Emine Erdoğan: Annelerin duruşunda cesareti gördüm

2019'un son günü Diyarbakır'daki HDP il binası önünde evlat nöbeti tutan aileleri ziyaret eden Emine Erdoğan, o gün yaşadıklarını anlattı.

Önceki gün Diyarbakır'daki HDP il binası önünde evlat nöbeti tutan anneleri ziyaret eden, onları tek tek dinleyen, moral veren, evlat hasretlerine ortak olan Emine Erdoğan, Sabah gazetesinden Hüseyin Kaçar ve Tülay Canbolat'ın sorularını yanıtladı.

İşte o röportajdan öne çıkanlar; 

SAYGIDEĞER HANIMEFENDİ, ÖNCEKİ GÜN DİYARBAKIR ANNELERİNİ ZİYARET ETTİNİZ. YILIN SON GÜNÜNDE OLDUKÇA DİKKAT ÇEKEN BİR ZİYARET OLDU. BAKIŞINIZI DİYARBAKIR ANNELERİNE YÖNLENDİREN ŞEY NE OLDU?

Bildiğiniz üzere, Hacire Anne, Diyarbakır'da bir siyasi partinin kapısına dayanarak o binaya giren ve daha sonra terör örgütüne teslim edildiği için bir daha yüzünü göremediği evladının hesabını sordu. İşte o gün Türkiye'de yeni bir dönem başladı. Tarihte pek çok defa olduğu gibi, anne yüreğinin gücünün, siyaseti de, silahı da, zulmü de yendiğini gördük. Çünkü Hacire Anne evladına kavuştu. Ardından evlatlarını isteyen annelerin sayısı her geçen gün arttı. Onlarca anne, terör örgütünün güdümündeki partinin kendilerinden kopartıp, dağa gönderdiği ve bir daha haber alamadıkları evlatlarının peşine düştü. Acılarını, özlemlerini içlerine gömmek yerine destansı bir mücadelenin fitilini yaktı anneler. 40 yıllık PKK mücadelesinde tarihin akışını değiştirecek bir duruş ortaya koyduklarını düşünüyorum. Ben de onlara destek olmak, yanlarında olduğumu söylemek için oraya gittim.

Emine Erdoğan: Annelerin duruşunda cesareti gördüm

EFENDİM ÇOK SÜRPRİZ BİR ZİYARET OLDU BİZLER İÇİN VE DOĞRUSU DAHA GÜÇLÜ TAKİP EDEMEDİĞİMİZ İÇİN ÜZÜNTÜ DUYDUK. NEDEN MEDYAYLA SON DAKİKA PAYLAŞILDI ZİYARETİNİZ?

Doğrusu konu çok nazik ve ziyaretimizin oradaki anaların aylardır gösterdiği dirayetin önüne geçmesini çok arzu etmedim. Ancak dinlediğim hikayeler o kadar yürek burkucuydu ki sizin vesilenizle daha yüksek sesle duyulması gerektiğini fark ettiğim için bugün bu röportaj talebini kabul etmiş bulunuyorum. Konuştuğum hemen her aile, önünde eylem yaptıkları parti ve örgüt tarafından özel hayatlarında sürekli tehdit edildiklerini anlattılar. Eğer devlet bu annelere özel koruma tahsis etmiş olmasaydı, bu direnişi sürdürmelerinin neredeyse imkansız olacağını vurguladılar.

PEKİ DİYARBAKIR ANNELERİ, BU CESARETİ NASIL GÖSTERDİLER VE NEDEN BUGÜN?

Hükümetimizin herkesi kucaklayan politikaları, bölgeye hizmetleri ve reformlar, bölge halkının devletimize olan bakışını olumlu yönde güçlendirdi. Örgüt içi şiddet ve istismar örgüte yönelik olumsuz bakışı çoğalttı. Bölge halkının bütün bunları çok ferasetli biçimde gördüğüne inanıyorum. Bu da, annelerin güven duygusunu ve cesaretini artırdı. Nitekim bu hareket sonuç verdi; günler, aylar süren bekleyişler, yavaş yavaş mutlu haberlere, sevinç gözyaşlarına dönüşmeye başladı. Kimi 10, kimi 12, kimi 15 yaşında annelerinden kopartılan çocuklardan fırsat bulanlar, yıllar sonra, annelerinin mücadelesinden aldıkları güçle evlerine döndü.

BU SİVİL EYLEMİN NE TÜR SONUÇLAR DOĞURDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Bu sivil eylem, terörün kalbine ok gibi saplanmıştır. Terör örgütünün hem kimyasını, hem ezberlerini, hem hesaplarını bozduğunu düşünüyorum. Yetkililerimiz, örgütten kaçışların hızlandığını, örgüte katılımların durma noktasına geldiğini ifade ediyorlar. İnanıyorum ki, annelerin yaktığı meşale, tüm bölge halkına ışık oldu, dalga dalga toplumsal farkındalığı artırdı.

