Doktorlar 'tam olarak bir gizem' olarak nitelemişti: İki kişiyi öldüren hastalık oradan çıktı

ABD'de 4 eyalette etkili olan ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan gizemli hastalığın sırrı çözüldü. Hastalanan kişilerde çıkan tropikal bakterinin oda spreyinden bulaştığı tespit edilirken, Hindistan'da üretilen oda spreyinin toplatılması için karar çıktı. Öte yandan hastalığa neden olan bakterinin koronavirüse benzer belirtilerle görüldüğü öğrenildi.

ABD'de doktorların 'Kelimenin tam anlamıyla bir gizem' dedikleri sır hastalık Teksas, Minnesota, Georgia ve Kansas eyaletlerinde insanları hasta etmeye devam ediyor. Mart ayında Kansas'ta ilk görülen vaka hayatını kaybetti.

Hastalanan kişilerin hepsine 'Burkholderia Pseudomallei' olarak bilinen bir bakteri bulaşmıştı. Söz konusu bakteri daha çok tropik bölgelerde görülüyordu. Ancak ABD eyaletlerinin hiç biri tropikal iklim sayılmazdı.

SEMPTOMPLARI KORONAVİRÜSE BENZER

Öksürük ve nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösteren hastalık 'melioidoz' olarak adlandırılır, daha çok Tayland, Malezya, Singapur ve Kuzey Avustralya'da görülür ve toprakta ve kirli sularda bulunur.

İnsanlara melioidoz teşhisi konulduğunda bu genelde seyahat ile ilişkilendirilir. Ancak bu vakalar, uluslararası seyahatin neredeyse hiç olmadığı bir pandeminin ortasında ortaya çıktı. Ve etkilenen ailelerin hiçbiri seyahat etmemişti.

HASTALIĞIN ÇIKIŞ YERİ BELLİ OLDU

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, dört kişiyi hasta edip ikisini öldüren gizemli hastalık sonrası hemen bir sağlık uyarısı yayınladı ve bir yandan yetkililer bu bakterinin 4 kişiye nasıl bulaştığını araştırmaya başladı. Ekipler hastalanan insanların kullandıkları losyon, sabun gibi kişisel bakım ürünlerinden tükettikleri gıda ve vitaminlere tek tek baktılar.

Burkholderia pseudomallei bakterisiin hayatta kalmak için nemli veya ıslak bir ortama ihtiyaç duyduğu biliniyordu. Bu yüzden temizlik malzemelerinden el dezenfektanlarına kadar her şey şüpheliler arasındaydı.

Sağlık yetkilerinin araştırmaları sonucu söz konusu bakteri, hastalardan birinin evinde kullandığı aromaterapi oda spreyinde tespit edildi. Lavanta kokulu aromaterapi spreyinden alınan örneklerde PCR testleri pozitif çıkınca hastalığına neden olduğu düşünülen oda spreylerinin hepsi için piyasadan toplatılma kararı çıktı. Ürünün Hindistan'da üretildiği ve içerdiği bakterinin Güney Asya'da görülen bakteriyle genetik olarak benzer olduğu ifade edildi.

Doktorlar 'tam olarak bir gizem' olarak nitelemişti: İki kişiyi öldüren hastalık oradan çıktı ile ilgili etiketler bakteri ABD hastalık oda spreyi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.