Ekim ayı tüketici güven endeksi 76,8 olarak belirlendi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık yayınlandığı tüketici eğilim anket sonuçlarında, geçtiğimiz ay 79,7 olan tüketici güven endeksi Ekim ayında aylık baz olarak %3,7 düşüş yaşayarak 76,8 puan olarak kaydedildi. Endeks Ağustos’tan Eylül’e 1,8 puan artış göstermişti.

TÜİK, Merkez Bankası ile ortak yürüttüğü tüketicilerin eğilimlerini ölçmek için düzenlenen anketin Ekim ayı için bulgularını açıkladı. TÜİK’in aktardığı üzere tüketici güven endeksi mevsim etkilerinden arındırılarak yapılan puanlamada geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 3,6 azalıp 76,8 puan olarak kaydedildi.

Tüketici eğilimini gözlemlemek için diğer sorulara gelen yanıtların işaret ettiğine göre, gelecek 12 aya ilişkin ekonomik durum beklentisi Eylül ayında kaydedilen 79,3 değerinden 74,2’ye geriledi. Geçtiğimiz 12 aya göre göre gelecek 12 aya ilişkin tüketim mallarında harcama yapma yönelimi Eylül ayına göre yüzde 1,1 azalarak 96,6 puan ölçüldü.

Mevcut dönemdeki hane maddi durum endeksi bir önceki 12 aya göre Ekim için 60,7 olarak tanımlandı. Bu değer Eylül’de ki değeri 62,7’den yüzde 3 oranında gerilemiş oldu.

OTOMOBİL VE KONUT ALMA EĞİLİMLERİ

Tüketicilerin yanıtları üzerine belirlen puanlamalara göre önümüzdeki 12 ay içinde yeni otomobil alma düşüncesi 11,5 puan olarak belirlenirken, konut alma veya inşa ettirme eğilimi 8,6 olarak ölçüldü.

Bu değerler Eylül ayındaki karşılıklarından sırasıyla %21,8 ve %13,5 düşüş gösterdi.

TÜKETİCİ ENDEKSİ NEYİ İŞARET EDER, NASIL PUANLANIR?

Tüketici güven endeksi ve diğer ilgili endekslerin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması kötümser durum, 100 değeri ise ne iyimser ne de kötümser bir durum olduğuna işaret eder.

Anket sonuçları ile hesaplanan güven ve beklenti endeksleri 0-200 arası değer alabilir.

 

 

Ekim ayı tüketici güven endeksi 76,8 olarak belirlendi ile ilgili etiketler Tüketici Güven Endeksi istatisitk beklenti anketi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.