Dopamin orucu nasıl tutulur? Dopamin diyeti nedir?

Dopamin orucu nasıl tutulur vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Dopamin diyeti olarakta bilinen bu yöntemin sağlığımıza ve yaşamımıza olan yararları derledik. Dopamin orucu nasıl tutulur, dopamin diyeti nedir haberimizde.

Dopamin orucu teknolojinin dünyadaki merkezi Silikon Vadisi'nde, yeme alışkanlığı olarak popülerleşen aralıklı oruç (intermittent fasting) yöntemini teknolojiye uyarlayamış halidir.

Yabancı kaynaklı bir kaynağa göre ABD'nin California eyaletinde San Francisco şehrinde yer alan Silikon Vadisi çalışanı çok sayıda üst düzey yöneticinin son dönemlerde "dopamin orucuna" başladığı açıklanmıştır.

Son zamanlarda gündem olan dopamin , beynin salgıladığı özel işlevli bir hormondur. Dopamin orucu beynin, öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi de kontrol etmektedir.

Amerika’nın San Francisco şehrinde yaşamakta olan psikiyatrist Dr. Cameron Sepah ise "dopamin orucu" terimini ortaya atan ilk uzman olmuştur.

Dopamin orucu nasıl tutulur? Dopamin diyeti nedir?

Dopamin orucu nasıl tutulur?

Amerikalıların bir günde ortalama olarak yaklaşık 11 saatini medya iletişim araçlarını kullanarak geçirdiği bilinmektedir. Dopamin orucu terimini ilk ortaya atan Sepah teknolojinin de yemeğin de ofis yaşamında bağımlılık yaratan nedenler olduğunu vurgulamıştır.

Dopamin orucu hakkında Sepah, yeme alışkanlıklarını temel alan aralıklı orucu örnek göstermiş ve teknolojiden sürekli olarak uzak durmanın bu zamanda mümkün olmadığını ancak belli bir süre için bile olsa bunun gerçekleştirilebileceğini açıklamıştır.

Sosyal medya uygulamaları, Instagram'da dolanmak ya da Reddit'teki yazıları okumak bile beynin dikkat süresini düşürdüğü gibi ayrıca duygularımızı kontrol altına almayı da zorlaştırdığı söylenmektedir.

Bu tarz uyarıcılara sürekli maruz kalmak ise zamanla dopamine duyulan hassaslığı azaltmaktadır.  Sepah’a göre bunu "dopamin hacking" olarak tanımlayabiliriz.

Sepah'a göre bu durumda dopamin orucu tutmak için geceleri  bilgisayarınızı kapatmak, hafta sonları boş zaman geçirmeniz ve ya tatile çıkmak bununla başa çıkmak için iyi yöntemler arasında gösterilmektedir.

Sepah’a göre, dopamin hassasiyeti için Twitter'da vakit geçirmenin yerine bir kitap okumanın bile faydalı olacağı söylemektedir.

Dopamin orucu nasıl tutulur? Dopamin diyeti nedir? ile ilgili etiketler dopamin orucu nasıl tutulur dopamin diyeti
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.