Dünya bir felaketin eşiğinde

Küresel iklim değişikliği, koronavirüs salgınına rağmen dünyadaki en önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Son yayınlanan rapor, dünyanın bir felaketin eşiğine geldiğini ortaya koydu. Rapora göre, Çin'in yıllık karbon salınımı 2019 yılında tüm gelişmiş ülkelerin toplamını aştı. Bu durum, sera gazı emisyonlarının ölçülmesinden bu yana ilk kez görüldü.

Dünya bir yandan koronavirüs salgınıyla uğraşırken, CNN'in haberleştirdiği son yayınlanan rapor gezegen ve insanlığın geleceği için çok daha büyük bir tehlikeyi ortaya koydu.

Rhodium Group'un yeni bir raporuna göre, Çin'in yıllık gaz salınımı, 2019'da tüm gelişmiş ülkelerin toplamını aştı; bu, ulusal sera gazı emisyonlarının ölçülmesinden bu yana ilk kez gerçekleşti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2060 yılına kadar ülkesini karbon nötr hale getirme sözü verdi ve iklim politikası, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında önemli bir işbirliği ve hatta rekabet alanı olarak görülüyor. Ancak yeni rapor, Çin'in iklim üzerindeki etkisini azaltmanın ne kadar zor olabileceğini ortaya koydu.

Dünya bir felaketin eşiğinde

Araştırmacılara göre, küresel gaz salınımları 2019'da 52 gigaton CO2 eşdeğerine ulaştı ve son 10 yılda yüzde 11,4 artış gösterdi. Dahası, Çin'in payı hızla artıyor.

30 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTIŞ

Raporda, Çin'in salınımları, 1990 yılında gelişmiş ülke salınımlarının dörtte birinden daha az olmasına rağmen, son 30 yılda üç kattan fazla arttığı vurgulandı. Çin, 2019'da ilk kez 14 gigaton CO2 eşdeğerini aştı. Raporda, "Çin tek başına toplam küresel salınımların yüzde 27'sinden fazlasını oluşturdu ve ABD'yi aşarak küresel toplamın yüzde 11'ine katkıda bulundu" dedi.

HİNDİSTAN İLK KEZ AB'Yİ GEÇTİ

"Hindistan ilk kez üçüncü sırada olan AB-27'yi geride bırakarak küresel salınımların yüzde 6,6'sına ulaştı."

Araştırmacılar, Çin'in 1,4 milyar nüfusa sahip büyük bir ülke olduğunu ve şimdiye kadar kişi başına düşen salınımların gelişmiş ülkelerdekinden önemli ölçüde daha düşük kaldığını belirtti. Ama bu da hızla değişiyor.

Dünya bir felaketin eşiğinde - Resim : 2

Raporda, "2019'da, Çin'in kişi başına emisyonları son 20 yılda neredeyse üç kat artarak 10,1 tona ulaştı" dendi.

2019'da ABD'den daha düşük kalırken - kişi başına 17,6 ton - rapor, 2020 verilerinin tamamı mevcut olduğunda, Çin'in kişi başına üretiminin OECD ortalaması olan 10,5 tonu aşacağını tahmin ediyor.

SADECE ÇİN'DE ARTIŞ SÜRÜYOR

Raporda, "Neredeyse tüm salınımların Kovid-19 salgınının ardından keskin bir düşüş yaşamasına rağmen, Çin'de artış sürüyor" uyarısı yapıldı.

Bununla birlikte, Çin'in, gelişmiş ülkeler tarafından atmosfere salınan toplam karbondioksit miktarına yetişmesine hala çok var. Rapor, "1750'den beri, OECD bloğu üyelerinin kümülatif bazda Çin'den dört kat daha fazla CO2 saldığını" belirtiyor.

Dünya bir felaketin eşiğinde - Resim : 3

Sera gazları atmosferde bir battaniye gibi birikerek, aksi takdirde uzaya kaçacak olan radyasyonu hapseder. Bu, daha aşırıya kaçan iklimler, buzulların erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesiyle bağlantılı olarak Dünya üzerindeki sıcaklıkların yükselmesine neden oluyor ne atmosfere ne kadar çok karbon salınırsa, gezegen o kadar ısınıyor.

'BATI'NIN KENDİNİ TEBRİK ETMESİ İÇİN ERKEN'

Viyana'daki Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nde iklim bilimci ve doçent olan Reinhard Steurer, CNN'e Batı'dakilerin henüz kendilerini tebrik etmemeleri gerektiğini söyledi.

Steurer, "Batı'da tükettiğimiz şeylerin çoğu Çin'de üretiliyor ve bu salınımlar Çin'in rekor düzeydeki karbon salınımlarına dahil ediliyor" dedi ve şöyle bitirdi:

"Bu tüketime dayalı salınımla hesaba katıldığında, sicilimiz pek de iyi değil ... Çin'i dünyadaki en kötü salınım kaynağı olarak asla suçlamamalıyız çünkü emisyonlarının büyük bir kısmı bizim tüketimimize giriyor."

Dünya bir felaketin eşiğinde - Resim : 4

Dünya bir felaketin eşiğinde ile ilgili etiketler Çin rapor karbon salınımı hava kirliliği
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.