Dünya koronadan kırılırken milyonlarca aşı çöpe gidiyor!

Dünya genelinde koronavirüs salgınında vaka sayısı 132 milyon 800 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 878 bini geçmiş durumdayken bir çok ülkede milyonlarca aşı insan hatası nedeniyle çöpe atılıyor.

Dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın hayatının kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınında tek umut olan aşı Fransa, İsviçre, Almanya ve Amerika'da çöpe gidiyor.

62 MİLYON AŞI KONTAMİNE OLDU

Son olarak Amerika'nın Baltimore şehrinde bulunan Emergent BioSolutions tarafından koronavirüs aşıları için bileşenlerin üretildiği fabrikada Johnson and Johnson aşısının 62 milyon doz aşının daha kontamine olmuş olabileceği belirtildi.

15 MİLYON DOZ AŞI KALICI OLARAK MAHVOLDU

Yine aynı fabrikada çalışanlar, şubat ayında farkında olmadan yaklaşık 15 milyon doz Johnson & Johnson aşısını AstraZeneca ile çapraz kontamine ederek kalıcı olarak mahvetmişti. Söz konusu nedenden dolayı yaklaşık 15 milyon doz aşı çöpe giderken ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) söz konusu "insan hatası"na ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Johnson&Johnson'ın tek doz Kovid-19 aşısının, ülkedeki aşılama sürecini hızlandırması bekleniyordu.

DOZDAN DOLAYI AŞILAR ÇÖPE GİTTİ

Ocak ayında ise Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği ve başta AB ülkeleri olmak üzere birçok bölgede kullanılan aşının şişelerindeki dozaj farkı dolayısıyla milyonlarca dozluk aşının çöpe gideceğini açıklanmıştı.

Aşı şişesinin üzerinde 5 dozluk aşı ibaresi yer aldığını fakat aslında şişeden 6 dozluk aşı çıktığını yazarken, ” Bazı Avrupa ülkeleri 6 doz yerine 5 doz kullanıyor ve bu durum da birçok ülke aşı eksikliği yaşarken aşıların çöpe gitmesine sebep oluyor. İki dozluk bir aşı için 200.000 şişeden 6 doz aşı çıkarsa 600.000 kişi aşı olabilir, 5 doz çıkartılırsa ve geri kalanı çöpe atılırsa 500.000 kişi aşı olabilir” hesaplaması yapıldı.

Reuters, Fransa, İsviçre ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede aşıların taşındığı şişelerde 6 doz aşı olması fakat şişenin üzerinde 5 doz yazması sebebiyle milyonlarca aşının çöpe atıldığını duyurmuştu.

130 ÜLKEYE AŞI GİTMEDİ

Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmedi" diyerek aşı adaletsizliğine tepki göstermişti.

ÇÖPE ATILACAK AŞILAR İÇİN KUYRUKTA BEKLİYORLAR

Geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles kentinde yüzlerce kişi çöpe atılacak koronavirüs aşıları için sağlık merkezleri önünde saatlerce bekliyor. Geceden itibaren sıraya girenlerin amacı randevusunu kaçıranların aşılarına ulaşmak.

Dünya koronadan kırılırken milyonlarca aşı çöpe gidiyor! ile ilgili etiketler Amerika İngiltere aşı covid
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.