Dünya tek yürek oldu; arama kurtarma çalışmaları hızlandı! İşte o anlar

Deprem sonrası Türkiye’ye akın eden dünyanın farklı bölgelerindeki arama ve kurtarma ekipleri mucize kurtarışlara imza atmaya başladı. Bazı ekipler ise, yaptıkları sosyal medya paylaşımları ile tüm dünyayı duygulandırdı.

6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı 4.17’de gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından 9 saat geçmeden 7.6 büyüklüğünde yaşanan deprem, Kahramanmaraş’ta adeta yıkım yarattı. Feci bir manzara ortaya çıkaran depremden tam 10 il etkilendi. Depremin etki alanının çok geniş olması, ulusal yardım çağrısını mecburi kıldı. Çağrının ardından ise tüm dünya, Türkiye’nin sesini duydu.

Kahramanmaraş depreminin etkisiyle adeta enkaza dönen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Kilis bölgelerinde yapılacak olan arama ve kurtarma çalışmalarına Hollanda’dan Yunanistan’a; Azerbaycan’dan Tayvan’a; Polonya’dan İsrail’e kadar birçok ülkenin ekipleri katıldı. Enkaz altından tek bir kişiyi canlı çıkarmak için saatlerce mücadele eden ekiplerin kameraya yansıyan halleri ve yaptıkları paylaşımlar tüm dünyayı duygulandırdı.

İSPANYOL KURTARMA EKİBİ BERABERLİĞİ ÖZETLEDİ

Dünya tek yürek oldu; arama kurtarma çalışmaları hızlandı! İşte o anlar

Pek çok ülkeden gelen ekipler, Türkiye’de karşılaştıkları manzaraları anlatmak için röportaj vermeye ve tweet atmaya başladı. Son tweetlerden biri de 65 yaşındaki bir depremzedeyi saatler süren çalışmanın ardından enkazdan sağ çıkarmayı başaran İspanya arama kurtarma ekibinden geldi. İspanyol Bomberos GIRECAN adlı kurtarma ekibi, sosyal medya hesabından pide fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafın altına düştüğü not ile tüm dünyayı duygulandıran ekip, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yiyecekleri ulaştırmamız için bizi yolda tam manasıyla durdurdular. Kahvaltı veya tatlı ücretlerini ödememize izin vermiyorlar. Tüm insanlar acil yardım ekiplerine dönüştü. Unutma, hikayedeki asıl kahraman onlar. Biz sadece sizin umut kaynağınızız.”

DÜNYA KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ARAYA GELDİ

Devam eden arama ve kurtarma çalışmaları pek çok dünya ülkesinin ekiplerinin bir araya gelmesiyle hız kazandı. Polonya ekinin yer aldığı Adıyaman’ın Besni ilçesindeki enkazlarda yarım günde 10 kişi canlı olarak kurtarıldı. HUSAR adlı ekibin lideri Andrzej Bartkowiak, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Dua isteyen lider, “Türkiye görevi. Halen çalışıyorlar. Her bir can için zamana karşı bir mücadele var. Başarı için bize dua edin” dedi. Yunanistan ve Macaristan ekibi de kurtarma alanlarında duygu yüklü anlar yaşadı.

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki enkazlarda görev alan Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) üyeleri, son olarak küçük bir kız çocuğu olan Fatma’yı sağ çıkarmanın verdiği sevinç gözyaşlarını akıttı. Gözyaşlarını tutamayan bir başka ekip ise Macaristan’dan gelen arama ve kurtarma ekibi oldu. 10 saat gibi uzun bir çalışma sürecinin ardından 1,5 yaşındaki çocuğu enkazdan kurtaran Macar ekibin lideri Laszlo Pavelcze, yaptığı açıklama esnasında gözyaşlarını tutamamasıyla dikkat çekti. O anları paylaşan Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ise, “Videonun dili önemli değil. Bir küçük kız 10 saat çalışma ardından kurtarıldı. Arkadaş en çevik kurtarmacılardan biri. 50'den fazla felaket gördü. ‘Genelde duygulanmıyorsun’ diyorlar. Haydi devam” ifadelerini kullandı.

Dünya tek yürek oldu; arama kurtarma çalışmaları hızlandı! İşte o anlar ile ilgili etiketler deprem dünya
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.