Ege koyları değil İstanbul Boğazı!

Türkiye, bir haftadır İstanbul Boğazı'nın turkuaza boyanmasını konuşuyor. Karadeniz'deki fitoplankton patlamasının boğaza ulaşmasıyla eşine az rastlanır bir renk ortaya çıktı.

Türkiye, bir haftadır İstanbul Boğazı'nın turkuaza boyanmasını konuşuyor. Karadeniz'deki fitoplankton patlamasının boğaza ulaşmasıyla eşine az rastlanır bir renk ortaya çıktı.

turkuaz2

NASA uydusu, tüm Karadeniz'i kaplayan turkuaz rengi uzaydan görüntüledi. Uzmanlar, renk değişiminin bilimsel adı 'coccolithophores' olan mikro organizmaların yoğunluğu nedeniyle yaşandığını bildiriyor.

turkuaz3

Renk değişimine uluslararası haber ajansları da kayıtsız kalamadı. Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) ajansları, boğazı yeni rengiyle fotoğraflayıp dünyaya servis etti.

turkuaz4

Tuna ile Dinyeper nehirlerinin Karadeniz'e taşıdığı bitkisel mikro organizmalar, İstanbul Boğazı'ndan Akdeniz'e geçiyor. Uzmanlara göre, bu yılki yoğunluk biraz fazla ve turkuaz rengin süresi de bu yüzden uzadı.

turkuaz5

Beyaz kalsiyum karbonat içeren mikro organizmalar, bazı uzmanlara göre bu yıl balık bolluğuna yol açacak.

Renk değişiminde Sahra Çölü'nden gelen yağmurların da rolü olduğu aktarılıyor.

turkuaz6

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam'a göre, bu yıl deniz biraz daha deniz kokacak. Saydam, "Algler suyun rengini turkuaza döndürür ve kokusunu keskinleştirir. İçerdikleri sülfür nedeni ile özel bir koku ortaya çıkarır. Bu da deniz kokusunu daha keskin hale getirir" diyor.

Ege koyları değil İstanbul Boğazı! ile ilgili etiketler İstanbul Boğazı Marmara turkuaz mavi renk
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.