Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi'

Doğu Akdeniz ülkesi Lübnan, yaklaşık 1 yıl önce başkenti Beyrut'un en gözde semtlerinden birinde bulunan limandaki patlamayla sarsılmıştı. Tarihte bilinen ve nükleer olmayan en güçlü patlamalardan biri olarak kayda geçen faciadan sonra Lübnan hala sallanmaya devam ediyor. Ekonomik krizden bir türlü çıkamayan Lübnan, batmış durumda. Döviz sıkıntısı yüzünden petrol ve ilaç satın alamıyor. Su pompaları ve elektrik santralleri petrolle çalıştığından ikisi de ülke genelinde kesik. Eczaneler kapalı...

Lübnan, Beyrut Limanı'ndaki 'tarihin en korkunç' patlamasının üzerinden tam bir yıl geçmiş olmasına rağmen bir türlü toparlanamadı.

135 insanın canına mal olan ve arkasında yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp bırakan trajediden sonra ekonomik olarak adeta tepe üstü çakılan ülkede halkın öfkesi büyürken Lübnan kriz nedeniyle karanlığa gömüldü.

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi'

ÜLKENİN BAŞLICA İKİ ENERJİ SANTRALİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Lübnan'da ülkenin başlıca iki enerji santralinin faaliyetleri durdu ve ülkenin büyük bölümü neredeyse tamamen karanlığa gömüldü.

Santrallerde yakıtın tükenmesi nedeniyle duran faaliyet, halkın günde sadece iki saat elektrik alabildiği krizi daha da derinleştirdi.

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi' - Resim : 2

DÖVİZ SIKINTISI OLMASI İSE SORUNU ÇÖZÜLMEZ HALE GETİRİYOR

Döviz sıkıntısı nedeniyle Lübnan, yabancı enerji tedarikçilerine ödeme yapmakta zorlanıyor.

Ülkedeki eczaneler de, yabancı ilaç ithalatçılarına ödeme yapılamaması yüzünden yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle greve gitti.

Elektrik santrallerinin sahibi Electricite Du Liban (EDL), ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Deir Ammar ve Zahrani santrallerinin kapandığını açıkladı.

TANKER SAHİPLERİ HESAPLARINDA DOLARLARI GÖRMEDEN PETROLÜ VERMİYOR

Petrol yüklü tankerler, sahiplerinin hesabına dolar cinsinden para transferi yapılana kadar yüklerini boşaltmayı reddediyor.

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi' - Resim : 3

'LÜBNAN'IN GENELİNE ELEKTRİK TEDARİĞİ SÜRESİZ OLARAK KESİLDİ'

EDL ülkenin doğusundaki Zahle kentinin sakinlerine elektrik tüketim oranlarını minimuma indirmeleri çağrısında bulunda ve 'Lübnan genelindeki elektrik tedarikinin süresiz olarak kesildiğini' bildirdi.

SU DAĞITIMI DA KESİLMEK ÜZERE!

BBC Muhabiri Sebastian Usher, ülkenin büyük kısmının su dağıtımına da karne uygulamasıyla karşılaşacağını söylüyor.

Su pompalama merkezleri de dizel yakıtla çalışıyor ve faaliyet gösterebilmeleri için yeterli yakıt bulunmuyor.

İLAÇ İTHAL EDEMİYORLAR: KANSER VE KALP İLAÇLARI BİTTİ!

Lübnan son 18 aydır büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Bazı yerel sağlık şirketlerinin, kanser ve kalp ilaçları tükendi.

Eczaneler, ilaç sıkıntılarını protesto etmek için Cuma günü kepenk kapattı.

Ekonomik krizdeki Lübnan'da bir süredir dağıtım şirketlerinden yeterli miktarda ilaç temin edemeyen eczaneler greve gitti.

Lübnan'daki eczaneler, devletin ilaç sektörüne sağladığı sübvansiyonu sürdürmesine yönelik net bir mekanizma oluşturulmamasını protesto ediyor.

ECZANELER KEPENK KAPATTI!

Eczane Sahipleri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle cuma sabahından başlayarak genel grev ilan edildiği belirtildi.

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi' - Resim : 4

Sağlık Bakanlığının bir an önce Merkez Bankası ile yapılan anlaşma uyarınca ilaç listelerini hazırlamaya davet edildiği açıklamada, 'İlaç ithalatçılarının, Merkez Bankasının defalarca ödeme yapacağını açıkladığı ilaçları piyasaya sürmelerini sağlamanın tek yolu, ilaç listelerinin hazırlanması ve sınıflandırılmasıdır.' ifadelerine yer verildi.

Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, 4 Temmuz'da döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan uzun süredir ithalata ara verilmesi neticesinde ilaç stoklarının tükenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, 5 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda ilaç sektörüyle ilgili bankalardan gelecek kredi ve faturaların ödemesini yapacaklarını belirtmişti.

LÜBNAN'DA YAŞANAN EKONOMİK KRİZ

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi' - Resim : 5

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada büyük değer kaybıyla farklı fiyatlardan işlem görüyor.

Mezhepsel siyasi grupların, yaklaşık bir yıldan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlaşamadığı için kriz her geçen gün farklı sektörleri vurmaya devam ediyor.

İlaç, akaryakıt ve gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yılı aşkın süredir sübvanse eden Merkez Bankasının rezervleri de günden güne eriyor.

 

 

 

 

Kaynak: Hürriyet

Ekonomi çöktü: 'Ülke genelinde elektrik ve su süresiz olarak kesildi' ile ilgili etiketler Lübnan patlama Elektrik Petrol kriz kesildi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.