Emine Erdoğan: Annelerin duruşunda cesareti gördüm - Resim : 2

HANIMEFENDİ PEKİ BİZZAT GİTTİĞİNİZDE GÖRDÜĞÜNÜZ TABLO NEYDİ? AYLARDIR ANNELER, AİLELER ORADA OTURUYOR. BU MANZARA SİZE NE ANLATIYOR?

Diyarbakır'a gidip onları ziyaret ettiğimde de yakından gördüğüm şey, bu duruşun ardındaki büyük cesaretti. Anaların yüreğinde mayalanan sevginin, terörün karanlığını nasıl yarıp geçtiğini gördüm. Hepsi cesurdu ve kararlıydı. Evlatlarını zulmün bataklığından çekip çıkarma, onları bu ülkenin geleceğine yeniden kazandırma azmi vardı. Ve teröre destek verenlere hesap soruyorlardı. 'Sizin çocuklarınız kolejlerde okurken, bizimkiler neden dağda?' diye haykırıyorlardı. Bu bir annenin soracağı hakkaniyetli bir hesap! Zira onlar da çocuklarının okuyup meslek sahibi olmasını hayal ediyorlar. Bundan daha doğal bir istek olabilir mi?

BİLDİĞİNİZ GİBİ BAZI ANNELER EVLATLARINA KAVUŞTU. ONLARLA DA GÖRÜŞTÜNÜZ. SEVİNÇLERİNİ SİZLERLE PAYLAŞTIKLARINI SÖYLEDİLER?

Evet, evlatlarına kavuşan annelerin sevinçleri gerçekten göz yaşartıcı. Güvenlik güçlerimize, devletimize olan güvenleri perçinlenmiş. Ve şimdi her biri diğer annelerin bekleyişine destek vermek için oradalar. Terör örgütünün son 35 yılda 20 bin çocuğu ailesinden kopardığını gösteren raporlar var. Şimdi binlerce evlat, annelerine, ailelerine kavuşmayı bekliyor. Diyarbakır annelerinin mücadelesi, işte bu 20 bin evlattan mümkün olduğu kadar çoğunu örgütün zulmünden kurtarma mücadelesi. Ben şuna yürekten inanıyorum; terör örgütünün tehdidi ne kadar büyük, silahlarının namlusu ne kadar soğuk olursa olsun, annelerin sıcak yüreği karşısında etkisiz kalmaya mahkum! Bundan sonra hiç kimsenin gücü, ne Diyarbakır'da, ne de başka bir şehrimizde, hiçbir annenin evladını terör örgütlerinin inlerine kaçırmaya yetmeyecektir. Artık ülkemizde terörle mücadelenin siyaseti de, psikolojisi de, kabulleri de değişmiştir. Bundan sonra mücadele, Diyarbakır Annelerinin açtığı onurlu yolda, eskiden çok daha güçlü bir şekilde sürecektir. Buna kalpten inanıyorum. Diyarbakır'da yaşananlar, sevginin gücünün silahın gücüne galebe çaldığının ispatıdır.

BU İFADENİZ ÇOK ÖNEMLİ. DİYARBAKIR ANNELERİ'NİN DİRENİŞİNİN TERÖRÜN PSİKOLOJİSİNİ ETKİLEDİĞİNİ SÖYLEDİNİZ.

Örgüte katılımların, tarihinin en alt düzeyine inmiş olması, bu mücadelenin ne derece haklı ve başarılı olduğunu gösteriyor. Anneler, tüm aracıları bir kenara bırakıp, doğrudan örgütün yakasına yapıştı. Bu mücadelenin başarısı mutlaktır. Çünkü biz inanıyoruz ki, 'Anneliğin ideolojisi, siyaseti yoktur!' Anne-evlat ilişkisi, kainattaki en güçlü, en temiz, en karşılıksız bağlardan biridir. Unutulmamalı ki, bölücü terör örgütü, bu kutlu bağın kurulduğu aileye savaş açmıştır. Anaları evlatlarından ayırmıştır. Toplumun değerlerine kastetmiştir. Bu nedenle ben Diyarbakır Annelerinin yaptığının, sadece çocuklarını terör örgütüne kaptırmamak, onların hayatlarını kurtarmak olmadığını düşünüyorum. Onlar aynı zamanda toplumun geleceğini de terörün etkilerinden korumuştur. Bunun dalga dalga yayılan etkilerini önümüzdeki günlerde, yıllarda daha yakından göreceğiz.

Emine Erdoğan: Annelerin duruşunda cesareti gördüm - Resim : 3

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Emine Erdoğan: Annelerin duruşunda cesareti gördüm ile ilgili etiketler Emine Erdoğan Diyarbakır terör Diyarbakır anneleri Sabah
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.