Dünyaca ünlü Türk tarihçi Filiz Çağman hayatını kaybetti

Türkiye çok büyük bir minyatür sanat uzmanını kaybetti, dünyada sayılı el yazması ve minyatür uzmanlarından biri olarak gösterilen ünlü tarihçi Filiz Çağman 81 yaşında hayatını kaybetti.

Topkapı Sarayı'nın sekiz yıl müdürlüğünü de yapan Çağman, sarayın onarımı ve yapılandırılmasını sağlayan isimlerden biri idi.

Topkapı Sarayı müdürlüğü görevini Çağman'dan alan tarihçi İlber Ortaylı, görev değişimi sırasında Çağman'ın eteğini öpmüştü.

Dünyaca ünlü Türk tarihçi Filiz Çağman hayatını kaybetti

İlber Ortaylı Çağman'ın ölümü üzerine şu açıklamayı yaptı;

“Filiz Çağman bizim kuşağın en seçkin ve saygın tarihçilerindendi; onu kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Topkapı Müzesi müdavimi bilmiyorum ki onun işaret ettiği bir bilinmedik eserle, göze çarpmamış bir buluntuyla karşımıza çıkmasın. Yazdığı kitaplar tarihçilere ışık olacak” ifadelerini kullandı.

FİLİZ ÇAĞMAN KİMDİR?

1940 Edirne doğumlu olan Filiz Çağman, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Estetik ve Sanat Tarihi Enstitüsü, Türk ve İslam disiplininden 1964 yılında mezun oldu.

NADİDE ESERLERİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARDI

1964- 1997 yılları arasında Topkapı Sarayı El Yazmaları Kütüphanesi’nde el yazma kitap, minyatür, hat sanatları uzmanı olarak görev yapan Çağman, koleksiyondaki nadide eserleri gün ışığına çıkararak ulusal ve uluslararası alanda araştırmacılara açtı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi’nden “Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine 762 no.lu Nizami Hamse’sinin Minyatürleri” konulu teziyle doktor unvanını aldı.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde 10 yılı aşkın bir süre ulusal ve geniş katılımlı Sanat Tarihi Araştırmaları Haberleşme Seminerleri’ni düzenledi. Meslektaşları Nurhan Atasoy ve Zeren Tanındı ile birlikte minyatür ve cilt sanatına ilişkin eserler verdi. Asıl uzmanlık alanı olan minyatürlü yazmalar dışında saray nakkaşhanesi Ehl-i Hiref teşkilatı hakkında da çalışmalar yaptı.

2005 YILINDA EMEKLİ OLDU

1997 yılında Topkapı Sarayı müze müdürü olan Çağman, 2005 yılında bu görevden emekli oldu. Müze müdürlüğü sırasında Topkapı Sarayı’nın diğer bölümlerindeki koleksiyonlar üzerinde de uzun yıllar çalışarak çeşitli eserler ile ilgili bilinmeyen noktaları ortaya çıkardı. 2001 tarihinde İspanyol (Katalan) “Anticuarios Reales Atarazanos” Vakfı tarafından altın madalya ödülüne layık görüldü. 2002’de Topkapı Sarayı Müzesi’ne “Tarihi ve Kültürel Miras” alanında Vehbi Koç Ödülü’nü kazandırdı.

Topkapı Sarayı müze müdürlüğünden emekli olduktan sonra Sakıp Sabancı Müzesi danışmanı oldu. Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde Ocak 2005’te açılan ve büyük ilgi gören “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” başlıklı serginin küratörlüğünü Nazan Ölçer ve David Roxburgh ile birlikte yaptı. Çağman, hayatının son yıllarını doğduğu Edirne’de geçirdi.

Dünyaca ünlü Türk tarihçi Filiz Çağman hayatını kaybetti ile ilgili etiketler ölüm İlber Ortaylı Filiz Çağman tarihçi
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.