Ekşi Sözlük nasıl CHP trollerinin kalesi oldu?

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden Ekşi Sözlük uzun süredir iktidar partisi ve muhafazakar değerlere yönelik manipülasyonların medyadaki merkezi konumuna geldi.

1999 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk "genel kültür bilgi bankası" olarak yola çıkan Ekşi Sözlük'ün yıllar içerisinde siyasi pozisyon aldığı gözlendi.

Özellikle kurucusu Sedat Kapanoğlu'nun CHP'ye siyasi yakınlığı nedeniyle, bu yönde bir eğilim gösterdiği gözlenen popüler internet sitesi, zaman içerisinde çok ciddi algı operasyonlarına da zemin hazırladı.

Özellikle CHP ve HDP yandaşlarının yazar olarak etkin olduğu Ekşi Sözlük'te iktidar partisi, iktidar partisi destekçileri, muhafazakarlar ve dindarlar sık sık hedef alındı.

EKŞİ SÖZLÜK'ÜN SİCİLİ BOZUK!

Bunlara örnek olarak; mart ayında gerçekleşen Yeni Zelanda'daki cami katliamının hemen ardından Ekşi Sözlük'te paylaşılan, "Videoyu izlerken, keşke Türkiye'ye gelip bu cuma günü camileri temizlese diye iç geçirdim." mesajı büyük tepki toplamış ve bu ifadeler yargıya intikal etmişti.

Adana'da saldırıya uğrayan tesettürlü bir kadınla ilgili olarak ise Ekşi Sözlük'te "Her Müslüman canlı bombadır" mesajı paylaşılmıştı.

Benzer şekilde, Ekşi Sözlük'te Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti sık sık hedef alınırken, son olarak büyük bir rezalete imza atılarak, geçtiğimiz günlerde sağlık problemleri yaşayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkına "Devlet Bahçeli'ye son mesajınız" başlığı açılarak sitenin "gündem" listesinde en üst sıraya taşındı.

İnternet sitesi yönetimi, bu paylaşımlarla ilgili olarak sorumluluğu sitenin yazarlarına atsa da Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sosyal medya sitelerinden birisi olan Ekşi Sözlük'ün "editoryal sorumsuzluk" beklentisi, hedef alınan çevrelerce kabul edilebilir bulunmuyor.

EKŞİ SÖZLÜK BİLİNÇLİ MANİPÜLASYON MU YAPIYOR?

Diğer yandan, Ekşi Sözlük'ün bu saldırı ve manipülasyonları bilinçli ve sistematik şekilde organize ettiğine yönelik bir görüş de hakim...

Bu çerçevede, Takvim gazetesi yazarı Zafer Şahin, bir süre önce, Ekşi Sözlük'ü siyasi manipülasyon yapmakla suçladı.

Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na siyasi olarak "zarar verebilecek" içeriklerin, sansürlenerek yayından kaldırıldığını öne sürdü.

Bugün söz konusu internet sitesinde yapılan bir paylaşım ise Ekşi Sözlük'teki sorunun daha derin olduğunu gözler önüne serdi.

NEDEN CHP'LİLERİN SAYISI DAHA FAZLA?

Daha önce PKK karşıtı yorumları ve CHP'ye yönelik eleştirel mesajları ise sitede paylaşımlar yapan "North blue" takma isimli kullanıcı, Ekşi Sözlük hakkında "Sözlük'te CHP'lilerin çok olmasının esbabımucibesi" şeklinde bir başlık açtı.

CHP'nin sosyal medya trollerini "Ok troll" olarak tanımlayan "North blue" kullanıcısı, kişisel tecrübelerinden yola çıkarak, sitede CHP'lilere siyasi görüşleri nedeniyle pozitif ayrımcılık yapıldığını öne sürdü.

"Tarafsız alım ve eleme sistemi olan bir ortamda belli bir görüşün çoğunlukta olması imkansızdır. ya bir hikmet var ya ekşi sözlük matematiği alt etti." ifadelerini kullanan "North blue", kendisine sunulan "Çünkü CHP'li yazarlar okumuş, aydın kişiler" argümanına ise şöyle yanıt verdi;

"CHP'li yazarlar okumuş aydınmış da ondanmış! Ben özel mesajla küfrettiğim için çaylak yapıldım. Bana genelden ana bacı söven yazarları şikâyet ettim sadece girdileri silindi!!! Bir hatalı başlık yüzünden çaylak yapıldım, tek bir başlık yüzünden. Ve evet bunlar okumamış olduğum için. Duvara bakıp gülmek isterdim ama Ekşi Sözlük duvarında adalet yazmıyor."

Ekşi Sözlük nasıl CHP trollerinin kalesi oldu?

MODERASYON TASARRUFU

Konuyla ilgili, "Yeniden doğarım inan" mahlasını taşıyan kullanıcıdan da dikkat çeken bir mesaj geldi.

CHP'lilerin Ekşi Sözlük'te sayıca fazla olmasının, savunulduğu gibi "eğitim seviyesi" ile alakası olmadığını belirten kullanıcı şu görüşünü paylaştı;

"CHP'li yazarlar, AKP'li yazarları sürekli moderasyona şikayet ederler. Sebebi bu."

Ekşi Sözlük nasıl CHP trollerinin kalesi oldu? ile ilgili etiketler CHP HDP Devlet Bahçeli Ekşi Sözlük Sedat Kapanoğlu ssg
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.