Erdoğan açık ara önde! İkinci şaşırttı...

Kamuoyu araştırma şirketi Areda Survey gerçekleştirdiği ankette "Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?" sorusunu katılımcılara sordu. Anketi cevaplayanların yüzde 49.7'si bu soruya Recep Tayyip Erdoğan yanıtını verdi. İkinci ve üçüncü sırada ise CHP'nin iki belediye başkanı vardı. CHP'nin 2023'teki en güçlü adayı olarak adı geçen Abdullah Gül ise binde 2 oyla en son sırada yer aldı.

Kamuoyu araştırma şirketi Areda Survey her ay siyasetin nabzını tutan araştırmalara imza atıyor. Temmuz ayında yapılan anket çalışmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yüze 48.7 ile ilk sıradaydı. Onu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 14,2 ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 13.6 ile takip ediyordu. 

Şirket, Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası Tuna 1 bloğunda gerçekleştirdiği sondaj çalışmaları sonucu 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulmasının ardından yeni bir anket çalışması daha gerçekleştirdi. 

3 bin 717 kişinin katıldığı ankette doğal gaz keşfine ilişkin soruların yanı sıra "Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?" sorusu da katılımcılara yöneltildi. 

Katılımcılar, bu soruya sorusuna yüzde 49,7 ile Recep Tayyip Erdoğan yanıtını verdi. Erdoğan'ı yüzde 14,1 ile Mansur Yavaş, yüzde 12,3 ile Ekrem İmamoğlu izledi.

Erdoğan açık ara önde! İkinci şaşırttı...

Bir ay önceki anketle karşılaştırıldığı Erdoğan'ın yüzde 1 oranında oyunu artırırken, Yavaş'ın binde 1, İmamoğlu'nun ise yüzde 1,3 oranında oy kaybı yaşadığı gözlendi. 

Ankette katılımcılara seçenek olarak sunulan diğer siyasilerin oy oranları ise şöyle şekillendi:

Selahattin Demirtaş yüzde 8,3,

Meral Akşener yüzde 6,4,

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 4,1,

Devlet Bahçeli yüzde 2,6,

Temel Karamollaoğlu yüzde 0,9,

Ali Babacan yüzde 0,8,

Ahmet Davutoğlu yüzde 0,6,

Abdullah Gül yüzde 0,2."

GAZ KEŞFİ HÜKÜMETİN BAŞARISI

Ankete katılanlara yöneltilen "Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedilmesi sizce hükümetin bir başarısı mıdır?" sorusuna yüzde 60,4 oranında evet yanıtı verildi. Aynı soruya hayır diyenlerin oranı yüzde 32 olurken, kısmen başarılı bulanların oranı yüzde 7,6 oldu.

Ayrıca "Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz Türkiye için bir bağımsızlık simgesi midir?" sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 54 olurken, hayır şeklinde yanıtlayanların oranı yüzde 35,9, kısmen diyenlerin oranı ise yüzde 10,1 oldu.

“ARTIK DAHA BAŞARILIYIZ”

"Doğalgaz ve petrol aramalarının tamamen milli ve yerli imkanlarla ve Türk mühendislerle yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna 'geçmişe göre çok daha başarılıyız' şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 76 ile ezici bir çoğunluğu oluşturdu. Değişen bir şey olmadı diyenlerin oranı ise yüzde 18'de kaldı. Ülkemizi geçmişe göre daha başarısız bulanların oranı ise yüzde 5,9'da kaldı.

Erdoğan açık ara önde! İkinci şaşırttı... - Resim : 2

15 TEMMUZ SONRASI ETKİLİ ADIMLAR

Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası hem askeri faaliyetlerde hem de doğal kaynak aramalarında daha etkili olup olmadığı da sorulduğu araştırmada, katılımcıların yüzde 60'ı, 'daha etkili adımlar atılıyor' yanıtı verdi. Soruya 'değişen bir şey olmadı' yanıtını verenlerin oranı yüzde 14,3'te kalırken, 'daha etkisiz adımlar atılıyor' diyenlerin oranı ise yüzde 25,7.

“AVRUPALILAR ENGELLEMEK İSTEYECEK”

Araştırmada yer alan, "Avrupa ülkelerinin, keşfedilen doğal gazı kullanmamızı engellemek isteyeceklerini" belirtenlerin oranı yüzde 66,9 oldu.

Katılımcıların yüzde 52,5'i Türkiye ekonomisinin geleceğinden umutlu olduğunu ifade etti.

Katılımcıların yüzde 15,1'ine göreyse "değişen hiçbir şey olmayacak". Yüzde 32,4'ü ise ekonominin daha kötü olacağı şıkkını işaretledi.

GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.