DSÖ'den kritik salgın uyarısı: 2022'de bitmeyecek

Koronavirüs salgını Rusya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere etkisini arttırırken yeni tedbirler alınmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nden salgının biteceği tarihi bekleyenleri üzerecek bir açıklama geldi. Açıklamada yoksul ülkeleri aşıya erişimindeki büyük sorunlar nedeniyle salgının 2022'de bitmesinin mümkün olmadığının altı çizildi.

Defalarca mutasyona uğrayan koronavirüsün farklı varyantlarının hızla yayılmasıyla birlikte, salgın dünyanın dört bir yanını etkisi altına alıyor ve vakalar da giderek artıyor.

Yeni Zelanda ve Rusya gibi pek çok ülkede, salgın şimdiye kadarki en yüksek noktasına ulaştı. Yetkililerden peş peşe uyarılan yayınlanıyor ve tedbirler sıkılaştırılıyor.

İngiltere'de de Sağlık Bakanı Sajid Javid, koronavirüs salgınının hala büyük bir tehdit olmaya devam ettiğini belirterek, kış aylarında günlük 100 bin vaka görülebileceği uyarısında bulundu.

ÜLKEYİ BİR HAFTA "KAPATTI"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede salgınının yeni dalgasında en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirterek, 30 Ekim-7 Kasım'da çalışanların maaşlarının ödenmesi şartıyla ülke genelinde tatil ilan edildiğini duyurdu.

Salgın durumunun ülkede oldukça zorlaştığına dikkati çeken Putin, pek çok bölgede salgının hızının ciddi anlamda arttığını, aşılama hızının ise düşük olduğunu ifade etti.

DSÖ'DEN UYARI

Kritik bir uyarı da Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi. DSÖ, tüm dünyada 242 milyondan kişiye bulaşan ve 4.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için, tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgınının "gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini" söyledi.

Örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, bunun Kovid salgınının "2022'de de etkili olabileceği" anlamına geldiğini kaydetti. Afrika kıtasında nüfusun yüzde 5'inden azı aşılanmış durumda, diğer kıtaların çoğunda bu oran yüzde 40.

Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin en düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bu ülkelere bırakmaları çağrısında bulundu. Dr. Bruce Aylward, "Gerçekten hızlanmamız gerekiyor, yoksa biliyor musunuz? Bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek" ifadelerini kullanarak tehlikeli duruma vurgu yaptı.

YENİ VERİLER YAYIMLANDI

"The People's Vaccine" adlı sivil toplum kuruluşları ittifakı, ilaç şirketleri ve zengin ülkeler tarafından vaat edilen yedi dozdan sadece birinin aslında daha yoksul ülkelere ulaştığını gösteren yeni veriler yayımladı.

Kovid aşılarının büyük çoğunluğu yüksek gelirli veya üst orta gelirli ülkelerde yapılmış durumda. Küresel olarak uygulanan dozların sadece yüzde 2,6'sı Afrika'da yapıldı.

DSÖ'den kritik salgın uyarısı: 2022'de bitmeyecek ile ilgili etiketler salgın Dünya Sağlık Örgütü Afrika Rusya İngiltere aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.