EPDK nedir? EPDK elektrik doğalgaz faturlarında değişiklik yaptı mı?

EPDK nedir, EPDK ne iş yapıyor? gibi soruları son günlerde sıkça araştırılan sorular arasında yer alıyor. Elektrik ve doğalgaz gibi enerjilerin düzenlenmesinde aktif rol oynayan EPDK'nın görevleri vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki EPDK nedir, EPDK elektrik, doğalgaz ödemelerin değişiklik yaptı mı, EPDK açılımı nedir? Detaylar haberimizde...

EPDK nedir, EPDK ne iş yapıyor? Enerji Piyasası düzenleme ve denetleme kurumu (EPDK) elektrik ve doğalgaz gibi enerjilein piyasasını denetler. Ülkemizde yaşanan salgın sonrası fatura ödemelerinde yaşanan sıkıntı EPDK'yı ciddi değişiklikler yapmaya itti. Peki EPDK nedir, ne iş yapar? İşte yanıtı...

EPDK nedir? EPDK elektrik ve doğalgaz faturalarını nasıl düzenleyecek?

EPDK nedir? EPDK ne iş yapıyor? EPDK görevi ne?

2001 yılında kurulan Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu olan EPDK, elektrik ve doğalgaz sayaçlarının 3 ay boyunca okunmayacağını duyurdu. Vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturalarının geçmiş dönemlerdeki fatura tutarlarına göre ortalama olarak ayarlanacağı iddiaları sonrası EPDK'dan konuyla ilgili açıklama yapıldı.

EPDK elektrik faturalarını nasıl ayarlayacak? EPDK doğalgaz faturaları okuma yöntemi

"Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacaktır. Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacaktır.
Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacaktır.

Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacaktır.

EPDK nedir? EPDK elektrik doğalgaz faturlarında değişiklik yaptı mı? - Resim : 2

Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır. Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüketicilerimiz kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumumuzun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecektir.

Genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecektir.

Özellikle vurgulamak isteriz ki mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları kurumumuz tarafından titizlikle değerlendirilecek ve vatandaşlarımızın haksızlığa uğramasına kesinlikle izin verilmeyecektir. Dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında vakit kaybetmeden soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır."

Öte yandan, bu süreçte birçok iş ve işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkân oluşturmak adına tüketicilerin mobil iletişim bilgilerinin ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletilmesinde fayda görüldüğü de kaydedildi."

EPDK nedir? EPDK elektrik doğalgaz faturlarında değişiklik yaptı mı? ile ilgili etiketler EPDK Elektrik epdk nedir epdk ne iş yapar doğalgaz epdk açılımı epdk görevi
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de 5 kişiyi 'makas' atarken öldüren genç için istenen ceza belli oldu!

İzmir Menderes'te hafif ticari aracıyla makas atarak 5 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına neden olan Yusuf İslam Koçak'ın (19) 22,5 yıla kadar hapsi istendi.