Dünyaca ünlü ressam Chuck Close hayatını kaybetti

Disleksi hastalığı nedeniyle zor bir çocukluk geçiren ve ailesi tarafından küçük yaşta resme yönlendirilen dünyanın fotorealizm alanında en önde gelen isimleri arasında yer alan Chuck Close, 81 yaşında hayata veda etti. Son olarak cinsel istismar iddiaları nedeniyle gündeme gelen Close, sürekli tartışılan bir isimdi.

1940'ta Washington State'te doğan ve disleksi nedeniyle oldukça zor bir çocukluk süreci geçiren, fotorealizm alanında dünyanın önde gelen isimleri arasında yer alan ve yaptığı devasa portre resimleriyle bilinen ünlü ressam Chuck Close 81 yaşında hayatını kaybetti.

Chuck Close


Sürekli tartışılan bir isim olan Close'nin sanatı kadar portlerini yaptığı isimler de ön plana çıkmıştı.

ABD eski başkanı Bill Clinton'dan bir çok ünlüye kadar yaptığı otoportler sergilerin duvarlarını süsledi. Gerçeküstücülük akımının bir benzeri olan fotorealizme gönül veren Chuck Close'nin ölümü ailesi tarafından açıklandı.

1968 yılında kendi kendini çizdiği "Büyük Otoportre" ile üne kavuşan Close, hayal gücüne yer bırakmayan ressam olarak biliniyordu.

TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Chuck Close'a 2015 yılında frontotemporal demans teşhisi kondu. Nöroloğu bu durumun, Chuck'ın bazı kabul edilemez davranışlarını açıklayabileceğini söyledi. Chuck Close'un ölümü ise New York'taki bir hastanede gerçekleşti. Ölüm nedeni ise kalp yetmezliği olarak açıklandı. Close geride iki kızını ve torunlarını bıraktı.

 

CHUCK CLOSE HAKKINDAKİ CİNSEL İSTİSMAR İDDİALARI

Chuck Close’a yönelik cinsel taciz suçlamaları #metoo hareketi ile ortaya çıktı. Dünyanın en bilinen çağdaş sanatçıları arasında yer alan Chuck Close’un tacizine uğradıklarını ifade eden dört kadın geçtiğimiz aralık ayında Huffington Post ve New York Times gibi yayın organlarına konuşmuştu. Close’un stüdyosuna davet ettiği kadınlar, orada uygunsuz bir dille çıplak poz vermeye zorlandıklarını söylemişlerdi. 2018’in ilk günlerinde benzer iddialarda bulunan dört kadın daha ortaya çıktı. Mağdurlardan ikisi sanatçının uzun süreli olarak çalıştığı sanat organizasyonlarında stajyerlik yapan isimler. İddiaların en eskisi 2001’e dayanıyor.

Chuck Close, Hyperallergic’e yaptığı açıklamada, 1967’den bu yana portre çizdiğini ve çıplak fotoğraflar çektiğini, kendisine poz vermenin tamamen gönüllü olduğunu savunuyor. Sanatçı şimdiye kadar çalıştığı erkek ve kadınlar arasında çıplak poz vermeyenlerin çoğunlukta olduğunu ve bu konuda hiç şikayet almadığını ifade etmişti. Basında yer alan mağdurlardan onları rahatsız hissettirdiği ve üzdüğü için özür dilemişti.

Close’un boynundan aşağısı 1988’de yaşadığı atardamar problemi yüzünden büyük oranda felçliydi. İddialar arasından fiziksel zorlama yer almadı ancak ifadelere bakıldığında sanatçının işine hayran 20’lerinde ve 30’larında kadınların sanatçının prestijiyle suistimal edildiği bir davranış deseni de göze çarpıyor.

 

Dünyaca ünlü ressam Chuck Close hayatını kaybetti ile ilgili etiketler ressam Chuck Close fotorealizm
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.