Dünyanın en güzel köyleri belli oldu! Listede Kapadokya - Göreme 3. sırada

İngiltere merkezli bir kuruluş tarafından sosyal medya paylaşımlarını baz alarak dünyada ve kıtalar bünyesinde en güzel köy ve beldeleri listeledi. Dünyanın en güzel köyleri listesinde peribacaları ve taştan oyulmuş evleriyle ünlü Göreme beldesi üçüncü sırada yer aldı. Birinci Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarından Santorini'deki Oia köyü seçilirken ikinci sırada Vietnam'ın Quảng Ninh ili sınırları içinde yer alan Ha Long köyü oldu.

İngiltere merkezli Uswitch adlı platform, sosyal medya paylaşımlarını baz alarak dünyada ve kıtalar bünyesinde en güzel köy ve beldeleri listeledi. Uswitch bu listeyi yaparken harita üzerinde yer gösteren Instagram ve Pinterest gibi platformları baz aldı.

 GÖREME EN GÜZEL 3. KÖY OLDU

Dünyanın en güzel köyleri listesinde peribacaları ve taştan oyulmuş evleriyle ünlü Göreme beldesi üçüncü sırada yer aldı. Buna göre listede 2021 yılında bir milyonun üzerinde paylaşım alan 3 köy ilk sıraları paylaştı.

GÖREME


Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan turistik adası Santorini'nin en kuzey noktası olan Oia, 1.6 milyonun üzerinde paylaşımla dünyanın en güzel köyleri listesinde birinci oldu.

OİA KÖYÜ


1997 yılında James Bond filminin çekilmesiyle dünya genelinde büyük üne kavuşan Vietnam'ın Ha Long Koyu ise 1.1 milyonu aşkın paylaşımla ikinci sırada yer aldı.

Dünyanın en güzel köyleri belli oldu! Listede Kapadokya - Göreme 3. sırada - Resim : 3


Yerli ve yabancı turistlerin Türkiye'de en çok ziyaret ettiği güzergahlardan bir tanesi olan Nevşehir iline bağlı Göreme beldesi ise üçüncü sırada bulunuyor.

 

GÖREME HAKKINDA

Göreme Peri bacalarının içinde yerleşim sürdüğü 2000 nüfuslu bir kasaba. Yörede Hıristiyanlık öncesi dönemden kalan mezar odalarını kayalar üzerinde görüyoruz. Göreme Açık Hava Müzesi’nde küçüklü büyüklü çok sayıda kilise ile keşiş yemekhaneleri, mezar odaları, kiler ve mahzen göreceğiz. Müze alanındaki manastırlarda VII. Yüzyıldan XII. Yüzyıla kadar kilise mimarisini izlemek mümkün. Nevşehir’e 10 km. uzaklıktaki Göreme kasabası Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alır. Kuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz Dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanan Kapadokya bölgesi Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı olmuştur. Hititler, Asur, Kaloniler, Frig, Tabal, Med, Pars, İskender Sultası, Selevkus, Bizans, Selçuk, Karamanlı ve Osmanlı dönemlerinde iskân görmüş olan bu yörenin en önemli özelliği; Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgâr ve su aşınması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekilleri ve kışın ılık, yazın serin olan ve bu nedenle her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyan kayaya oyma mekânlardır. Göreme, özellikle 7–13. yüzyıllar arasında baskılarından kaçan Hıristiyanların yerleşmesiyle Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir. Volkanik tüflerden oluşan peri bacaları ile birlikte yüzyılların birikiminin buluştuğu bu doğal ve kültürel miras, Dünya Miras Listesinde bulunmaktadır. “Korama, Matiana, Maccan ve Avcılar” Göreme’nin eski adlarıdır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak “Korama” adına rastlanılmıştır. Bu belgede, Hieron adındaki bir azizin 3. yüzyıl sonlarında Korama’da doğduğu, Malatya’da 30 arkadaşı ile birlikte şehit olduğu ve elinin kesilerek annesine, Korama’ya getirildiğinden bahsedilmektedir. Aziz Hieron’un, Göreme Açık Hava Müzesi’ndeki Tokalı Kilise’de bir freski bulunmaktadır. Göreme ve çevresinin Roma döneminde Venessa (Avanos) halkı tarafından mezarlık olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Göreme’nin merkezindeki büyük peribacasının içine oyulmuş olan iki sütunlu Roma mezarı ile çevrede bulunan çok sayıda mezar bu görüşü ortaya çıkarmıştır. Orta çağın başlarında, Hıristiyanlar için önemli bir dini merkez olan Göreme, 11 ve 13. yüzyılda bir başpiskoposluk merkezi durumundadır. Nitekim Göreme ve çevresinde çok sayıda dini yapılar mevcuttur. Ancak, bu yapıların yapılış tarihleri hakkında yeterli doküman bulunmamaktır. Bu itibarla tarihleme, yapının mimari özelliğine göre ve varsa fresklerine bakılarak yapılmaktadır.

GÖREME


OİA KÖYÜ HAKKINDA

Adanın en ünlü köyü Oia... Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarından Santorini, ülkenin en çok turist çeken yerlerinden biri olarak biliniyor. Yunanistan'ın 200 kilometre güneydoğusunda yer alan yaklaşık 15 bin nüfusa sahip Santorini adası, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor. Ada 76,19 km² bir alana sahip ve mimarisinde kullanılan mavi ve beyaz renkler ile kendine özgü bir görsel kimliğe de sahip. Mavi rengin Ege Denizini, beyazın ise dalgaları sembolize ettiğine ilişkin görüşler de mevcut. Adaya ulaşım uçak ya da feribotla sağlanıyor. Tepelere kurulan oteller doyumsuz manzaralar sunarken, dar sokaklar ve merdivenler nedeniyle bol bol basamak çıkmaya hazır olmanız gerekiyor. Antik zamanlarda meydana gelen büyük bir volkanik patlama sonucunda bugünkü krater görüntüsüne sahip olan Santorini’yi yılda 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor. 3500 yıl öncesine kadar yerli halk Minoanlılar’a ev sahipliği yapmış ve o zamanlar bir daire şeklinde olan Santorini, volkanın patlaması sonrası ortası sular altına gömülünce bugünkü şeklini almış. Bazı arkeologlarca Kayıp Şehir Atlantis’in burası olabileceğini düşünülüyor. Santorini adasında konaklama bedeli 20-30 Avro'dan başlasa da binlerce avroya kadar fiyata hizmet veren farklı alternatifler de mevcut.

OİA


HA LONG KÖYÜ HAKKINDA

Ha Long Koyu, Vietnam'ın Quảng Ninh ili sınırları içinde yer alan bir bölgedir. "Alçalan Ejderha" anlamına gelmektedir. Doğu Asya'nın önde gelen tatil merkezleri arasında bulunan koy 1994 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır.

Dünyanın en güzel köyleri belli oldu! Listede Kapadokya - Göreme 3. sırada - Resim : 6

 

 

 

Dünyanın en güzel köyleri belli oldu! Listede Kapadokya - Göreme 3. sırada ile ilgili etiketler Kapadokya turizm Vietnam Yunanistan göreme köy gezi doğa oia köyü ha long ada
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.