Dünya'da bir ilk: 'Uçak uçağı' başarıyla denendi!

İlk kez bir C-130 kargo uçağı, gökyüzünden bir İHA yakaladı. Büyük bir uçakla bir insansız hava aracını yakalamak, ordunun bu uçan robotları yeniden kullanmasına yardımcı olabilir ve hatta belki bir gün onlardan gökyüzünde atıl halde sürüler halinde konuşlandırabilir. Uçak uçakları, gelecekte uçak gemilerinin yerini alabilir.

Çölün üzerindeki gökyüzünde, Gremlin ismindeki bir İHA, havadaki bir uçak gemisi olarak görev yapan bir kargo uçağı olan C-130 ile bağlantı kurdu. Tıpkı uçak gemilerinde olduğu gibi, İHA’nın iniş kancası C-130’un kurtarma mandalına takıldığında, İHA’nın kanadı 90 derece döndü ve gövdesiyle aynı hizaya geldi, böylece kargo uçağının depolama bölmesine çekilebildi.

Popular Science'da yayımlanan habere göre, 5 Kasım’da DARPA, havadan fırlatılan ve tekrar havadan alınabilir bir iHA yapmak için uzun süredir devam eden programı olan Gremlin’i havada kurtarmayı başarıyla denediğini duyurdu.

GREMLİNLER SAVAŞLARDA KRİTİK ROL OYNAYABİLİR

Ekim ayında gerçekleştirilen uçuş testinde iki adet Gremlin insansız hava aracı bir dizi kontrol gerçekleştirdi. Bu Gremlinlerden biri C-130’a kilitlendi ve içine çekildi. Diğeri, Defense News’in bildirdiği üzere, testler sırasında düştü.

DARPA’nın Gremlinler program yöneticisi Paul Calhoun, kutlama havasında yaptığı açıklamada, “Havadan kurtarma karmaşıktır” dedi. “Bu denemenin başarısının keyfini çıkarmak için biraz zaman ayıracağız, ardından ise verileri daha fazla analiz ederek ve Gremlins teknolojisi için sonraki adımları belirleyerek çalışmaya geri döneceğiz.”

Gremlinler programı benzeri bir teknolojinin sağlayacağı fayda ise açıktır: Küçük araçların yakıt, silah veya diğer yükler için daha az kapasitesi vardır, bu nedenle onları daha sonra tekrar alabilecek daha büyük, daha verimli bir gemiye teslim etmek mantıklıdır. Bu arada, askeri kargo taşımacılığının saygıdeğer uçakları olan olan C-130’lar ideal bir taşıyıcı gemi, veya. İHA uçağıdır. Güvenilir, dayanıklı ve geniş bir C-130, gitmesi gereken yere ulaşmakta iyidir.

Bir hantal kargo uçağı olarak, C-130’lar uçaksavar silahları için büyük hedeflerdir, ancak savaşta içlerinden fırlattıkları İHA’lar, yolculuğun son ayağını kendi başına uçurabilirse, C-130’lar güvenli bir şekilde menzil dışında kalabilir.

Tek bir C-130’dan dört insansız hava aracını aynı anda görevlendirebilmek, uçağın geniş bir alanı incelemesine veya potansiyel olarak birkaç hedefe saldırı başlatmasına izin verecektir. Keşif, bir Gremlin için en basit görevdir, ancak sensörleri bozan bozucular gibi elektronik savaş araçları da taşıyabilir ve bombalar ve diğer geleneksel silahlarla silahlandırılmaları da fazlasıyla olasıdır.

 

 

Kaynak: M5

Dünya'da bir ilk: 'Uçak uçağı' başarıyla denendi! ile ilgili etiketler uçak Gemi uçağı ana DARPA gremlin
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.