"Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak!"

Elazığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan YeniBirlik Gazetesi'nden Neşe Berber’e verdiği röportajda ‘Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak’ dedi.

"Doğudan herşey olur bizim insanımız herşeyi başarır. Ben buna inanıyorum. Bunun için çalışacağım. Türk insanı çok farklı üstün yetenekleri olan insanlardır. Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi bizler olacağız, bizim ülkemiz olacak."

Doğuyu, Güneydoğu Bölgesini biraz geçmişten geleceğe konuşursak, sizin hatıralarınızda neler var, neler söylersiniz?

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi 1990’lı yılların sonrasında gerçekten terör anlamında zor zamanlar geçirdi. Madencilik sektörünü yürüten şirketler de zorlu günler geçirdi. Tarım da, hayvancılık da diğer sektörler de olduğu gibi çok zorlandı. Doğu ve Güneydoğu’da demografik yapıyı bozduk. Dışarıya göç verdik. Yaylalarımız boşaldı. Hayvancılığımız bitti. Burada besicilik yapan büyüklerimizden 1990’ların başında 800 milyar dolar hayvancılıkta ihracaat yaptığımızı anlatırlardı. Biz bunu nasıl artırırız diye düşünürlermiş. Benim çocukluğumda hayvancılık vardı, terörden dolayı çok güçlü olduğumuz bir sektörü kaybettik.

Sanayi kültürü kolay oluşmuyor. Çalışan iş gücümüzü eğitmemiz gerekli. Biz kendi şirketimizde çalışan insanları kendi kurduğumuz eğitim sistemi ile eğitip çalışma hayatına katıyoruz. Bu gücümüzüde ekonomiye kazandırdık.

"Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak!"

Tekstil alanında Elazığ’da çalışmalar başlamış, geçmişte bunu İstanbul’da görüyorduk dönüş mü var?

Elazığ tekstil sektöründe desteklenmeyen iller arasındaydı. İstanbul’u merdiven altlarında tekstil atölyeleri kurarak köylerinden göç ettirdiler. Yeniden, yeni yeni tekstil firmaları Doğu’ya gelmeye, fabrikalar kurmaya başladılar. Geçmişte bunu yaparak hem İstanbul’u hem Doğu’yu bozduk. Bunun kazananı kimdi, çok üzülerek düşünüyorum.

OSB çalışmalarınız var, ne zaman açılacak katkısı ne olacak?

Doğu Anadolu Bölgesinde de iller içinde ilçelerde bile kendi aralarında göç vermeye başlamış. Ben bunuda engellemek istiyorum. Bence şimdi ilçeleri boşaltmayalım diye, tekstil fabrikaları kuralım insanlar çalışsın göç etmesin diye, çalışıyorum. OSB’lerin önemi burada gündeme geliyor. Eğer amaç terörü yok etmek ise, tarım ve hayvancılığı desteklemekse ve insanların huzur içinde yaşamasını sağlamak istiyorsak gerekiyorsa ilçelerimize bile OSB’ler açmalıyız. Ticaret Bakanlığımıza gittiğimde bana bu kadar OSB olur mu sorusu sorulmamalı. Burada bir problem varsa ben de bunu çözmeliyim.

Elazığ’ın da içinde olduğu cazibe iller projesi devam etmeli miydi?

Cazibe iller projesi 30 milyon TL destek paket ile bu bölgenin sorunlarını çözecek bir atılımdı ama maalesef hayata geçirilmedi. Doğru bir dokunuşla sahiplenilmesi gerekirdi. Bölge ekonomiyle alakalı uzun vadede rafa kalktı. Devam etseydi çok büyük yararı olacaktı. Şimdi başka şekilde destek verecekler.

"Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak!" - Resim : 2

Diğer bölgelerle kıyaslarsanız doğu için neler söylersiniz?

Yaklaşık 81 ilin 79’unu gezdim. Doğu Anadolu’nun gelir seviyesinin Karadeniz’den Akdeniz’den çok çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Turizm için bulunmaz güzel yerlerimiz var. Munzur vadisini terörden arındırıp turizme yavaş yavaş kazandırıyoruz. Bunu daha hızlı yapmalıyız. Dünyanın en güzel yerleri diye iddia edebilirim. Munzur Vadisi Milli park var, dağ keçileri geziyor çok temiz bir su kaynağı var. Bizim dağ köylerimiz, yaylalarımız doğa harikası. İnsanların istediği tamamen doğal yaşam, doğal yemek. Bizim topraklarımız tamamen organik, Keban suyumuz hiçbir kimyasal atık yoktur.

Harput, Elazığ’ın gözbebeği dünyada yerini alabilecek mi?

Harput Unesco Dünya Geçici Miras listesine alındı. Harput gerçekten büyük değerimiz ve herkesin görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Harput 1700’lü yıllarda Ortadoğunun yaşam ve bilim merkezi olmuş. Eğitimin ilk tohumları bu topraklarda atılmış. İlk kez Amerikan, İtalyan, Fransız kolejleri burada açılmış. Harput sancakbeyi zamanında İslam dininin medreseleri var. Bu bölge 4 bin yıl ilim ve irfanın merkezi olmuş ve böyle bir medeniyeti barındırmış. Elazığ işte o kaynaklardan beslenmiş dolayısıyla farklı değerli bir yapısı var.

