Dünya genelinde her 3 ölümden birinin sebebi olan KOAH nedir?

Dünya genelinde her 3 ölümden bir tanesinin nedeni KOAH'tır. KOAH nedir? Hastalık sürecini en hafif hasarla nasıl atlatırız? İşte uzmanından tavsiyeler...

Dünyada en çok ölüme sebebiyet veren hastalık olarak bilinen KOAH hastalığı dünyada her 3 ölüm nedeninden biridir. Akciğer hastalığı olan KOAH nedir?

KOAH NEDİR?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Nefes alma ile birlikte akciğerlere dolan temiz hava bronşlar tarafından emilir ve temiz hava içerisinde yer alan oksijen, kan ile dokulara ulaştırılır. Koah hastalığının oluştuğunda bronşlar tıkanarak akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olur. Bu durumda alınan temiz hava akciğerlerden yeteri kadar emilemez, dolayısıyla kan ile dokulara yeterli oksijen iletimi sağlanamaz.

Dünya genelinde her 3 ölümden birinin sebebi olan KOAH nedir?

KOAH ile ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berker Öztürk, hastalığında tedavisinde hastalık seyrini kötüleştirilen rahatsızlıklardan kurtulmak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelerin önemli olduğunu söyledi.

SAĞLIKLI NEFES ALMANIN HASTALIĞA FAYDASI VAR

Öztürk, "KOAH kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp verirken zorlanma ile yaygın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Hastalık dünyada yetişkin nüfusun 10'da birini etkiler. Dünya genelinde en yaygın 3 ölüm nedeninden bir tanesidir" dedi. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının KOAH riskini arttırdığına dikkat çeken Öztürk, "Tütün kullanımıyla birlikte hava kirliliği de KOAH riskini arttırmaktadır. Yetersiz beslenme ile birlikte iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya bağlı olarak akciğer gelişiminin kişide geri kalması da KOAH oluşumuna yol açabilir" diye konuştu.


Akciğerleri sağlıklı tutup sağlıklı nefes almanın önemli olduğunu kaydeden Öztürk, düzenli nefes almanın hastaları rahatlattığını sözlerine ekledi.

SAĞLIKLI NEFES ALMAK NEDİR?

Karın kası ve diyafram kasını kullanın

Havayı soluk borusunda hissedin onun lezzetini alın, 2 saniye tuttuktan sonra, burun yolları açıksa yine burundan nefesi yavaşça vermeye başlayın. Önce omuzlar aşağıya iniyor, sonra göğüs kafesi içe çekiliyor, en sonunda karnınızı iyice içeri çekerek tüm havayı boşaltın.

 

 

 

 
Dünya genelinde her 3 ölümden birinin sebebi olan KOAH nedir? ile ilgili etiketler KOAH
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.