Dünyanın konuştuğu skandalda yeni gelişme! Gıda devlerine çocuk işçi davası...

Dünya'nın dev gıda şirketleri Nestle ve Cargill'e açılan Batı Afrika'da çocukların zorla çalıştırıldığı çiftliklerden kakao almakla suçlandıklar dava ABD Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

Nestle ve Cargill'e Batı Afrika'da çocukların zorla çalıştırıldığı çiftliklerden kakao satın aldıkları gerekçesiyle açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.

BBC'nin haberine göre, mahkeme, davaya konu edilen istismarın ABD dışında gerçekleştiği gerekçesiyle şirketlerin suçlanamayacağına hükmetti.

Mahkeme heyeti 1'e karşı 8 aleyhte oyla aldığı kararda, Nestle ve Cargill'in çikolata ham maddesi kakaoyu aldığı çiftliklere teknik ve mali destek sağladığı fakat ABD'de alınan işletme kararlarının zorla çalıştırmaya sebep olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Dava, çocuk yaşta Mali'den kaçırılarak Fildişi Sahili'ndeki kakao çiftliklerinde çalıştırılmaya zorlanan 6 Afrikalı tarafından açılmıştı.

Davacılar, Nestle ve Cargill'e kakao tedarik eden çiftliklerde günde 12 ila 14 saat çalışmaya zorlandıklarını, gece kaçmamaları için başlarında silahlı bekçilerin beklediğini ve yaşamlarını sürdürmelerine yetecek gıda dışında emeklerine karşılık almadıklarını ileri sürmüştü.

Uluslararası Hak Savunucuları Örgütü Başkanı Terry Collingsworth, mahkemenin, şirketlerin köleleştirme tutumlarından sorumlu olmadığına ilişkin hükmünü eleştirerek "Bütçeye onlar karar verdi, planlamaya ve tüm işletme organizasyonuna da onlar karar verdi." ifadelerini kullandı.

 

 

Dünyanın konuştuğu skandalda yeni gelişme! Gıda devlerine çocuk işçi davası... ile ilgili etiketler dava ABD Afrika nestle çocuk işçi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.