Dugin Ukrayna savaş stratejisini beş yıl önce yazmıştı

Ceyhun Bozkurt

Ceyhun Bozkurt

oceyhunb@gmail.com

Rus Avrasya Hareketi lideri ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, babasının aracını kullanırken patlama sonucu hayatını kaybetti.

Rusya’da yapılan ilk soruşturma sonucunda saldırının bir suikast olduğu, failin de Ukrayna ordusu ve istihbaratıyla bağlantılı Natalya Vovk olduğu iddiası öne çıktı. Vovk ile ilgili önemli iddialar da Rus basınına yansımaya devam ediyor. Örneğin Ria Novosti, Vovk’un, Yulia Zaiko adına düzenlenmiş sahte pasaport kullandığını yazdı.

Ayrıca anne ve babası da dahil olmak üzere Vovk’un neredeyse tüm akrabaları bulunduğu ve konuşturuldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, öldürülmesinin ardından Dugina’ya Rusya Cesaret Nişanı verilmesi kararı aldı.

Ancak en ciddi iddia, hedefin Aleksandr Dugin olduğu iddiası. Çünkü aracın baba Dugin’e ait olduğu, festival sonrasında aracı onun kullanacağını, ancak Darya Dugina’nın erken ayrılıp, aracı aldığı bilgisi paylaşılıyor.

Avrasyacılık hareketinin lideri olarak bilinen Aleksandr Dugin’in hedef olduğu yönündeki tez, en güçlü tez. Çünkü Dugin’in fikirlerinin izini, Rus devlet politikasında öne çıkan birçok uygulamada görüyoruz. Güncelliği açısından en çarpıcı olan, Aleksandr Dugin’in Ukrayna’ya yönelik harekat planını yaklaşık 5 yıl önce yazmış olması.

Kaynak Yayınları tarafından 2017 yılında basımı yapılan “Avrasya-İnsanlığın Ön Cephesi” kitabında Dugin, “Suriye ve Bölge” başlıklı 4’üncü bölüme “Üçüncü Dünya Savaşı Hiç Bu Kadar Yakın Olmamıştı” diyerek başlamış ve Rusya’nın olası cephelerini saymıştı. Bu cephelerden biri Ukrayna’ydı.

Kitaptaki aktarımına göre Dugin, bu ülkeye karşı kazanma stratejisi olarak şunları yazmıştı:

“Ukrayna-Üçüncü Cephe – Kiev’den gelecek silahlı kışkırtmalara ve bunları püskürtmeye hazırlıklı olmalı, Kiev’in ya kendi kendine düşeceği veya Amerikan yanlısı, Rus karşıtı politikasından vazgeçeceği gerçeğine dayanarak, Rusya er ya da geç Novorossiya (Ukrayna’nın doğusunda ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin 24 Mayıs 2014'te konfederasyon halinde birleştirilmesiyle kurulan devlet-CB) meselesini kökünden çözmek zorundadır. Kırım’ı etkili bir biçimde korumak ve Donbass meselesini çözmek için, tüm Novorossiya topraklarının özgürleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca savaşın kaçınılmaz hale gelmesi durumunda, Moskova’ya düşen tek görev, olabildiğince hızlı, olabildiğince etkili bir zafer olacak. İster bağımsız devletler ister Rusya’nın bir parçası olarak, Odessa’dan Harkov’a uzanan Rusya’ya dost bir bölge yaratmak zafer olarak nitelenebilecek bir hedeftir. Orta ve Batı Ukrayna’nın yazgısı çok büyük önem taşımıyor.”

Rusya’nın, Ukrayna ile savaşında bir süre sonra askeri strateji olarak tamamen Donbass-Odessa hattına yoğunlaşması, Dugin 5 yıl önce aktardığı stratejiyle uyumlu.

Bu durum saldırıdaki “Neden Dugin?” sorusuna yanıt olabilecek nitelikte.

Türkiye ve Azerbaycan detayı

Bu arada Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü müdürü ve Dugin'in yakın arkadaşı Sergei Markov’un Life.ru isimli siteye yaptığı açıklamalarda ilginç bir Türkiye ve Azerbaycan detayı yer aldı.

Saldırıyla ilgili birkaç senaryo olduğunu söyleyen Markov’a göre, Dugin’in neden hedef olabileceği senaryolarından biri de (başlangıçta Türkiye’deki hükümete karşıtlığı ile bilinen-CB) Dugin'in Türkiye'ye bakış açısının olumlu olması. Sergei Markov “Dugin, bu ülkeyi ve Azerbaycan'ı uzunca bir süredir desteklemekteydi” diyor.

Bu da ilginç bir detay.

Diğer Yazıları