Donald Trump Biden'ın yemin törenine katılmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta yapılacak yemin törenine katılmayacağını açıkladı. ABD'de 6 Ocak'ta çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmişti ve Trump'ın azil tartışmaları başlamıştı. Trump protestolardan sonra yumuşak bir geçiş dönemi yaşanacağını açıklamıştı.

Amerika'da 6 Ocak'ta Kongre Binası'nın basılıp beş kişinin öldüğü olaylardan sonra 2020 seçimlerinin galibi Joe Biden'ın yemin ederek göreve başlayacağı törene, seçimlerin kaybedeni ve aynı zamanda görevi devredecek eski ABD başkanı Trump son dakika bir kararla katılmayacağını açıkladı.

To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.

Amerika tarihinde bugüne kadar 3 başkan yemin törenlerine katılmadı.

Gözler Trump'ın açıklamasına çevrilirken Trump'ın 20 Ocak'a kadar görevde kalıp kalmayacağı da merak konusu oldu.

Peki  geçen yıl azil tehlikesinden son anda kurtulan Trump bu sefer de azledilmekten kurtulabilecik mi?

 AZİL TARTIŞMALARI ALEVLENDİ

Amerika kongresinde yaşananlar büyük tepki çekti. Üst üste açıklamalar geldi. 

Demokrat üye David Cicilline, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'den Trump'ın Kongre baskını nedeniyle ABD Anayasasının 25'inci ek maddesi gereği görevinden azledilmesini istedi. Trump'ı demokrasinin altını oymakla suçladı.

Peki ABD Anayasasında bir başkan nasıl azledilebiliyor?

Amerika Anayasası'nın 4 maddesinin 2. fıkrası bir başkanı azletmeyi düzenliyor. Bu maddede "Bir ABD Başkanı, ağır bir suç işlediğinde ya da yasaları ağır bir biçimde ihlal ettiğinde görevinden azledilebilir" ifadesi yer alıyor. 

Bunun için de temsilciler Meclisi'nde bir dava başlatılması ve Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

AMERİKA TARİHİNDE 3 BAŞKAN TÖRENLERE KATILMADI

ABD tarihinde sadece 3 başkan yemin törenine katılmadı. 1801 yılında John Adams, 1829 yılında John Quincy Adams ve 1869’da Andrew Johnson, başkanlık yemin törenine katılmayan başkanlardır. Trump verdiği kararı uygularsa, yemin törenine katılmayan 4’üncü başkan olacak.

Donald Trump Biden'ın yemin törenine katılmayacak ile ilgili etiketler Son dakika Donald Trump
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.