Dolandırıcıların son oyunu sanal numaralar... Vatandaşlar ne yapmalı?

İnternet ve telefon yoluyla dolandırıcılık yapanların son oyununun 'sanal numaralar' olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, vatandaşları yurt dışı kodlu numaralardan arayan dolandırıcılara karşı uyarılar yaptı.

Sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan dolandırıcılıkta kullanılan yöntemlerden biri de sanal numaralar... İnternetteki birçok işlemde mutlaka bir iletişim adresi ve telefon numarası şartı aranıyor. Bazı dolandırıcılar ise kimliğini saklamak ve izlerini kaybettirmek için sanal numaralarla hesap açıyor.

"ÜCRETSİZ SANAL NUMARA DAĞITIYORLAR"

TRT Haber'de yer alan habere göre, siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, sanal numaralar ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Eğer bu gün herhangi bir GSM operatörüne gidip, ben bir tane telefon kartı almak istiyorum, dendiğinde sizden kimliğiniz talep edilecek ve bu şekilde de o hattın size ait olduğu belli olacak. Ama bunu fark eden yurt dışındaki birçok site ki Türkiye'de de birkaç tane site var. Bunlar ücretsiz sanal numaralar dağıtıyorlar."

Bu sanal telefon numaraları, suç amaçlı da kullanılabiliyor. Bunlardan biri; siber zorbalık, diğeri ise dolandırıcılık.

Uzman Osman Demircan, "Vatandaş olarak bu tarz numaraları takip etmemiz neredeyse imkansız. Çünkü bunun için bir teknik altyapıya ve hukuki sürece ihtiyaç var. Bu tarz numaraların sağlayıcıları genellile yurt dışı olduğu için o numaranın sahibinin bulunması gerçekten çok uzun bir süreç" dedi.

VATANDAŞ BİR SANAL NUMARADAN ETKİLEŞİM ALDIĞINDA NE YAPMALI?

Uzman Demircan, "Farklı bir numaradan yani başında +90'ın dışında, +44'ler, 33'ler, 31'ler ya da benzeri daha önce hiç tanımadığınız ülke kodlarının olduğu ve içerisinde tehdit barındıran mesajlar eğer sizin telefonunuza da gelirse yapabileceğiniz en mantıklı şey savcılığa başvurmak" diye konuştu.

Dolandırıcıların son oyunu sanal numaralar... Vatandaşlar ne yapmalı? ile ilgili etiketler Dolandırıcı telefon İnternet sanal numara
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.