Ekşi Sözlük satılıyor mu? Flaş iddia...

Ekşi Sözlük satılıyor mu? Bir süre önce Doğan Medya Grubu’nu satın alarak medya sektörüne giren Demirören Holding, iddialara göre Ekşi Sözlük’ü de satın aldı. 40 milyon TL’ye gerçekleştiği söylenen anlaşma, sözlükte tartışma yarattı. Konu hakkında Ekşi Sözlük'te birçok entry yazılırken, iddiaların doğruluğunu kanıtlayacak bir açıklama henüz yapılmadı. Peki Ekşi Sözlük satılıyor mu? Demirören Holding Ekşi Sözlük'ü mü alıyor? Detaylar haberimizde...

Ekşi Sözlük satılıyor mu? Bugün sözlükte ortaya atılan bir iddiaya göre Demirören Holding, Ekşi Sözlük'ü satın alıyor. Açılan başlığın altında bu konu hakkında çok sayıda yorum yapılırken Ekşi Sözlük'ün 40 milyon TL karşılığında satıldığı bile söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar doğru? Ekşi Sözlük Demirören Holding'e mi satılıyor? İşte tüm ayrıntılar...

Ekşi Sözlük satılıyor mu? Flaş iddia...

EKŞİ SÖZLÜK SATILIYOR MU?

Ekşisözlük'ün satış iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ekşisözlük'te de konu hakkında sayfalarca entry girildi. Ekşisözlük'ün kurucu Sedat Kapanoğlu'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Ekşisözlük uluslararası ölçümleme şirketlerine göre Türkiye'den en çok tıklanan internet siteleri arasında bulunuyor.

EKŞİ SÖZLÜK SATILDI MI?

Ekşisözlük'ün satış iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ekşisözlük'te de konu hakkında sayfalarca entry girildi. Ekşisözlük'ün kurucu Sedat Kapanoğlu'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

EKŞİSÖZLÜK'ÜN TARİHİ

1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından "sourtimes.org" sitesinin bir parçası olarak oluşturulmuştur. Sloganı "Kutsal bilgi kaynağı"dır. İlk girilen başlık pena'dır. Sözlük, daha sonraları artan popülaritesiyle birlikte sourtimes.org'un esas parçası haline gelmiştir. Sedat Kapanoğlu birçok konuşmasında, Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabının, Ekşi Sözlük'ü kurmasında esin kaynağı olduğunu belirtmiştir.

EKŞİSÖZLÜK'ÜN KURALLARI

Yazarların yazdıkları sözlük kuralları dahilinde denetlenmekte ve uygunsuz bulunan yazılar moderatörler ve gammaz adı verilen gönüllü sözlük üyeleri iş birliği ile silinmektedir. Ancak on birinci nesil alımlarından sonra gammazlık statüsü sadece belirli bir grup yazara değil her yazara verilmiştir. Şu anda sözlükteki her yazar aynı zamanda gammazdır. Sözlük yazarları da sözlük kurallarına uymadıklarında elenebilmektedir. Girilen bilgilerin bilimsel veya nesnel, yahut tarafsız olmasına gerek yoktur. Kullanılan dilin zaman zaman argo içermesi mümkündür. Bazı başlıklar altında ise "tanım cümleleri" biçiminde web forumlarındakilere benzer karşılıklı tartışmalar göze çarpmaktadır. Sözlüğün bu özgür yapısı zaman zaman hukukî meselelere yol açabilmektedir.

