Dolar çok mu yükseldi, Bitcoin’de ne olacak?

İki haftadır ABD tahvil faizlerindeki sürpriz yükselişler, TL ve diğer gelişen ülkelerin paralarıyla başta Bitcoin olmak üzere kripto paraları olumsuz etkilemişti. Fed Başkanı Jerome Powell’in bu yükselişi önemsememesi hatta biraz da olumlu karşılaması, Fed’in sürece pek de müdahil olmayacağına yorumlandı. Bu arada, TCMB’nin ilk faiz artırımından sonra 8.55’lerden gerilemeye başlayan ve 6.88 TL’ye kadar düşen ABD Doları da yeniden atak yaptı ve 7.50 TL’nin üzerine oturdu.

Peki bu durumda dolar çok mu yükseldi? TL karşısındaki seyri ne olur?

Öncelikle, 8.55 TL’lerden, 6.88 TL’ye kadar yaşanan gerileme aşırı bir hareketti. TCMB faiz artırmış olsa da doların TL karşısında makul seviyeleri 7.30-7.60 TL bandıydı. Ancak, bizim piyasamızda aşırı iyimserlik oluşunca Türkiye’nin döviz açığı bile gündemden düştü ve 6.88 TL seviyelerini görmüş olduk. Şimdi ABD tahvil faizlerindeki yükselişle gelinen 7.50 TL’nin üzerindeki dolar değeri makul bir değer. Bundan sonraki seyri ise 18 Mart’ta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak faiz kararına bağlı. Piyasada 6.88-7.50’nin üzeri hareketinin sertliği nedeniyle faiz artırımı beklentisi güçlendi. Üzerine, bizim tahvillerimizin faizinde de yükseliş gördük. Ayrıca en az üç ay daha enflasyonda net yükseliş tahmin ediliyor. Bunları dikkate alacak TCMB yönetimi faiz artırırsa Dolar, TL karşısında daha fazla yükselemez. Ama faiz artıramazsa 8 TL’ye doğru hareket görürüz.

Gelelim, Bitcoin ve kripto paralara. Sıklıkla, kripto paralarının aşırı riskli olduğunu söylesek de, küresel ekonomilerdeki zafiyetler ve aşırı risk iştahı kripto paralara ilginin artacağını gösteriyor. Bu nedenle Bitcoin ve diğer kripto paralarda yükseliş beklentisi yeniden güçlendi. Ekonomide temel kuraldır. Bir ürüne talep fazla arz az ise fiyatı yükselir. Dolayısıyla kripto paralara talep giderek arttığı için yükseliş ihtimali de güçleniyor. Son olarak Goldman Sachs Group’un anketine katılan müşterileri yükseliş beklentisine destek verdi.

Böyle bir ortamda Borsa için de en azından yatay yukarı eğilimin devam ettiğini, ama hisselerde seçici olmak gerektiğini unutmayalım. Borsa İstanbul’un son dönemde küresel borsalara göre pozitif ayrıştığı doğru. Eğer TCMB 18 Mart’ta cesur davranırsa Borsa İstanbul’daki yükseliş de devam edebilir.

Yatırımcıların yine de, hisse senedi, faiz, altın, dolar ve kripto paralar dikkate alındığında ‘bütün yumurtaları aynı sepete koymamaları gerektiğini’ hatırlatmakta fayda var.

Dolar çok mu yükseldi, Bitcoin’de ne olacak? ile ilgili etiketler Dolar Bitcoin ekonomi TCMB
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.