"En kötü durum Türkiye'yi IMF'e teslim etmek olurdu"

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Haber 7'de katıldığı programda Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervinin Türkiye'nin eline nasıl bir güç verdiğini ve Türkiye'nin IMF'e gitmesi halinde ortaya çıkacak senaryoyu değerlendirdi. "Türkiye 2018'de IMF'e gitseydi Erdoğan dediğini yine yapardı" diyen Aşan, "Olabilecek en kötü durum Türkiye'yi İMF'ye teslim etmiş olmaktı" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Haber 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı'nın sunduğu Uluslararası Gündem programına konuk oldu.

Aşan, Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu kararlı ve güçlü duruşun yanı sıra keşfedilen doğalgaz ve İMF konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Göksel Aşan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

KARADENİZ'DEKİ KEŞİF

Elbette güçlendirir. Doğalgaz anlaşmaları henüz yenilenmedi. Her doğal kaynak bir finansal araca dönüşme potansiyelini taşır. Henüz çıkarmasanız bile finansal kaynağa dönüştürebilirsiniz. 2023'te bu kaynağı çıkarmadan önce bu kaynak çıkmış gibi finansal olarak kaynağa çevirebiliriz. Yeni sözleşmelerde ucuzlama en kritik aşama olacak.

IMF'E GİDİLSEYDİ NELER YAŞANIRDI?

Ayasofya'yı açabilir miydik, Suriye'de, Doğu Akdeniz'de kararlı olabilir miydik?

İMF'ye giden Cumhurbaşkanımız olsaydı bu söylediklerinizi yine yapardı. Liderden bağımsız olarak bakacaksak eğer 2018'de İMF'ye gitmiş olsaydık. İMF'nin denetçileri buraya geleceklerdi. Tek tek tedbirler konusunda sorgu sual moduna gireceklerdi. Olabilecek en kötü durum Türkiye'yi İMF'ye teslim etmiş olmaktı. Elbette bütün ülkeler finansal dalgalanmalardan etkilenebiliyorlar. Fakat her dalgalanmalarda İMF'ye gidenler bir sonraki dalgalanmada daha çok etkileniyorlar. Verdikleri reçeteler bir sonraki dalgalanmaya güçsüz girmenize neden oluyor. Üretim konusunda büyük sıkıntılar doğuracaktır ve kendi üretimini yapamayan Türkiye bağımsız olmayacaktı.

Avrupa'nın Doğu Akdeniz konusunda yaptırım tehditlerine de değinen Aşan, bu tehditlerin bir işe yaramayacağını ve Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi.

"En kötü durum Türkiye'yi IMF'e teslim etmek olurdu" ile ilgili etiketler Göksel Aşan IMF Karadeniz Cumhurbaşkanlığı doğalgaz haber 7
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.