Dünya çapında büyük tartışmalara neden olmuştu: Casus yazılım Pegasus'u ABD de satın aldı

Dünya çapında büyük tartışma yaratan casus yazılım Pegasus'un bir müşterisinin de ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) olduğu ortaya çıktı. FBI, yaptığı açıklamada casus yazılımı satın aldığını doğrulayarak sadece test amaçlı kullanıldığını belirtti.

İsrailli şirket NSO Group'un geliştirdiği ve farklı ülkelerin hükümetlerin dinleme faaliyetler için satın aldığı ortaya çıkan casus yazılımı ABD'de kullandı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Pagasus yazılımını satın aldığını açıkladı. FBI yaptığı açıklamada yazılımın sadece 'test amaçlı' olarak düşük bir versiyonunun satın aldıklarını belirtti.

FBI, casus yazılımın hiçbir soruşturmada kullanılmadığının altını çizdi. FBI, yaptığı açıklama ile dünya çapında büyük tartışmalara neden olan casus yazılımı kullandığını doğrulamış oldu. ABD'li gazete New York Times yaptığı bir haberde FBI'nın 2019 yılında Trump yönetimi döneminde Pegasus'u satın aldığını iddia etmişti.

"UZUN MÜZAKERELER SONRASI SATIN ALINDI

Guardian gazetesine konuşan ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir yetkili ABD'nin uzun süren müzakereler sonrası NSO Group'tan Pegasus yazılımını satın aldığını söyledi. Yetkili, müzakerelerin uzun sürmesinin nedeninin İsrailli şirketin yazılım üzerinde ne kadar kontrolü olacağı konusunda anlaşmanın sağlanamaması olduğunu belirtti. Ancak kaynak, FBI'ın teknolojinin NSO'nun fiziksel konumunu izlemesine izin verecek sensörlerle donatılmasını istemediğini iddia etti. Öte yandan FBI'ın herhangi bir verinin başka bir dış istihbarat servisine olası "sızıntısından" endişe duyduğu öğrenildi. FBI, Pegasus'un satın alınma süreciyle ilgili ayrıntı vermeyi reddetti. FBI'ın Pegasus'u yıllık 5 milyon dolara satın aldığı ve yenileme için ise 4 milyon dolar daha ödeme yaptığı iddia edildi. Ancak buna rağmen yazılımı hiç kullanmadığı öğrenildi.

BİDEN YÖNETİMİ KARA LİSTEYE ALMIŞTI

Biden yönetimi casus yazılımı geliştiren NSO Group'u Pegasus'un bazı ülkelerde hükümete muhalif isimleri dinlemek için kullanıldığı gerekçesiyle kara listeye almıştı. Ayrıca çeşitli medya kuruluşlarında çıkan haberlerde Pegasus'un bazı ABD vatandaşlarını dinlemek için de kullanıldığı iddia edilmişti.

Casus yazılım Pegasus ile herhangi birinin cep telefonu ele geçirilerek konuşmaları kayıt altına alınabiliyor. Ayrıca casus yazılım ile cep telefonundaki mesajlaşmalar takip edilerek bazı konuşmalar engellenebiliyor.

 

Dünya çapında büyük tartışmalara neden olmuştu: Casus yazılım Pegasus'u ABD de satın aldı ile ilgili etiketler FBI ABD Pegasus casus yazılım
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.