Dünyanın İlk Yazarı Bir Prenses Çıktı! Tarihte İlk Yazı Nerede Bulundu?

Dünyanın bilinen ilk yazısını bir prensesin yazdığı ortaya çıktı. Bundan 5 bin yıl öncesine uzanan yazının serüveninde yazıyı ilk yazan kişinin Enheduanne isimli bir prenses olduğu belirlendi.

İlk yazıyı kim yazdı sorusu pek çok muhabbet ortamında cevabı merak edilen bir konu olmuştur. Ancak yapılan araştırmaya göre bilinen en eski yazının anavatanı Irak'ta kalan eski Mezopotamya'da yazıldı. Peki dünyanın ilk yazarı kimdir?

En eski yazının M.Ö. 3 bin 400 civarında Basra Körfezi yakınlarındaki Sümer adıyla bilinen antik bir Mezopotamya bölgesinde icat edildi. Ancak bu yazı çivi yazısı olarak biliniyor. Sivri uçlu bir aletin ıslak kile batırılmasıyla kama şeklindeki işaretler biçiminde yazıldı.

NE HOMEROS NE HERODOT!

New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde doktora sonrası küratörlük görevi yapan Erhan Tamur, dünyanın ilk yazarının ne Homeros ne de Herodot olduğunu ilk yazıyı Endehuanna isimli bir Mısır prensesi olduğunu dile getirdi. Enheduanna prenses olmasının yanısı ra rahibe ve şair olarak da biliniyor.

Ancak Yale Üniversitesi'nden Benjamin Foster, ilk yazar derken bunun kendi ismiyle bildiğimiz var olan bir metinle bağlantı kurabileceğimiz ilk yazar olduğunu kastediyoruz” diyor.

ENHEDUANNA KİMDİR?

modern dünya, Enheduanna’yı ilk kez 1927 yılında, İngiliz arkeolog Sir Leonard Woolley’nin Ur’da yaptığı kazılar esnasında gün yüzüne çıkarılan bir kaymaktaşı diskin kalıntıları sayesinde öğrendi. Normalde ABD’nin Philadelphia kentindeki Penn Müzesi’nde korunan diskte, yönettiği tapınakta Nanna’nın kızı Sümer tanrıçası İnanna’ya bir sunak ayırdığı için, Enheduanna ön tarafta görüntüsüyle ve arka tarafta ismiyle tasvir ediliyor.

Enheduanna’nın yazdığı şiirlerden birkaçı Nanna’yı onurlandırıyor.

 

Dünyanın İlk Yazarı Bir Prenses Çıktı! Tarihte İlk Yazı Nerede Bulundu? ile ilgili etiketler Mezopotamya
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.