Dünya Pi Günü nedir?

Dünya Pi Günü nedir? Mühendislikte, fizikte, süper bilgisayarlarda ve uzayın keşfi çalışmalarında kullanılan Pi Sayısı insanlık ve buluşlar adına çok büyük bir anlam ifade ediyor. Şu ana kadar 31 trilyon basamağı hesaplanabilen Pi Sayısı bugün Dünya Pi Günü'nde kutlanıyor. İnsanlar internette bu önemli gün hakkında bilgi edinmek adına araştırmalarını sürdürüyor. Peki Dünya Pi Günü nedir? Neden kutlanıyor? İşte Dünya Pi Günü sözleri ve detaylar...

Dünya Pi Günü nedir? 14 Mart'ta kutlanan Pi Günü'nün bugün 31 trilyon basamaklı hali hesaplandı. Bugünün Pi Günü olduğunu öğrenen vatandaşlar da internette konu hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Pi Günü nedir, neden kutlanıyor gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Dünya Pi Günü nedir? İşte ayrıntılar...

Dünya Pi Günü nedir?

DÜNYA Pİ GÜNÜ NEDİR?

Pi Sayısı Günü, her yıl 14 Mart tarihinde kutlanmaktadır ve matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiştir. Dünya Pi günü neden kutlanıyor. Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak tanımlanması ve bunun pi sayısını anımsatması sebebi ile Pi Günü deniliyor.

Pİ GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

Ünlü matematik sabiti ‘’Pİ’’ sayısını tanıtmak ve matematiği öğrencilere eğlenerek öğretmeyi hedefleyen “Dünya Pİ Günü’’ 14 Mart olarak kabul edilmiştir. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Pi Günü, ilk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanmıştır. Türkiyede 2007 senesinde kutlanmaya başlanmıştır.

Amerika ise 12 Mart 2009 tarihini ” Ulusal Pi Günü olarak ilan etmiştir ki tarihi belirtirken önce günü daha sonra da ay belirterek tarih yazan ülkelerde ve fraksiyonel yaklaşımın savunucusu olan matematikçiler ise 22/7 tarihini; yani 22 Temmuz’un Pi Günü olarak kutlanması gerektiğini iddia etmektedirler.

 Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik – geometri olimpiyatları düzenlenmekle birlikte, pi sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmaları yapılmaktadır. 2004 yılında düzenlenmiş olan Pi Günü’nde, “Bay Beyin” ” lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet, Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22.514 basamağını ezbere okumuş ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza atmıştır.

Pİ SAYISI NEDİR?

Pi sayısı, değeri tam olarak bilinmezken genel bir ifadeyle 3 ya da 3,14 olarak kabul edilmektedir. Sürekli kullanılış tarihi 250 yıl kadar önceye dayanmaktadır.

Eski Mısır’da Rhind Papirüsü’nde isminin geçtiği pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da söz edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul etmişlerdir. Eski medeniyetlerden Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde sabitlemiştir. Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 senesinde Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamış bir isimdir.

Pi sayısı için günümüzde yaygın olan yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde sonsuz devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.

Pİ SAYISININ 31 TRİLYON BASAMAKLI HALİ HESAPLANDI!

BBC'nin haberine göre, Japonya'da yaşayan Google çalışanı Emma Haruka Iwao, şirketin bulut hesaplama servisinin yardımıyla Pi sayısının 31 trilyon basamaklı halini hesap etti.

Iwao'nun, 170 terabayt veriye ihtiyaç duyduğu hesaplamayı 25 sanal makineyle 121 günde tamamladığı belirtildi.

Çocukluğundan beri Pi sayısından çok etkilendiğini ifade eden Iwao, "Çok şaşkınım. Hala bu gerçeğe alışmaya çalışıyorum. Dünya rekorunu kırmak gerçekten zordu." diye konuştu.

Iwao, Pi sayısında bir son olmadığını belirterek rekorunu geliştirmek istediğini söyledi.

Pi sayısının 31 trilyon basamaklı halini söze dökmenin, 332,064 yıl alacağı da kaydedildi.

Sayının daha önce en fazla 22 trilyon basamaklı hali hesaplanmıştı.

Bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen irrasyonel matematik sabiti Pi sayısı, mühendislikte, fizikte, süper bilgisayarlarda ve uzayın keşfi çalışmalarında kullanılıyor.

Dünya Pi Günü nedir? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.