Dünya bankacılık tarihinde bir ilk: Akbank'ta sistem çökeli 32 saat oldu!

Akbank'ta dün sabah başlayan sorun 32 saat geçmesine rağmen hala devam ediyor. Akbank'a ait hiçbir bankacılık işlemlerinin gerçekleşemediği sıkıntı sosyal medyanın bir numaralı gündemi haline geldi. Daha önce dünyanın herhangi bir yerinde yaşanmayan bu sorun dünya bankacılık tarihinde de bir ilk oldu.

Son yıllarda pek çok şubesini kapatıp, çalışan sayısını ciddi oranda azaltan Akbank'ta, dün sabah saatlerinden itibaren sorun yaşanıyor. Dijital bankacılığa ağırlık vermesine rağmen 32 saattir yaşanan bu skandal sünya tarihinde bir ilk. 

MÜŞTERİ MAĞDURİYETLERİ NASIL GİDERİLECEK?

Müşteriler, yasal otoritelerden de konuyla ilgili bir açıklama beklerken Akbank ilk günkü açıklamayı tekrarlamakla yetindi. Müşteriler, üçüncü taraf alacaklılara ödemelerin aksamasıyla ilgili mağduriyetlerin nasıl giderileceğini bilmiyor.

'SİSTEMSEL ARIZA'

Sosyal medyada siber saldırı iddialarını da beraberinde getiren konunun kısa süre sonra sistemsel arıza olduğu anlaşıldı. Söz konusu arızadan internet ve mobil bankacılık kanalarının yanı sıra ATM işlemleri de etkilendi.

Dünya bankacılık tarihinde bir ilk: Akbank'ta sistem çökeli 32 saat oldu!

DÜNYA BANKACILIK TARİHİNDE BİR İLK

Habertürk'tye yer alan bilgiye göre; dünya bankacılık tarihinde ilk kez bir banka neredeyse 31 saattir sistemlerinin göçmesi nedeniyle faaliyet gösteremiyor. Akbank’taki sorun ise ilk değil. Son dönemde sıkça rastlanan arızalar müşterilerini adeta çılgına çevirdi.

SOSYAL MEDYADA AKBANK'A TEPKİ YAĞIYOR

Sosyal medyadan tepkilerini gösteren müşterilerin kimi okul taksidi yatıramadı kimi ticari ödemeleri için hesaplarına bakamadı. Hal böyle olunca neredeyse 1 gün gibi uzun bir süre banka ortadan kaybolunca tepkiler de çığ gibi büyüdü.

Son yıllarda şube kapatarak çalışan sayısını sürekli azaltan ve internet bankacılığında iddialı olduğunu ifade eden bankanın bu alana bu kadar ağırlık verirken üstelik de yatırım yaptığını söylerken banka mobil hizmetlerinin saatlerce açılamaması da müşterilerini düşündürdü.

"SİSTEMLERİMİZDE YAVAŞLAMA YAŞANMAKTADIR"

Mağdur müşterilerin sosyal medyadaki şikayetlerinin ardından dün öğleden sonra Twitter'dan bir açıklama yapan Akbank, sorun ile ilgili "Sistemlerimizde yavaşlama ve kesintiler yaşanmaktadır. İlgili birimlerimiz konuyla ilgili çalışmaktadır. Müşterilerimizin gösterdiği anlayış için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Dünya bankacılık tarihinde bir ilk: Akbank'ta sistem çökeli 32 saat oldu! - Resim : 2

İNTERNET SİTESİNDEN BİLGİLENDİRME NOTU PAYLAŞILDI

Son ödeme tarihi gelen kredi, kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşların endişeleri üzerine Akbank bugün ikinci bir açıklama daha yayınladı. Bankanın internet sitesine giren müşterilerine yönelik yapılan bilgilendirmede dün sabahtan beri devam eden sorunun banka ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklandığına vurgu yapılırken, son ödeme tarihi 6 Temmuz 2021 olan kredi kartı borçlarının son ödeme tarihlerinin 7 Temmuz'a ertelendiği, kredilerde faiz işletilmemesi ve işleyen faizin geri ödenmesi kararı alındığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"06.07.2021 tarihinde başlayan ve devam eden bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler ile ilgili olarak; Ekstre ödemesi 06.07.2021 tarihinde olan kredi kartları müşterilerimizin son ödeme tarihi bankamız tarafından bir gün ötelenmiştir. Kredi vadesi veya taksit tarihi 06.07.2021 olan ticari krediler ve tüketici kredileri için o gün faiz işletilmeyecektir/işleyen faiz geri ödenecektir. Müşterilerimize ekstre, kredi ve taksit ödemeleriyle ilgili herhangi bir gecikme faizi yansıtılmayacaktır. Müşterilerimizin ekstre ötelemeleri, kredi vadesi ve taksit ödemeleriyle ilgili ek bir işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır. Gelişmelere paralel olarak ilave önlemler alınacaktır."

 

 

Dünya bankacılık tarihinde bir ilk: Akbank'ta sistem çökeli 32 saat oldu! ile ilgili etiketler Akbank Banka sistem
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.