Döviz endeksli TL Mevduat sistemi nasıl hesaplanır? TL Mevduata kur farkı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı yeni ekonomik tedbirlerin detayları ortaya çıktı. Dolar kurundaki dalgalanmalar devam ederken TL mevduatını bozup dövize geçiren vatandaşlara yeni döviz endeksli TL mevduat sistemi geliyor. Peki yeni TL Mevduat getirisi nasıl hesaplanır?

Kurdaki dalgalanmaları önlemek için 10 maddelik yeni tedbir paketi açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısından sonra açıkladığı yeni ekonomik kararlar piyasada tepkisini gösterdi. Dolar kurundaki ani artışların TL Mevduat hesaplarında yaşattığı gerilim sonrası yeni tedbirler açıklandı.

Peki döviz endeksli TL Mevduat getirisi nasıl hesaplanacak?

Vatandaşların kurdaki yükselişleri göz önünde bulundurarak TL Mevduat hesaplarındaki Türk lirasını dövize yatırmasına gerek kalmayacak yeni mevduat sistemi nasıl işleyecek? İşte TL Mevduata kur farkı....

Dövize endeksli mevduat sistemi nasıl işleyecek?

DÖVİZ ENDEKSLİ TL MEVDUAT GETİRİSİ NASIL HESAPLANACAK?

Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Örneğin, bankaya 100 bin TL döviz endeksli hesap açılsın. Bu hesabın getirisi 2 bin TL olsun. Yeni döviz endeksli TL Mevduat sisteminde hesabın açılış tarihindeki kura bakılıyor. Daha sonrasında ise bir ay sonraki kura bakılıyor. Vade sonunda stopaj da alınmadığı için totalde 102 bin TL alınıyor. Aynı 100 bin TL dolara yatırılsaydı getiri 2 bin TL'nin altındaysa hesap sahibine ödeme yapılmıyor. Ancak döviz getirisi 2 bin TL'nin üzerinde mesela 2500 TL ise hesap sahibine aradaki fark ödeniyor.

Yeni TL Mevduat sistemi düzenlemesinin gelecek hafta Meclis gündemine gelecek olan Torba yasaya eklenmesi bekleniyor.

Döviz endeksli TL Mevduat sistemi nasıl hesaplanır? TL Mevduata kur farkı! ile ilgili etiketler Dolar tl mevduat kur farkı
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.