Dünya devi Zomato Türkiye'den ayrıldı

Dünya genelinde restoran keşif rehberi ve online sipariş platformu olarak hizmet veren Zomato, Türkiye ofisini kapattı. 2017 yılında da bir yıl faaliyetlerine ara veren Zomato bu kez küresel kriz nedeneyle bütçede yaşanan büyük zarara daha fazla dayanamayarak küçülmeye gitti. Bu amaçla Türkiye ofisini kapatan Zomato'nun çalışanları ise pozisyonlarını 'çalışmaya açık'a çevirdikleri Linkedin hesaplarından iş olanakları için tavsiye istedi.

Dünya gazetesinin haberine göre, restoran keşif rehberi ve online sipariş platformu Zomato, Türkiye ofisini kapattı. 12 yıl önce Hindistan Delhi’de kurulan ve geçen sürede dünyanın en büyüklerinden biri haline gelen platform, Türkiye’deki operasyonunu sonlandırdı. Zomato, 2017 yılında da bir yıl faaliyetlerine ara vermişti.

25 ülkede faaliyet gösteren dev firma için dün (26 Şubat Cuma), sadece haftanın son çalışma günü değil, aynı zamanda Türkiye’deki son 24 saatiydi. Son haftalarda internet üzerinden siparişi kapatan şirket, bir süredir faaliyetlerini minimum düzeye indirmişti. Bunun üzerine Türkiye’den çekileceğine yönelik söylentiler çıksa da şirketten bunu doğrulayacak hiçbir açıklama yapılmamıştı.

ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Gelişme şirket çalışanlarının sosyal medya paylaşımlarında ortaya çıktı. Çalışanlar sosyal medya hesaplarından Türkiye ofisinin kapandığını duyurarak, veda paylaşımlarında bulundu. Zomato personeli, “çalışmaya açık” bildirimi yaparak Linkedin hesaplarından yeni iş olanakları için de tavsiye beklediklerini duyurdular.

İKİNCİ KEZ TÜRKİYE'DEN ÇIKIYOR

Mekanların ve yiyeceklerin puanlanabildiği, yol tariflerinin ve menülerin yer aldığı sistemde restoranlarla birlikte bir ekosistem oluşturan Zomato, Türkiye’ye 2013 yılında adım giriş yapmıştı. İlk yıllarda yüzde 50’nin üzerinde büyüme rakamlarıyla ilerleyen firmanın aylık ziyaretçi sayıları 4.5 milyona ulaşmıştı. Bu hızlı büyümeye rağmen 2017 yılında Türkiye’den çekilme kararı alan Zomato bir yıl sonunda yeniden kapılarını müşterilerine açmıştı.

SİPARİŞ İÇİN SAHADAYDI

İddialı bir stratejiyle yeniden giriş yaptığı Türkiye’ye yeni uygulamalar geliştiren Zomato dünyada hızla büyüyen Zomato Gold’u da İstanbul’a taşımış böylelikle kullanıcılarına dışarıda indirimli yemek yeme, yeni yerleri keşfetme deneyimi sağlayan üyelik sistemini devreye sokmuştu.

Hızlı bir büyüme dönemi yaşayan şirket, pandemi nedeniyle yeme-içme sektörüne getirilen yasaklardan olumsuz yönde etkilendi. Bu dönemde bir hamle yaparak yeni bir plana geçti ve online yemek siparişi hizmeti vermeye başladı. Sektörün en büyüklerinin ardından üçüncü oyuncu olarak rekabete katılıp, ekibini genişletirken yeni projelerle varlığını derinleştirdi. 

ZARARIN ÖNÜNE GEÇEMEDİ

Ancak küresel krizin de etkisiyle bilançoda oluşan zararın önüne geçemeyen firma ekim ayında bilanço zararlarını karşılamak üzere eş zamanlı sermaye artırımı ve azaltımı kararları aldı.

Yapılan operasyonla, şirket alacaklarının ve ortaklarının zarara uğramayarak şekilde haklarını koruyacak bir yapı oluşturan şirket, şirketin aktiflerinin borçları karşılayacak seviyeye getirilmesinin ardından globalden gelen kararla, Türkiye ofisi kapılarını kapatarak ülkeden çıktı.

Dünya devi Zomato Türkiye'den ayrıldı ile ilgili etiketler Türkiye Hindistan zomato
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.