Dolar ve altının geleceği karardı mı?

SuperHaber ekonomi kulislerinin nabzını tutmaya devam ediyor. Dün küresel dev banka Citibank, ABD Doları’nın 2021’de ortalama yüzde 20 değer kaybedebileceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Altında da yeni aşı haberleri ile talep giderek azalıyor ve talep azalınca fiyat zayıflıyor. Peki, dolar ile altın yakın gelecekte değer mi kaybedecek?

Öncelikle, her ülke ekonomisinin dolar ve altın karşısındaki pozisyonunun farklı olduğunu hatırlatalım. O nedenle ABD doları ortalama yüzde 20 değer kaybetse de bazı ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanabilir. Altında ise fiyatı belirleyen iki temel faktör var. Biri küresel olarak altının ons dolar değeri, öteki ise her yerel para biriminin dolar karşısındaki değeri. Örneğin altının gram TL değeri, TL’nin dolar karşısındaki değerine de bağlı. Bu temel faktörlerin dışında altının fiyatını bu günlerde Covid 19 salgının ekonomilere etkisi ve aşı ile ilaç çalışmalarının seyri de belirliyor. Aynı şeyler doların diğer para birimleri karşısındaki değerini de belirliyor. ABD salgının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için ABD içindeki dolar arzını (miktarını) ciddi miktarlarda artırdı. Miktarı artan şeyin değeri genellikle düşer. Güvenli liman altının değeri ise küresel ve bölgesel ölçekte riskler azalınca düşer.

Daha fazla kafanızı karıştırmayalım. Şu anki gündeme göre önümüzdeki aylarda eğer salgına karşı aşı ve tedavide hızlı gelişme olursa altının değeri düşer. Şimdi bile bu yöndeki haberler düşüş yönünde baskı yapmaya başladı. Dolar cephesinde ise ABD’de dolar miktarının artması çok önemli. Çünkü bu durumda küresel olarak da dolar miktarı artar. Dolar için ödenen ödenecek faiz düşük seyreder ve dolara talep düşer. ABD seçimlerindeki restleşme bu ülkede seçimden önce çıkması gereken trilyonlarca dolarlık teşvik paketini seçimden sonraya öteledi. Başkan Trump 20 Ocak 2021’e kadar bu konuda adım atmayacak gibi görünüyor. O nedenle dolar bir süre daha güçlü durup Ocak’tan sonra gevşeyebilir. Altın ise aşıların sayısı arttıkça ve ekonomiler eski haline döndükçe yatay ve aşağı seyir izleyebilir. Türkiye’ye dönersek, ülkemizde halen döviz açığı var. Ancak yeni ekonomi yönetimi ve reform takvimi bu açığın kapanmasını hızlandırabilir. Bu da Dolar TL ilişkisi için önemli bir etken.

Siz hangi senaryoların gerçekleşeceğine inanıyorsanız ona göre pozisyon alın.

Dolar ve altının geleceği karardı mı? ile ilgili etiketler Dolar altın küresel piyasalar aşı artış düşüş
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.