Donald Trump sürprizi.... SuperHaber sordu, Metehan Demir yanıtladı

Superhaber yazarı Metehan Demir, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın Türkiye-ABD ilişkilerine ne getireceğini yorumladı

ABD'nin 45'inci başkanı, Türkiye'de de yatırımları bulunan dolar milyarderi iş adamı Donald Trump oldu.

2016 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, seçimin favorisi olarak görülen Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında büyük bir zafer kazandı.

ABD Başkanlık seçimi, bölgede yaşanan sıcak gelişmeler, terör örgütleri PKK, DAEŞ ve FETÖ ile mücadele, dolar kuru gibi önemli başlıklar nedeniyle Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor.

Peki Donald Trump'ın seçim zaferi Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Trump'ın başkanlığı sınırımızda yaşanan Suriye krizinde nasıl sonuçlar doğuracak? Yeni Başkan, Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade edecek mi?

091120161438292891935_3.jpg

Tüm bu soruları, SuperHaber yazarı gazeteci Metehan Demir'e sorduk. İşte önemli yorum ve analizler....

"BAŞKAN CLINTON"A HAZIRLANANLARIN POLİTİKALARI SİL BAŞTAN...

"Donald Trump, anketörleri, analistleri, tahmincileri, bu işi yakından takip ettiğini söyleyen kişileri yanıltı.

"Hillary Clinton gelir" diyerek ona göre politika hazırlayan birçok merkez de bugünü ve bundan sonraki günlerini yeni politika hazırlamakla geçirecek.

Fakat, Trump'un seçim kampanyası döneminde verdiği az sayıda bilginin ötesinde kimsenin elinde fazla bir done yok.

O açıdan bundan sonra Trump adım attıkça, Türkiye dahil, dünya da ona göre politikalarını belirleyecek. Politikalar da, aynen dövizdeki hareketlilik gibi, günlük belirlenmek zorunda kalabilir.

TRUMP'IN SURİYE-IRAK POLİTİKASI NASIL ŞEKİLLENECEK?

Unutmamak gerekir ki, Donald Trump kongrede Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle rahatça hareket edip kararlar alabilecek ama öte yandan Clinton da olsa, Trump da olsa ABD'nin değişmemesi gereken politikaları da var.

İsrail ile olan yakın ilişkileri de malum, bu çerçevede Trump, Suriye'de ve Irak'ta da birinci aktör olmak için, daha etkin bir Amerika için, beklenmedik yeni çıkışlarda bulunabilir.

"ABD RUSYA'YA ÇOK YAKINLAŞMAZ, EKSENİ KAYMAZ"

Ben bu açıdan ABD'nin ne Rusya'ya çok yaklaşacağını, ne de bir başka eksene kayacağını düşünmüyorum.

Enerji kaynakları ve stratejik kaynakları açısından ABD önce kendi işine bakacaltır. Sadece Suriye- Irak bağlamına da takılmamak lazım...

"FED Başkanı'nı işten atacağım" diyen, korumacılığı artıracak olan, para politikasında belirsizlikler sinyali veren, vergi indirimleri ile kendi iç dünyasını ayağa kaldırmaya çalışacak olan Trump'ın bu yöndeki olası kararları, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde de, önemli iniş ve çıkışları beraberinde getirecektir.

"ANKARA-WASHİNGTON HATTINDA ZAMAN ZAMAN SIKINTILAR OLABİLİR"

Türkiye başından beri, Trump'ın gelmesine yüksek sesli olmasa da pek de olumsuz bakmıyordu. Ama Trump'ın seçim sürecindeki İslam dini karşıtı söylemleri, yabancı düşmanlığı çıkışları bu şekilde keskin söylemlerle devam ederse sadece dış politikada, ekonomide değil, sosyal konularda da, Ankara-Washington hattında, zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir.

TRUMP FETHULLAH GÜLEN'İ TÜRKİYE'YE İADE EDER Mİ?

Ben Amerikan politikasını anlamaya çalışırken, önce isimlere değil o ülkenin menfaatlerinin gereklerine bakılması taraftarıyım.

Trump'ın yakın isimlerinden de benzer söylemler gelmişti, ancak bugünden yarına bu olur demek çok zor, belki bir başka ülkeye gönderebilirler.

Tabii ki Hillary Clinton'un Türkiye'nin uyarılarına rağmen FETÖ'den bağış alması, yakın ilişkilerde bulunması, Ankara'da tepkilere yol açmıştı.

İade olsa bile, bugünden yarına kısa sürede olabileceğini sanmıyorum.

091120161439432895913_3.jpg

ABD-TÜRKİYE ARASINDAKİ PYD KRİZİ

PYD ile işbirliği konusu da, Trump'ın iş adamı mantığı ile hareket ederek, "Bana stratejik kârlılığı kim getirir?" yaklaşımı ile ortaya çıkacaktır.

Yani Trump Türkiye'ye açıkça, "Ben bunu kazanıyorum, sen bana ne vereceksin bu bölgede?" diye sormaktan çekinmeyecektir." / SuperHaber

Donald Trump sürprizi.... SuperHaber sordu, Metehan Demir yanıtladı ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.