Dünyada bir ilk: Vatadaşlara "altın" fırsat!

Dünya'da bir ilk vatandaşlara altın piyangosu Türkiye'de. Altın piyangosu nasıl işleyecek? Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla yeni bir uygulama başlattıklarını açıkladı. Şimşek altın piyangosu da diyebileceğimiz "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını bildirdi.

Vatadaşlara altın piyangosu vuracak. Ekonominin canlanması ve yastık altındaki altınların ek gelir kaynağına dönüştürülmasi için hükümet harekete geçti. 'Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ne demek? Yeni uygulama nasııl hayata geçirilecek? Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine konunun ayrıntılarını açıkladı. Şimşek, Türkiye'de altının "güvenli liman" olarak değerlendirildiğini ve geleneksel bir yatırım aracı olarak görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Şimşek, bunların ekonomiye kazandırılması için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti. Altın piyangosu da diyebileceğimiz uygulama ekonomi çevrelerini hareketlendirecek. Peki Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ne demek ve nasıl işleyecek? İşte hükümetin yeni ekonomik hamlesinin ayrıntıları...

Şimşek, Merkez Bankasının bankaların Türk lirası üzerinden ayırdığı zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutulmasının önünü açtığını hatırlatarak, söz konusu düzenleme ve bankaların altın hesap uygulamalarıyla bir miktar yastık altı altının ekonomiye kazandırıldığını ancak bunun istenilen seviyede olmadığını kaydetti.

gerkjgrehgeht

ATIL DURAN ALTINDAN İLAVE GETİRİ İMKANI

Hazine Müsteşarlığının yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yeni bir çalışma yaptığını bildiren Şimşek, bu kapsamda "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni ve güvenli yatırım enstrümanını finansal sisteme katacaklarını bildirdi.

Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli adımla, tasarrufların artırılmasını, ekonomiye ivme kazandırılmasını ve vatandaşların atıl duran altınlardan ilave getiri sağlamasını amaçladıklarını belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de önemli miktarda altın yastık altında atıl tutulmaktadır. Bunun arkasında çeşitli psikolojik sebepler olmakla birlikte yatırım araçlarının sınırlı olması da bu altınların ekonomiye kazandırılmasında bir engel teşkil ediyordu. Hazine, yapacağı bu yeni çalışmayla vatandaşlarımıza iki yeni yatırım enstrümanını sunmuş olacak. Normalde devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıya, ana para karşılığında ara dönemde bir getiri sunulmaktadır. Altın tahvilinde de yatırımcıdan toplanacak altın karşılığında ara dönemde yatırımcıya belli bir oranda getiri Türk lirası olarak ödenecektir ve söz konusu getiri altın fiyatlarına endeksli olacaktır. Böylelikle vatandaşımız hem altın fiyatındaki değişimden yararlanacak hem de Hazinenin sunmuş olduğu getiriyi alacak."

"DÜNYADA BİR İLK"

Hindistan ve Güney Afrika'da da altına yönelik çeşitli yatırım araçları olduğuna işaret eden Şimşek, ancak Hazinenin geliştirdiği araçların Türkiye'ye has bir yapıda olduğunu bu anlamda da dünyada bir ilk özelliği taşıdığını söyledi.

Şimşek, söz konusu çalışmanın kısa bir süre içinde tamamlanarak hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

dewlkfwwegwe

* ALTIN YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 'PARLADI'

Yurt içinde yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan altın, şubat ve mart aylarındaki durgun seyrine karşın ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 12 kazandırdı.

Yeni yıla dolar kuruna paralel sert yükselişlerle başlayan gram altın, ocak ayını yüzde 12,73 değer kazancıyla tamamlamıştı. Ocak ayındaki yükselişini devam eden aylarda sürdüremeyen gram altın, şubat ve mart aylarındaki sınırlı değer kayıplarına karşın yatırımcısına ilk çeyrekte yüzde 11,93 kazandırdı.

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, global risk iştahının gerilemesinin ve doların küresel çapta getirisinin azalmasının piyasa oyuncularını güvenli varlıklara yönlendirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği andan itibaren uygulayacağı politikaları ve belli başlı reformları dile getirdiğini anımsatan Çekçen, icraattan ziyade, sözlü yönlendirmeleri dikkate alan piyasaların, bu beklentilerle ralli yaptığını kaydetti.

"Altın yatırımcının gözdesi olmaya bir süre daha devam edecek"

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecinde kararlılıkla ilerlediğine vurgu yapan Çekçen, şunları kaydetti:

"Fed, son toplantısında faizleri 25 baz puan artırarak, normalleşme sürecinde önemli bir adım daha attı. Bunun yanında olumlu gelen ABD verileriyle birlikte 2017 yılında da 3 faiz artırımına gideceğini belirtti. Fakat piyasalar bu agresif adımları eskisi kadar sert fiyatlamıyor. Fed'in bir sonraki basın açıklamalı toplantısına kadar (Haziran), herhangi bir aksiyon alınmayacağı beklentisi, doların yükselişlerini sınırlandırıyor. Bu da doların değer kaybına bağlı olarak altını ön plana çıkarıyor."

Çekçen, İngiltere'nin Brexit sürecinin resmen başlaması ve Avrupa'daki seçim maratonu gibi gelişmelerin piyasalarda risk iştahını azaltığını belirterek, "Petrol fiyatlarının istenilen düzeylerde dengelenememesi, global büyüme endişelerini sıcak tutuyor. Bu durum da altını güçlü tutan diğer sebeplerden biri olarak gösterilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Piyasalar ile Trump arasındaki iyi ilişkinin sonuna gelindi"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da altının ons fiyatının, Fed kararı akabinde dolar endeksinin ve ABD tahvil faizlerinin gerilemesi neticesinde yükseldiğini söyledi.

Erkan, bu sayede ons altın fiyatının 1.250 doların üzerini gördüğünü anımsatarak, bu hareketin Trump'ın ekonomik reformlarının uygulanabilirliğinin sorgulanması nedeniyle yukarıya doğru eğilim gösterdiğini kaydetti.

Özellikle sağlık hizmetleri yasa tasarısını geri çekmesinin ardından, Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında da o kadar güçlü olmadığı kanısının ağırlık kazandığını ifade eden Erkan, piyasalar ile Trump arasında 9 Kasım'da başlayan iyi ilişkinin sonuna gelindiğini söyledi.

Dünyada bir ilk: Vatadaşlara "altın" fırsat! ile ilgili etiketler altın yatırım altın piyangosu altın tahvili altına dayalı kira sertifikası
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.