Yazar alımlarının sürekli yapılmaması nedeniyle, alımların yapıldığı kısa süreler boyunca yazar olmak için başvuruda bulunan kullanıcılar belirli gruplara ait sayılırlar. Bu gruplara nesil denir ve sözlük içindeki hiyerarşik yapılanmada etkileyici faktör olmamalarına rağmen birer statü göstergesi olarak görülebilirler. Yazarlara ve kayıtlı okurlara, diğer yazarların girdikleri maddelerin (sözlük jargonunda "entry") okunulmasına, beğenilip beğenilmemesine göre oylama hakkı verilmiştir. En az 1000 entry giren yazarlara azimli " unvanı verilmektedir. Belirli bir oylamadan sonra o yazarın puanı (sözlük jargonunda "karma") diğer yazarlar tarafından görülebilmektedir. 19 Mayıs 2004 tarihinde altıncı nesil yazar alımları yapılmıştır. 2005 yılındaki yazar alımındaki karışıklık göz önünde bulundurularak kayıtlı okur alınmaya başlanmıştır. Aralık 2005 itibarı ile yedinci nesil yazarlar da sözlüğe dahil olmuşlardır. Yedinci nesil yazarların büyük çoğunluğunu kitap toplama kampanyasına katkıda bulunmuş olan hayırsever kayıtlı okurlar oluşturmaktadır. Aralık 2007'de sekizinci ve dokuzuncu nesil alımları başlamış ve on binlerce kişi çaylak (yazar adayı) olmuştur. 21 aralık 2008'de, 6 Haziran 2008 öncesi kayıtlı çaylaklar yazar olma hakkını kazanarak "sabırtaşı yazar" unvanını almışlardır. 2010 itibarı ile nesil hiyerarşisi kaldırılmıştır. Yazar adayı olan kullanıcıların çaylak onay listelerindeki sıralamaları sözlükteki ilk 10 entry'i ne zaman doldurduklarına göre ve her gün hesabına giriş yapan yazarlar arasında yeniden belirlenmektedir.

Yazarlar, zirve adını verdikleri organizasyonlarda farklı şehirlerde, farklı etkinlikler için bir araya gelmektedir. Ekşi Sözlük kullanıcıları, eski site tasarımında topluluğu oluşturan kullanıcıların hazırladığı 500'e yakın arayüzü kullanabilmekteydi, ancak eski site artık aktif değildir. Yeni tasarımda ise tema seçeneği bulunmamaktadır.

Sitenin reklam geliri aylık 80.000 -100.000 TL civarındadır.

Sitenin yayınlanan bilgilerin doğruluğu ile ilgili bir iddiası olmadığından zaman zaman yanlış bilinen şeylerin yayılmasına da neden olabilmektedir.

Karma sistemi

Ekşi Sözlük'de yazarların girdikleri entry'lerin oylanması sonucunda tabi tutulduğu bir kategorizasyon. Kategorizasyon işleminin nasıl yapıldığı ile ilgili site yönetimi tarafından yapılmış net bir açıklama bulunmamaktadır. Bir yazarın karma puanının hesaplanabilmesi için en az 500 entry girişi yapması gerekmektedir. Girilen tüm entry'lerin oylanması ile bir karma puanı hesaplanır. Toplanan karma puanlarına karşılık gelen unvanlar mevcuttur.

Karma Puanı / unvan

000-100 Müzmin Yedek

100-149 Padawan

150-199 Kofti Anarşist

200-249 Anarşist

250-299 Hırçın Golcü

300-349 Anadolu Çocuğu

350-369 Battal Gazi

370-399 Çetrefilli

400-429 Hippi

430-449 Delikanlı

450-474 Ağır Abi

475-499 Bıçkın

500-529 Mangal Yürekli Rişar

530-549 Mülayim Ama Sempatik

550-574 Aklı Selim

575-599 Prezentabl

600-619 Şeker Abi

620-639 Bal Küpü

640-649 Baldan Tatlı

650-664 Leziz

665-699 Şekerpare

700-724 Şamda Kayısı

725-749 Her Eve Lazım

750-799 Energizer Tavşanı

800-849 Gençlerin Sevgilisi

850-999 Rating Canavarı

Sosyal yardımlar

2003 yılında site kullanıcıları tarafından başlatılan kampanya ile 40.000 kitap toplanıp belirlenen okul ve kütüphanelere gönderildi.

2006 yılında yeniden düzenlenen bir kampanyayla 70.000 kitap toplanıp çeşitli okullara ve kütüphanelere bağışlandı.

2009 yılında site kullanıcılarının katkılarıyla Ekşi Sözlük Ormanı kuruldu. 36.000 metrekare alana kurulan bu ormana TEMA vakfı tarafından 9000 fidan dikildi.

2011 Van Depremi'nden sonra deprem bölgesine yardım kampanyası düzenlenmiş, AKUT ile iş birliği içinde yardımlar bölgeye ulaştırılmıştır.

Ekşi Sözlük satılıyor mu? Flaş iddia... ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.