DSÖ’ye yardımı kesen Trump’a uluslararası tepki: ABD daima suçlayacak birilerini buldu

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüsle mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) sağladıkları fonu durdurduğu açıklamasının ardından karara uluslararası kuruluşlardan ve çok sayıda ülkeden tepki geldi. Ülkeler yaptığı açıklamalarda, “Şimdi DSÖ’yü destekleme zamanı” vurgusu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) sağladıkları fonu durdurduğu açıklamasının ardından karara uluslararası kuruluşlardan ve çok sayıda ülkeden tepki geldi.

AB'DEN İLK TEPKİ: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK

Trump’ın, örgütün Çin’e çalıştığı iddiasıyla yardım fonunu durdurmasına ilişkin açıklama yapan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 üye ülkeden oluşan bloğun DSÖ fonlarını askıya alma kararı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu söyledi. Borrell, DSÖ'nün pandemiyle mücadele için her zamankinden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu belirtti.

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA: SUÇLAMALAR İŞE YARAMIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Trump'ın DSÖ'ye sağlanan fonları durdurma kararına yönelik "Suçlama işe yaramıyor" dedi.

Kovid-19'a karşı uluslararası arenada birlikte çalışmak gerektiğini vurgulayan Maas, "Pandemi ile mücadelede en iyi yatırımlardan biri, testlerin ve aşıların geliştirmesi ve dağıtılması için Birleşmiş Milletleri, özellikle de yetersiz finansmanı olan DSÖ'yü güçlendirmektir" ifadesini kullandı.

RUSLAR DA TEPKİLİ: TRUMP SUÇLU BULMAYA ÇALIŞIYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da durdurma kararına tepki göstererek, "ABD için önemli olan kendi masumiyetlerini kanıtlamak için hayali kanıtlarla suçlu bulmaktır" dedi.

Zaharova, Rus medyasına yaptığı açıklamada, ABD’de siyasetçilerin "daima suçlayacak birilerini bulduğunu" söyledi.

VİRÜSÜN ÇIKTIĞI ÜLKEDEN AÇIKLAMA: ENDİŞE DUYUYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ülkesinin ABD'nin DSÖ'ye aktarılan fonları durdurma kararı nedeniyle ciddi endişe duyduklarını ifade ederek "Küresel halk sağlığı güvenliği alanındaki en yetkili ve profesyonel uluslararası kurum olan DSÖ, küresel halk sağlığı krizine cevap vermede vazgeçilmez bir rol oynuyor" diye konuştu.

BM: FONU KESMEK İÇİN DOĞRU ZAMAN DEĞİL

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) fonunu kestiği açıklamasına tepki göstererek, “Fonu kesmek için doğru zamanı değil” ifadelerini kullandı.

Guterres şunları kaydetti:

Benim inancım, Dünya Sağlık Örgütü'nün desteklenmesi gerektiğidir. Çünkü dünyanın Covid-19'a karşı savaşı kazanma çabalarında kesinlikle şarttır. Koronavirüs krizinin atlatılmasından sonra herkesin ders çalışmak için zamanı olacak. Krize herkesin nasıl tepki gösterdiğini göreceğiz.

AFRİKA'DAN DA TEPKİ: SON DERECE ÜZÜCÜ

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) sağladıkları fonu durdurma kararının "son derece üzücü" olduğunu ifade etti.

(AA)

DSÖ’ye yardımı kesen Trump’a uluslararası tepki: ABD daima suçlayacak birilerini buldu

 

DSÖ’ye yardımı kesen Trump’a uluslararası tepki: ABD daima suçlayacak birilerini buldu ile ilgili etiketler Donald Trump Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Korona ABD Rusya Almanya Afrika
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.