suyu olacak destek paketini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapılacağını belirtti. Erdoğan, "Cirosu 2020’de yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3’ü kadar ödeme yapacağız" diye konuştu.

KDV VE SGK PRİMLERİ KONUSUNDA DA DESTEK BEKLENİYOR

Milliyet'ten Aylin Rana Aydin'in haberine göre: Sektör temsilcileri ise KDV indiriminin 2021 yılının sonuna kadar sürmesini ve SGK primleri konusunda da destek bekliyor.

Sektöre verilen nakit desteğini olumlu karşıladıklarını belirten Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, "Sektör olarak yüzde 25 isterdik. Fakat yüzde 3 ile sınırlanmış" dedi. Bu desteğin küçük işletmeleri rahatlatacağını ifade eden Demirer, orta ve üst ölçekli işletmelerde çözüm odaklı destek olmayacağını kaydetti.

KDB indiriminin 31 Aralık'a kadar sürmesini istediklerine vurgu yağan Demirer, SGK işçi ve işveren payının da devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

 İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı ve Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, ise restoranların HES kodu ile faaliyet göstermek istediğini söyledi.

Karabağlı, böyle bir önlemin büyük artı olacağını kaydederken, Bingöl de Bilim Kurulu’yla restoran ve kafelerdeki standartları da belirlemek istediklerini sözlerine ekledi.

Kimler, ne kadar ödeme alacak?

GİB ÇALIŞMA BAŞLATTI

Gelir İdaresi Başkanlığı faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin 2019-2020 cirolarına yönelik çalışma başlattı. Buna göre 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmeler, 2020 yılı cirosu bir önceki yıla göre yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerin listesi hazırlanıyor. Bu destekten yararlanma koşulları, kriterleri kararname ile duyurulacak, ödemeler ise defaten bir seferde yapılacak. Her şirket bir defaya mahsus yararlanabilecek.

KARARNAME ÇIKACAK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra koşulları taşıyan işletmelere ödeme süreci başlayacak. Destekten yararlanma koşullarını taşıyan işletmeler Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alacak. Ciro desteği kapsamında 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3'ü oranında ödeme yapılacak. Örneğin, küçük bir restoranın 2019 cirosu 80 bin lira. 2020 ciro kaybı 40 bin liraysa (kayıp yüzde 50) bunun yüzde 3'ü bin 200 liraya karşılık gelse de yapılacak ödeme 2 bin lira olacak. Bir kafenin ciro kaybı 30 bin liraysa bunun yüzde 3'ü 900 TL olmasına karşın devlet aynı şekilde 2 bin TL destek verecek.

Kimler, ne kadar ödeme alacak? ile ilgili etiketler esnaf Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destek lokanta kafe
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.