Dünyaca ünlü ekonomistten Türkiye yorumu: Kendi politikasını kendi toparlamalı!

Dünyaca ünlü ekonomi profesörü Steve Hanke, Reyhan Baysan'ın Ekotürk TV'de sunduğu programa katıldı. Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Hanke, "IMF dışarıdan müdahalede başarısız. Türkiye kendi politikasını kendi toparlamalı." diyerek IMF programlarının genel olarak başarılı olmadığını belirtti.

Dünyaca ünlü ABD'li Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Ekotürk TV'de katıldığı programda Reyhan Baysan'a Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin IMF ile görüşme ihtimalini Ekotürk TV'de değerlendiren John Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Hanke, IMF programlarının genel olarak başarılı olmadığını belirterek, "IMF dışarıdan müdahalede başarısız. Türkiye kendi politikasını kendi toparlamalı. Bu, yapılacak en iyi şey" dedi.

Dışardan bir organizasyonun bunu doğru yapamayacağının altını çizen Profesör Steve Hanke, "Türkiye'deki problemler atılan yanlış politika adımlarından kaynaklanıyor." vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2001 ve 2002 yıllarında IMF'den alınan krediyi uzatmadığını hatırlatan ABD’li ekonomist, bunun çok cesur bir karar olduğunu söyledi. IMF'nin başarılı olamadığını savunan ekonomi profesörü, bunu kurumun ülkelere dışarıdan müdahale etmesine bağladı.

"TÜRKİYE BULGARİSTAN'IN YAPTIĞINI YAPMALI"

"Türkiye 1997'de Bulgaristan'ın yaptığını yapmalı." şeklinde konuşan ünlü ekonomist, "Yani para kurulu rejimine geçmeli. Lira o zaman çıpalanan kur ne ise orada kalır. TL çıpalanan kurdan işlem görür, başka bir deyişle lira tam destek alır" dedi.

Hanke, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir çıpa olarak altını beğeniyorum. İki sebebi var; birincisi altın çok stabil ve alım gücü sabit kalıyor. Diğeri de herhangi bir ülke tarafından sahipli değil bu da siyasi olmasını engelliyor. Tamamen bağımsız."

Profesör Hanke söz konusu politikanın uygulanması ile kredi faizlerinin de aşağı gideceği öngörüsünde bulundu.

"EKONOMİ BİR ANDA TOPARLANIR"

Türkiye'nin para kurulu rejimine yani sabit kur rejimine geçmesinin olası etkilerine değinen Hanke, "Bunun için 1997 bulgaristan'ına bakmak yeterli. Temmuzdan ağustosa bir anda ekonomi toparlandı. Enflasyon aylık %143'ten indi." diye konuştu.

Profesör Steve Hanke, Türkiye'nin para kurulu rejimine geçmesi durumunda İran, Rusya ve Malezya gibi ülkelere bu alanda liderlik edebileceğini dile getirdi. Türkiye'deki yüksek enflasyon oranına da değinen Hanke, "Benim Türkiye'de hesapladığım enflasyon şu anda yüzde 29 seviyesinde. bu yüzden türkiye döviz kuruna ve alım gücüne bakmalı. kurdaki yüksekliği alım gücüne çevirmeli." ifadelerini kullandı.

''ABD, TÜRKİYE'YE SAVAŞ AÇMAMALI''

Sunucu Reyhan Baysan'ın son dönemde gerilen ABD-Türkiye ilişkileri hakkındaki sorusuna Profesör Steve Hanke, ‘’ABD Başkanı Trump'ın politikalarını yanlış buluyorum. Yaptırım bır ülkeye savaş halinde yapılır. Bence ABD, Türkiye’ye savaş ilan etmemeli.’’ yanıtını verdi. hanke, sözlerini ‘’Ancak işler muhtemelen daha kötüye gidecek. Tam da bu yüzden Türkiye’nin para kurulu rejimine geçmesi gerekiyor.’’ diye tamamladı.

Dünyaca ünlü ekonomistten Türkiye yorumu: Kendi politikasını kendi toparlamalı! ile ilgili etiketler IMF EKOTÜRK TV
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.