Dünyayı ayağa kaldıran iddia: Bin kişi Mezar-ı Şerif'te mahsur kaldı! İşte uydu görüntüleri...

ABD'nin çekilmesi üzerine yönetimi devralan Taliban ile ilgili dünyayı ayağa kaldıran bir iddia ortaya atıldı. Aralarında ABD'lilerin de olduğu bin kişinin Mezar-ı Şerif Havalimanı'nda mahsur kaldığı öne sürüldü.

Reuters'ın haberine göre Afganistan’daki bir uçuş organizatörü Taliban ile ilgili skandal bir iddia ortaya attı.

Organizatör, aralarında ABD’lilerin de olduğu yaklaşık bin kişinin günlerdir Afganistan'da mahsur kaldığını ve uçuşlardaki gecikmeden ABD Dışişleri Bakanlığı'nı sorumlu tuttuğunu söyledi.

Söz konusu karışıklık, Batı destekli hükümetin çökmesi ve Taliban militanlarının 15 Ağustos'ta Kabil'de iktidarı ele geçirmesiyle tamamlanan kaotik bir ABD askeri geri çekilmesinin ardından geldi. ABD planlandığı şekilde askerleri 31 Ağustos’ta Afganistan’dan tamamen geri çekti.

'UÇUŞLARIN KALKIŞINI TALİBAN HENÜZ ONAYLAMADI' İDDİASI

Bununla birlikte organizatör, Taliban'ın ülkenin kuzeyinde yer alan Mezar-ı Şerif kentindeki uluslararası havaalanından uçuşların kalkışını henüz onaylamadığını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen organizatör, "Bu insanların hayatlarını tehlikeye atmaktan sorumlu tutulmaları gerekiyor" dedi.

CUMHURİYETÇİ TEMSİLCİ: 6 UÇAK KALKIŞ İÇİN TALİBANDAN İZİN ALAMADI

Diğer taraftan AA'da yer alan habere göre; ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yer alan Cumhuriyetçi Mike McCaul, Fox News Sunday gazetesine yaptığı açıklamada, Taliban’dan izin alamadığı gerekçesiyle altı uçağın Mezar-ı Şerif havaalanında Amerikalılar ve Afgan tercümanlarla birlikte mahsur kaldığını ve kalkış yapamadıklarını öne sürdü.

Dünyayı ayağa kaldıran iddia: Bin kişi Mezar-ı Şerif'te mahsur kaldı! İşte uydu görüntüleri...

UÇAKLAR UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ

McCaul, Taliban'ın yolcuları "talepler için rehin" tuttuğunu söyledi. ABD Merkezli Maxar adlı uydu ve gözlem şirketi, Mezar- Şerif Havalimanı'ndaki altı uçağı görüntüledi.

Bir başka Cumhuriyetçi temsilci ola Mike Waltz, Dışişleri Bakanlığı'nı, risk altındaki Amerikalıları ve Afganları tahliye etmek için hükümet dışı gruplarla çalışmaya çağırdı.

Waltz, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yazdığı bir mektupta, birkaç STK'nın yorumlarına atıfta bulunarak, "mevcut, finanse edilen ve uçmaya hazır" charter uçuşları olduğunu söyledi.

Dünyayı ayağa kaldıran iddia: Bin kişi Mezar-ı Şerif'te mahsur kaldı! İşte uydu görüntüleri... - Resim : 2

ABD'Lİ YETKİLİ: İDDİA HENÜZ DOĞRULANMADI

Ancak, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili, ABD hükümetinin "Mezar-ı Şerif havalimanında ABD’lilerin bulunduğu iddiasının doğrulanmadığını" söyleyerek Amerikalıların risk altında olduğu fikrine katılmadığını söyledi.

Charter uçuşları hakkında konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin yerde personeli olmadığını ve bu nedenle charter uçuşlarının temel ayrıntılarını doğrulamak için güvenilir bir araçtan yoksun olduklarını vurguladı.

Bu durum ABD vatandaşlarının ve havalimanındaki diğer kişilerin sayısının, iddialarının geri kalanının doğruluğunun uçakların nereye inmeyi planladıklarını doğrulamayı da içeriyor.

Öte yandan, ABD’nin Afganistan'daki 20 yıllık işgali, binlerce ABD müttefiki Afganı geride bırakan alelacele organize edilmiş bir geri çekilme planıyla tamamlandı. ABD Başkanı Joe Biden, bu nedenle hem uluslararası hem ABD içi eleştirilerin hedefinde yer aldı.

Dünyayı ayağa kaldıran iddia: Bin kişi Mezar-ı Şerif'te mahsur kaldı! İşte uydu görüntüleri... ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Havalimanı mezarı-ı şerif
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.