Hangi sektörde istihdam yapıyorsunuz?

Elazığ’da mermer şirketimiz var. Türkiye’den 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin’den Amerika’ya Brezilya’dan Rusya’ya, Afrika’dan Körfez ülkelerine kadar. Uluslararası 20 fuara katılıyoruz. Hem bölge ekonomisini hem de dünyü ekonomisini iyi biliyoruz. Bölge ticaretine hakimiz. Elazığ Ticaret Odası başkanlığına talip olurken herşeyi düşündük. 23 projemiz var her birinin başında ayrı ekipler ile startını verdik, takip ediyoruz. Dört yılın sonunda hepsini gerçekleştireceğimizi biliyoruz. Kısa vadede ekonomiye kazandıracağımız çalışmalarımız var. Elazığ’da ikinci OSB’nin temellerini attık. 2019’da yatırımcılara yer vereceğiz.

"Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak!" - Resim : 3

Sizce doğunun en büyük sorunu nedir?

Elbette sorunlar fazla ama çözmek için hep birlikte çalışıyoruz. Doğuda sorunları aşacağız. Öncelikle insanlarda zihinsel dönüşüm başlatacağız. Doğudan herşey olur, bizim insanımız herşeyi başarır. Ben buna inanıyorum. Bunun için çalışacağım. Türk insanı çok farklı üstün yetenekleri olan insanlardır. Ben dünyanın her yerine gidiyorum, onlar ile kıyasladığımda bizim tek eksiğimizin eğitim ve özgüven olduğunu söyleyebilirim. Bize profosyonel iş yapma şeklini öğretmediler. Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi bizler olacağız, bizim ülkemiz olacak. Olumsuz hiçbir şey konuşmuyorum. Eskide kalan olumsuzluklar ile barışıp bundan sonraki hayatımıza bakmalıyız. Yaşam biçimimizin içinden olumsuzlukları çıkarmalıyız. Zihinsel dönüşüme olumlu anlamda ihtiyacımız var. Bunun içinde elimden geleni yapacağım.

‘ELAZIĞ İŞ DÜNYASI, ÜLKEMİZİN MİLLİ HEDEFLERİNDE EN ÖNEMLİ AKTÖR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, 100 Günlük İcraat Programı’na ilişkin, çalışma hayatından adalet sistemine, çevre ve şehircilikle ilgili düzenlemelerden enerji yatırımlarına, üretimden ihracat politikalarına, eğitimden turizme kadar geniş bir yelpazede 400 projenin eylem planı yer aldı, neler söylersiniz?

Yeni hükümetin öncelikli çalışmalarını reel kesimin beklentileri doğrultusunda şekillendirmesi, iş dünyasında yeni bir heyecan oluşturdu. Elazığ iş dünyası olarak, ülkemizin yerli ve milli hedeflerinde en önemli aktörler arasında yer almayı hedefliyoruz.

Özellikle savunma sanayinde hazırlanan eylem planı, ülkemiz için stratejik bir önem taşıyor. Silahlı kuvvetlerimize ve güvenlik güçlerimize tahsis edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli ve milli kaynaklardan teminiyle birlikte uzay ve havacılık alanındaki çalışmalar da oldukça önemli hale geldi. Bununla birlikte nitelikli istihdama sağlanan desteklerin ve teşvik programlarının genişletilecek olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Yeni nesil enerji kaynaklarına ilişkin yatırımlar da ülkemizin cari açıkla mücadelesini güçlendirecek.

Çin, Hindistan, Rusya ve Meksika gibi ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesi de ihracatçımıza alternatif pazarlarda daha güçlü bir pozisyon sağlayacak. İş dünyasının beklentileri doğrultusunda hazırlanan projelerin ve düzenlemelerin bir an evvel hayata geçmesini büyük bir heyecanla bekliyoruz. Kaybedecek vaktimiz yok, şimdi eylem zamanı. Elazığ olarak ülkemizin milli ve yerli hedeflerine en yüksek düzeyde katkı sağlamaya hazırız. Elazığ TSO olarak 23 proje ile ilimizi, bölgemizin ve ülkemizin kalkınma ve gelişmesine katkı sağlamak için gece gündüz demeden büyük bir gayret gösteriyoruz

Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘Güçlü Ekonomi Güçlü Türkiye’ hedeflerimiz doğrultusunda hazırlanan öncelikli projeler için iş dünyası adına teşekkürlerimizi sunuyoruz ve değerli buluyoruz.

ASİLHAN ARSLAN KİMDİR?

Projima A.Ş ve Alacakaya Mermer yönetim kurulu üyeliği yapan Asilhan Arslan, Tarsus, Adana, Gaziantep otoyol projesi, Ankara Pozantı otoyol projesi, Korad Sahil Yolu projeleri olmak üzere Türkiye ve Dünya çapında birçok projede yöneticilik yaptı. 30’un üzerinde ülke ile ticari ilişkilerde bulunan Asilhan Arslan, halen Arslan Arslanlı Alçı yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü görevini yürütüyor. Asilhan Arslan aynı zamanda Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği yönetim kurulu üyeliği ve Fırat Meclisi Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütüyor.

"Dünyanın önümüzdeki yüzyılda hakimi Türkiye olacak!" ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.