DSÖ'nün açıklaması sonrası merak konusu oldu: Epidemi ve pandemi arasındaki fark nedir?

Omicron varyantının çıkışının koronavirüs salgınını bitirebileceği yönünde çıkan yorumlara karşı Dünya Sağlık Örgütü'nden "Henüz Koronavirüs'e endemik diyebileceğimiz noktada değiliz" açıklaması geldi. DSÖ'nün açıklaması sonrası 'pandemi' ve 'epidemi' arasındaki fark merak konusu oldu.

Omicron varyantının çıkışı sonrası vaka sayısında büyük artış yaşanmasına rağmen bazı uzman görüşleri varyantın salgının seyrini hafifleteceği hatta grip gibi bir hale dönüştüreceği yönündeydi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada durumun tam tersi olacağı yönündeydi. DSÖ'nün Avrupa yetkililerinden Catherine Smallwood düzenlediği basın toplantısında, "Önümüzde hala çok fazla belirsizlik var. Virüs hızlı evriliyor ve yeni zorluklar yaratıyor" diye konuştu. Smallwood, "Henüz Koronavirüs'e endemik diyebileceğimiz noktada değiliz" dedi.

EPİDEMİ, ENDEMİ VE PANDEMİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nden gelen son açıklama endemi ve pandemi arasındaki fark merak konusu oldu.

'Epidemi' kontrolden çıkan herhangi bir meseleyi tarif etmek için kullanılan oldukça genel bir kavram. Medikal alanda ise bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaştığı görülünce bunun 'epidemi' bir salgın olduğu kabul ediliyor.

'Pandemi' ise bölgeler ve gruplar üstü coğrafi bir salgın anlamına geliyor. Bir ülkenin tamamını veya dünyanın tamamını etkisi altına alan hastalıklar için kullanılıyor.

'Endemik' ise belirli bir alanda veya belirli bir popülasyon arasında tahmin edilebilir bir oranda meydana gelen salgın hastalık olarak tanımlanıyor.

DSÖ'nün açıklaması sonrası merak konusu oldu: Epidemi ve pandemi arasındaki fark nedir? ile ilgili etiketler Dünya Sağlık Örgütü salgın epidemi pandemi endem
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.