Dört şampiyon evlat yetiştirdi ama hala işsiz!

İlhami Işık

İlhami Işık

Adı Abdullatif Zilan. 48 yaşında. Hiç okula gitmemiş. Onun deyimiyle ''sıfır okul'' mezunu bir adam. Babası okulu muhtarın ''tapulu malı'' sandığı için, sırf muhtara muhalefetinde çocuklarını okula göndermemiş. Yıllar sonra kendi çabaları dışarıdan ilk okul, orta okul ve lise diplomalarını almış. Yıllarca Türkiye'nin her yerinde, inşaatlarda soğuk demircilik yapmış. 1995 yılında Kick Boksa başlamış. 2008 de Kick Boks Antrenör belgesi almış. 2011 yılında Sur' Melik Ahmet'te Kick Boks salonunu açmış.

Hikayesinin esas ilginç yanı çocuklarıyla kurduğu ilişkide gizli. Üç kız bir erkek evladı sahibi olan Abdullatif Zilan, dört çocuğunu da Türkiye şampiyonu yapmayı başarmış. Hepimiz ünlü Hint oyuncu Aamir Khan'nın baş rolünü oynadığı ''Dangal'' adlı filmi iç çekerek izledik. O filmde de erkek kahraman alaylıydı ve kendi güreş anlayışına göre kız çocuklarını şampiyonaya hazırlıyordu. Filmin finalinde kızlarından biri Dünya Şampiyonu olmayı başarıyordu.

Diyarbakır'da kendi mütevazi şartlarında dört çocuğunu eğiten Abullatif Zilan,her dört çocuğunu Türkiye şampiyonu yapmayı başarmış.

Büyük kızı Esmer Zilan; 2014 yılında Muay Thai Türkiye şampiyonu oldu. 2015 yılında Avrupa ikincisi oldu. 2017 yılında Kick Boks dünya üçüncüsü oldu Macaristan da ve henüz 23 yaşında.

Tek erkek çocuğu Hasan Zilan; 2017 yılında Türkiye şampiyonu oldu. 2017 yılında Macaristan'da dünya üçüncüsü oldu. Bu yıl Slovenya da yapılan Avrupa şampiyonasında, Avrupa üçüncüsü oldu. Ve henüz 20 yaşında.

İkinci Kızı Zeynep Zilan; 2014 yılında Türkiye Kick Boks şampiyonu oldu. Bu yıl Muay Thai Türkiye şampiyonasında, Türkiye üçüncüsü oldu. Ve henüz I8 Yaşında

En Küçük Kızı Sultan Zilan; 2015 yılında Muay Thai Türkiye şampiyonu oldu. 2016 yılında Kick boksta Türkiye şampiyonu oldu. 2016 Yılında Rusya da Muay Thai de Dünya şampiyonu oldu. 2017 Tayland da Muay Thai de dünya şampiyonu oldu. 2018 yılında dünya 3. Oldu.

Türkiye, Avrupa ve Dünya şampiyonluklarını kazanan bu aile hala Diyarbakır Sur ilçesinde 60 metrekarelik bir evde yaşamaya devam ediyorlar. Bu inanılmaz kötü koşullarda üstelik kimi zamanda çalışmalarını aynı evde sürdürüyorlar.

Biliyorum, Kick Boks ve Muay Thai sporları futbol gibi popüler değil. Futbol gibi geniş kitlelerin ilgi alanında, radarında değil. Ama el insaf, bu baba ve çocukları Dünya klasmanında derece sahipleridir. Boru değil bu. Her semtten bir dünya şampiyonu çıkmıyor. Dolayısıyla bu ilgisizliği anlamak mümkün değil.

Abdullatif Zilanın cebinde antrenörlük belgesi olduğu halde hala işsiz. Bu adamın işinin ehli olduğu belli. Dört şampiyon evlat yetiştiren birinden şüphe duyulmaz. Bilgisi ehliyeti sorgulanmaz. Çünkü ürünleri ortada. Başarıları belgeli.

Peki hala ilgili federasyon neden, bu ailenin hayat koşullarını düzeltmiyor? Gençlik ve spor bakanlığı neden harekete geçmiyor. Nedir bu ilgisizliğin sebebi?

Belgelenmiş, kanıtlanmış bu başarıların altında imzası olan bu insandan neden istifade edilmez. Bilgisi ve tecrübesinden neden faydanılmaz.

Başka ülkelerde el üstünde tutulan benzer insanlar, sıra bize gelince neden herkes görünmez oluyor? Allah rızası için bu aileyi görün. Bu şampiyon aile bu muameleyi hak etmiyor.

Diğer Yazıları