Dört günlük bir şölen: Frankfurt Kitap Fuarı

Yayıncılık profesyonellerinin bir araya geldiği, yılın en büyük kitap buluşması olan Frankfurt Kitap Fuarı'nı geride bıraktık.

Bu yılın onur konuğu Fransa'ydı, Fransız edebiyatının yeni ve eski kitapları bir kez daha fuar bünyesinde görücüye çıktı.

IMG_5091_1

Yalnızca onur konuğu ülke değil şüphesiz, dünyanın dört bir yanından gelen yayıncılar, ajanslar, tasarımcılar, matbaa ve dağıtımcılar listelerini profesyonellerle paylaştı, telif alım satımı son hız devam etti, görüşme ve buluşmalarla yeni iş ortaklıklarına imza atıldı.

Bu yıl Türkiye standı da oldukça hareketliydi. Geçen yıllardan belli ki iyi dersler alınmış, her yayınevinin kendi masası, kitaplarını sergilediği kendi özel alanları vardı. Çocuk yayıncılarının alanı da yine çok hareketli, çok şenlikliydi. Önümüzdeki yıllarda Türkiye çocuk edebiyatının dünyaya yayılmasıyla ilgili önemli gelişmeler olacak, gözlemlerim bu yönde fuara bakınca.

IMG_5088

Türkiye edebiyatının dünyaya yayılmasını destekleyen en önemli proje olan TEDA'nın masası da bu yıl hiç boş kalmadı. Yayıncılar desteklerle ilgili bilgiler aldı, zor sorularla kimi zaman yetkilileri terletti.

Bu yıl Türkiye standının yeni konuklarından biri de YATEDAM'dı. Türkiye edebiyatının, kurgu ve kurgu dışı kitaplarının tanıtım ve satışını üstlenen YATEDAM, önemli görüşmelere imza attı. Kataloglarında farklı yayınevlerinin ilgi çekici kitaplarına yer veren ekipten güzel haberler gelecek gibi.

IMG_5083

Fuarın genelinde kişisel gelişim ve kadın edebiyatının en çok ilgi gören konular olduğunu gözlemledim bu yıl, bakalım Türkiye yayıncılığında bunun izlerini ne kadar göreceğiz yakın zamanda.

Bilenler bilir, fuarın asıl iş yapılan, anlaşmalara imza atılan kısmı akşam partileridir. Frankfurter Hof yine yayıncı ve ajanslarla dolup taştı, atılan imzaları, alınan ve satılan kitapları yakında duyacağız gibi görünüyor.

IMG_5078_2

Norveç, fuarın en ilgi çekici standına imza atmıştı. TÜYAP'ta da böyle iyi kurgulanmış stantları görmeyi umuyorum.

Açılışını Merkel ve Makron'un yaptığı, Dan Brown'un damga vurduğu Frankfurt Kitap Fuarı geride kaldı, şimdi gelecek sene için çalışma, yapılan hatalardan ders alma zamanı

IMG_5092

Diğer Yazıları